Τρόφιμα μόνο για Γερμανούς” – Κοινωνικό παντοπωλείο στo Έσσεν απαγορεύει την πρόσβαση σε πρόσφυγες
Ο διευθυντής του παντοπωλείου, δικαιολόγησε την απόφαση στη βάση του “διαγκωνισμού” μεταξύ Γερμανών και προσφύγων αναξιοπαθούντων και τον διπλασιασμό των αλλοδαπών ωωφελούμενων, υποδαυλίζοντας έμμεσα φοβικά αντανακλαστικά περί “δημογραφικής αλλοίωσης”.
Οι περισσότεροι θα θυμόμαστε τα διαβόητα “Συσσίτια μόνο για Έλληνες” που διοργάνωνε η Χρυσή Αυγή, καλλιεργώντας για άλλη μια φορά το ρατσιστικό μίσος με όχημα την ένδεια ενός μικρού τμήματος άπορων συμπολιτών μας που δέχτηκαν να γίνουν ντεκόρ αυτής της φασιστικής φιέστας. Αυτή τη φορά η είδηση μας έρχεται από την πόλη Έσσεν στη Γερμανία, όπου κοινωνικό παντοπωλείο αποφάσισε την απαγόρευση εισδοχής σε πρόσφυγες, κάτι που ο Γιούργκεν Σάρτορ, διευθυντής του παντοπωλείου, δικαιολόγησε στη βάση του “διαγκωνισμού” μεταξύ Γερμανών και προσφύγων αναξιοπαθούντων. Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, οι αλλοδαποί ωφελούμενοι του παντοπωλείου από 35% έχουν ανέλθει σε 75%, λόγω του αυξημένου αριθμού παιδιών ανά οικογένεια, λέει ο Σάρτορ, υποδαυλίζοντας έμμεσα φοβικά αντανακλαστικά περί “δημογραφικής αλλοίωσης”. Περισσότερο λάδι στη φωτιά της ξενοφοβίας ρίχνει η δήλωσή του ότι Γερμανίδες μεγαλύτερες ηλικίας δήλωναν φοβισμένες από το μεγάλο αριθμό νεαρών αλλοδαπών ανδρών στα σημεία διανομής.
Τα αίτια της αυξημένης προσέλευσης αφορούν κυρίως πρόσφυγες που ζουν πάνω από 15 μήνες στη Γερμανία, διάστημα μετά το οποίο λαμβάνουν επιδόματα από την κοινωνική πρόνοια, αφήνοντας τα σημεία στέγασης όπου τους προσφέρεται φαγητό. Κατόπιν είναι υποχρεωμένοι κατά κανόνα να αναζητήσουν οι ίδιοι στέγη, και τα 416 ευρώ το μήνα που λαμβάνει ένας άγαμος δικαιούχος κοινωνικού επιδόματος δύσκολα καλύπτουν τα αυξημένα ενοίκια σε πολλές γερμανικές πόλεις. Έτσι, πολλοί πρόσφυγες αδυνατούν να καλύψουν με συμβατικό τρόπο τις διατροφικές τους ανάγκες, καταφεύγοντας στα κοινωνικά παντοπωλεία.
Έμμεση στήριξη βρίσκει στην πρακτική του ο Σάρτορ από την εκπρόσωπο τύπου του Συνδέσμου Κοινωνικών Παντοπωλείων Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία επιβεβαιώνει πως υπάρχουν προβλήματα κατά τη διανομή τροφίμων, λόγω των “λάθος προσδοκιών” που έχουν ενίοτε οι πρόσφυγες, σε συνδυασμό με γλωσσικά προβλήματα κατανόησης των κανόνων των παντοπωλείων, τα οποία ωστόσο προς το παρόν δεν μιμούνται το παράδειγμα του Έσσεν.
Κατά καιρούς όλα τα κοινωνικά παντοπωλεία της χώρας, περίπου 934, έρχονται αντιμέτωπα με αδυναμία εισδοχής νέων “πελατών” για μεγαλύτερα ή μικρότερα διαστήματα, ανάλογα με τη ζήτηση αλλά και την ποσότητα των τροφίμων, που δεν είναι σταθερή καθώς προέρχεται από δωρεές. Σε τέτοιες περιπτώσεις ωστόσο, η μη εισδοχή αφορά τους πάντες, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Όπως εξηγεί η Άντιε Τρελς, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Βερολίνου “δεν καταπιανόμαστε με εθνικότητες, καταπιανόμαστε με την ανάγκη”. Τα προβλήματα κατά τη διανομή επιλύονται με διάφορα συστήματα κλήρωσης, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει τη σειρά του.
Στην πόλη Νίντα, οι υπεύθυνοι του κοινωνικού παντοπωλείου είχαν αποφασίσει να προηγούνται οι πρόσφυγες στη διανομή, με το σκεπτικό πως πολλοί από εκείνους άφηναν στην άκρη κάποια τρόφιμα, όπως το μαύρο ψωμί, κι έτσι οι υπεύθυνοι θεώρησαν πως θα μπορούσαν να παίρνουν τα περισσευούμενα είδη άλλοι άποροι. Η ανακοίνωση στο facebook πυροδότησε μια εκστρατεία μίσους και συκοφάντησης περί “ρατσισμού κατά των Γερμανών”.
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που κοινωνικό παντοπωλείο στη χώρα απαγορεύει την πρόσβαση σε πρόσφυγες. Το 2015, στο αποκορύφωμα του προσφυγικού ρεύματος προς τη Γερμανία, ο επικεφαλής του τοπικού Ερυθρού Σταυρού στο Νταχάου και υπεύθυνος του κοινωνικού παντοπωλείου, αποφάσισε να αρνηθεί σε πρόσφυγες την είσοδο στο παντοπωλείο, με το σκεπτικό πως έπρεπε να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα χρήματα που τους έδινε το γερμανικό κράτος. Θα μπορούσε κάποιος να κάνει χαιρέκακα σχόλια για τη σημειολογία του ονόματος της πόλης, ωστόσο όπως δείχνουν τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αποκλεισμού προσφύγων από ανάλογες υπηρεσίες, το πρόβλημα μόνο τοπικό δε μπορεί να χαρακτηριστεί.
Με πληροφορίες από Focus