Κ. Παπαζάχος: «Παγκόσμια πρωτοτυπία ο χώρος επικίνδυνων αποβλήτων της Eldorado πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος απευθύνει προειδοποίηση για το μέλλον της Χαλκιδικής και της ευρύτερης περιοχής.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του καθηγητή γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχου, στην εκδήλωση για τις Σκουριές, που διοργάνωσε η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε: “μας ενδιαφέρει στο ελάχιστο το μέλλον των παιδιών μας; Ούτε σε χώρες τριτοκοσμικές δεν αντιμετωπίζεται έτσι η κατάσταση. Διαβάζοντας και μόνο τη μελέτη της εταιρίας σοκαρίστηκα. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να βρίσκεται χώρος επικίνδυνων αποβλήτων πάνω σε μεγάλο ενεργό σεισμικό ρήγμα. Δεν είναι συμβατική κατασκευή που θα ζήσει λίγο, θα μείνει για πάντα”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπαζάχος απευθύνει προειδοποίηση για το μέλλον της Χαλκιδικής και της ευρύτερης περιοχής.

Στο βίντεο που μπορείτε να δείτε στο youtube αναφέρει για τον χώρο επικίνδυνων αποβλήτων της εξόρυξης στον Κοκκινόλακκα που λειτουργεί με προσωρινές άδειες:  “Αδυνατώ να σκεφτώ πώς κάποιος μπορεί να προγραμματίζει την κατασκευή τέτοιων φαραωνικών κατασκευών πάνω σε ένα ενεργό ρήγμα το οποίο σε ιστορικούς χρόνους έχει δώσει τόσο μεγάλες κινήσεις

ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΣΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΙΣΧΥΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ.

Εκτός από τις άμεσες καταστροφές σε όλη την περιοχή του κόλπου της Ιερισσού από τη λυματολάσπη με την καταστροφή των σπιτιών και τα ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ όχι λόγω του σεισμού αλλά λόγω της αστοχίας των φραγμάτων, όλα αυτά τα επικίνδυνα λύματα θα επηρεάσουν το οικοσύστημα όχι μόνο της ΒΑ Χαλκιδικής αλλά ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Κ.Μακεδονίας και σίγουρα θα επηρεάσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής του Β.Αιγαίου”.

Σε ρέματα γίνονται τα φράγματα τοξικών αποβλήτων της Eldorado, στο ρέμα Καρατζά, στο ρέμα Λοτσάνικο και στο ρέμα Κοκκινόλακκα.

Ειδικότερα, στον Κοκκινόλακκα, ο χώρος επικίνδυνων αποβλήτων της εξόρυξης βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα-«τέρας» της Ιερισσού, που έχει δώσει το 1932 τον μεγάλο σεισμό 7,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 83 άνθρωποι, να τραυματιστούν πάνω από τριακόσιοι και να καταρρεύσουν 650 σπίτια.

 

(Ρεπορτάζ: Στέλιος Νικητόπουλος)
ο δρόμος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: