Να αποδείξει ότι “δεν είναι ομοφυλόφιλος που το ευχαριστήθηκε” κάλεσε θύμα βιασμού από ιερέα Επισκοπής στην Πολωνία
H επισκοπή αναγκάστηκε να κάνει πίσω μετά το σάλο που προκλήθηκε, αφού όμως πρώτα είχε ζητήσει από το δικαστήριο στοιχεία για το σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συμμετείχε εθελοντικά στην κακοποίησή του.
Σε μια χώρα όπου τοπικές αρχές έχουν ανακηρύξει “LGTB – free” ζώνες τις περιοχές τους και οι αμβλώσεις πρόσφατα απαγορεύτηκαν πρακτικά εντελώς, ίσως δεν προκαλεί εντύπωση η στοχοποίηση θυμάτων βιασμού με δράστες άντρες της Εκκλησίας, που ως γνωστόν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πολωνική κοινωνία.
Ακόμα κι έτσι όμως, μόνο σοκ μπορεί να προκαλέσει, η παρέμβαση της επισκοπής Μπιέλσκο – Ζύβιετς στη διάρκεια δίκης για υπόθεση βιασμού ανηλίκου από ιερέα, , κατά την οποία άφηνε υπονοούμενα για την “ευχαρίστηση” που μπορεί να προκάλεσε στο 12χρονο τότε αγόρι η σεξουαλική κακοποίηση, εφόσον είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις.
Πρόκειται για την 48χρονο σήμερα Γιάνους Ζύμικ, που κατήγγειλε πριν μερικά χρόνια τον πολλαπλό βιασμό του από ιερέα όταν ήταν μόλις 12 ετών. Η ενοχή του δράστη αναγνωρίστηκε το 2015 από το ίδιο το Βατικανό, οδηγώντας το θύμα στην διεκδίκηση αποζημίωσης από την Καθολική Εκκλησία, ύψους 3 εκ. ζλότι (600.000 ευρώ).
Η αντίδραση της εμπλεκόμενης επισκοπής ήταν να ζητήσει από το δικαστήριο να διαπιστώσει αν το θύμα είναι ομοφυλόφιλος κι ως εκ τούτου άντλησε ευχαρίστηση από την κακοποίησή του, υπονοώντας παράλληλα πως ο ανήλικος συμμετείχε “εθελοντικά” στις ασελγείς πράξεις του ιερέα.
Ο δικηγόρος του θύματος αντέδρασε έντονα στην τακτική ενοχοποίησης του θύματος, αναρωτώμενος “τι συμβαίνει στο μυαλό κάποιων εκκλησιαστικών ανδρών, με το να δημιουργούν νέα τραύματα σε έναν ήδη τραυματισμένο άνθρωπο”.
Ο ίδιος ο Ζύμικ, σχολιάζοντας την δήλωση του επισκόπου Ρομάν Πίντελ σε πολωνικό δίκτυο, ανέφερε πως “πριν εξέφραζε τον πόνο και τη θλίψη του, ζητώντας μου συγγνώμη, τώρα θέλει να αποδείξει πως είμαι ομοφυλόφιλος”.
Μετά τον καταιγισμό αντιδράσεων, ανάμεσά τους κι εκείνη ορισμένων επισκόπων, η επισκοπή Μπιέλσκο Ζύβιετς υπαναχώρησε, δηλώνοντας πως “πρέπει να ξεκαθαριστεί πως ένα παιδί δε φέρει ποτέ ευθύνη για τη βία που υφίσταται”.
Το γεγονός πάντως πως η ομοφοβία δεν αποτελεί κάποιο μεμονωμένο χαρακτηριστικό, αλλά διαχρονικό στοιχείο της πολωνικής Εκκλησίας, αποτελεί η σχετικά πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επισκοπικής Συνόδου το 2020, όπου η ομοφυλοφιλία χαρακτηριζόταν “επιβλαβής”, ζητώντας από λεσβίες και γκέι “να θεραπευτούν”.