Την εκτέλεσαν γιατί «ενοχλούσε» – Σήμερα κάποιους ενοχλεί η μνήμη της
72 χρόνια μετά από την εκτέλεση της μαχήτριας του ΔΣΕ, η μνήμη της κάποιους ενοχλεί. Τις τελευταίες μέρες στην Καρδίτσα εξελίσσεται μια επιχείρηση που στόχο έχει να προσβάλλει τη μνήμη της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα και να πλήξει το Κόμμα, το όνομα του οποίου είχε στα χείλη της όταν ξεψυχούσε.
Η 29χρονη κόκκινη δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα στάθηκε περήφανα μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα μετά την καταδίκη της από στρατοδικείο, το 1947. Ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ και πολεμούσε για να λευτερώσει την πατρίδα της από κάθε σκλαβιά, για να ξημερώσουν για το λαό καλύτερες μέρες.
«Αλίμονο στο καθεστώς, που προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία, σκοτώνοντας γυναίκες και Έλληνες πατριώτες…Ας είναι το αίμα μας, το τελευταίο που χύνεται. Ο λαός δεν θα μας ξεχάσει. Ζήτω το ΚΚΕ!» ήταν τα τελευταία λόγια της ηρωίδας του λαού μας.
72 χρόνια μετά από την εκτέλεσή της, η μνήμη της κάποιους ενοχλεί. Τις τελευταίες μέρες στην Καρδίτσα εξελίσσεται μια επιχείρηση που στόχο έχει να προσβάλλει τη μνήμη της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα και να πλήξει το Κόμμα, το όνομα του οποίου είχε στα χείλη της όταν ξεψυχούσε.
Ο δήμαρχος Παλαμά, της γενέτειρας της νεκρής μαχήτριας του ΔΣΕ, επικαλούμενος τη «νομιμότητα» στέλνει εξώδικα στο ΚΚΕ απαιτώντας να κατεβάσει το Κόμμα την τιμητική πλακέτα που τοποθετήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του, στη μνήμη της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα. Διαφορετικά, όπως δηλώνει ο άτεγκτος υπερασπιστής της «νομιμότητας» δήμαρχος, «σε κάθε περίπτωση» θα ξηλώσουν την πλακέτα οι υπηρεσίες του δήμου, με τη συνδρομή αστυνομικής δύναμης.
Απέναντι στις διαμαρτυρίες του ΚΚΕ ο δήμαρχος Παλαμά, επιμένει να θέλει να ταυτίσει το όνομά του με φιλοφασιστικές αντιλήψεις που δεν μονοπωλούν όπως φαίνεται τα φασιστοειδή της περιοχής και όπου γης, αλλά διαχέονται και σε κόμματα και πολίτες που κινούνται εντός του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» – πλην αλλεργικού στην ιστορία του ΚΚΕ και την πατριωτική και ηρωική δράση των στελεχών του.
Ο γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο, κατήγγειλε στους συγκεντρωμένους που βρίσκονταν έξω από το δημαρχείο, τη στάση του δημάρχου και κάλεσε το λαό του Παλαμά να περιφρουρήσει την πλακέτα, περιφρουρώντας έτσι τις αγωνιστικές παραδόσεις της πόλης και τις ηρωικές μορφές που συνδέθηκαν με την ιστορία της.
Η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα γεννήθηκε στον Παλαμά το 1919 και σπούδασε στο διδασκαλείο της Αλεξανδρούπολης. Υπηρέτησε δασκάλα στα χωριά Βλοχό και Μάρκο Καρδίτσας και στη συνέχεια στον Παλαμά. Στη διάρκεια της Κατοχής, στέλεχος του ΚΚΕ, παράλληλα με την πολιτική της δράση διδάσκει ανεπίσημα στη Σέκλιζα, οργανώνει τάξεις διδάσκοντας γραφή και ανάγνωση στους αγράμματους ενήλικες και δημιουργεί τμήματα για τις γυναίκες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Τον Απρίλη του 1947, 30 μαχητές του ΔΣΕ, ανάμεσά τους και η Β. Κουσιάντζα, συνελήφθησαν στον αυχένα της Νιάλας από τμήματα του κυβερνητικού στρατού. Οδηγήθηκαν στις φυλακές της Λαμίας και μετά από έκτακτο στρατοδικείο επιβλήθηκε σε 9 άντρες και στην Β. Κουσιάντζα η θανατική ποινή. Εκτελέστηκαν στις 9 Μάη του 1947 στην Ξηριώτισσα Λαμίας.