Ναι αλλά στον αθλητισμό δεν έχει θέση η πολιτική…
Η υποκρισία θριαμβεύει, αλλά η απόφαση για τις πιθανές ποινές ή την ατιμωρησία των Τούρκων αθλητών που έκαναν στρατιωτικό χαιρετισμό, είναι εξόχως πολιτική.
Προχτές οι διεθνείς της Τουρκίας στο ποδόσφαιρο χαιρέτησαν στρατιωτικά, μετά τη νίκη τους επί της Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2020.
Χτες, ο Τούρκος Ιμπραχίμ Τσολάκ έκανε το ίδιο, μετά το θρίαμβό του στο αγώνισμα των κρίκων και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης.
Την ίδια στιγμή, η εισβολή του τουρκικού στρατού σε συριακό έδαφος και η επίθεση στον κουρδικό πληθυσμό βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Κανείς δεν μπορούσε να αγνοήσει το μήνυμα που περνούσε αυτός ο χαιρετισμός στη δεδομένη συγκυρία.
Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει την αντίδραση των αντίστοιχων Ομοσπονδιών (UEFA και FIG), που έχουν δείξει στην πράξη τα… “αντανακλαστικά Ραν-ταν-πλαν”, σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Η υποκρισία θριαμβεύει, βάζοντας μπροστά της για ασπίδα το αφόρητο κλισέ “στον αθλητισμό δεν έχει θέση η πολιτική”. Στην πράξη, όμως, η απόφαση των Ομοσπονδιών θα είναι με εξόχως πολιτικά κριτήρια, είτε τιμωρηθούν οι αθλητές, είτε όχι. Και είτε έτσι είτε αλλιώς, θα δείξει στην πράξη τις επιλεκτικές ευαισθησίες τους, με τα πολλά μέτρα και διαφορετικά σταθμά, ανά περίπτωση.