Ο ορισμός της καπιταλιστικής ανάπτυξης
Παγκόσμιο ρεκόρ για το Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στιγμή που ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολούμενων παραμένει στα 404,5 ευρώ μεικτά. Αν δεν είναι αυτό ανάπτυξη, τότε τι είναι;
Το Χρηματιστήριο Αθηνών πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ σε αποδόσεις για το 2019, αφού το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έκλεισε με κέρδη ύψους 43,91%. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος που σημείωσε άνοδο 101,59% (!)
Την ίδια στιγμή, ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολουμένων παραμένει στα 404,5 ευρώ μεικτά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, που αφορούν τον μήνα Απρίλιο. Μάλιστα, με αυτόν τον μισθό αμείβεται το 28,66% του συνόλου των εργαζομένων της χώρας.
Παράλληλα, όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο των… ρεκόρ, θυμίζουμε πως είναι αυτός που έχει κερδίσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια και σχεδόν 1 δισ. ευρώ μόνο το 2018 από προμήθειες και αμοιβές.
Επίσης, θυμίζουμε πως ο τραπεζικός κλάδος των… ρεκόρ είναι αυτός που επέβαλλε στους πελάτες να πληρώνουν προμήθεια ακόμα και για την επανέκδοση – ανανέωση της κάρτας ATM, την ερώτηση υπολοίπου σε ATM και το αντίγραφο των τελευταίων κινήσεων του λογαριασμού τους (Καθημερινή, 9/10/2019)
Ο Μαρξ το έλεγε έτσι: «Το κεφάλαιο το τρομάζει η έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος […]. Όταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με δέκα τα εκατό (10%) κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού, με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει» («Το Κεφάλαιο», εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή», τόμος 1, σελ. 785).
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback