Ο 41ος του Υakov Protazanov, σε πρώτη προβολή συνοδεία ζωντανής μουσικής

Η New Star συνεχίζει το ειδικό αφιέρωμα βουβών ταινιών της σοβιετικής πρωτοπορίας του κινηματογράφου των δεκαετιών του 1920 και του 1930.

“O Niκος Γιούσεφ (μουσικό πριόνι, pedal effects) και ο Γιώργος Κατσάνος (Organ, samples, analog synth κ.α.) διαδρούν ηχητικά αυτοσχεδιάζοντας, θα δημιουργήσουν την δική τους ηχητική/μουσική επένδυση.”

Sorok pervyy (The Forty-first) (ο 41ος) {1927}

Σκηνοθεσία: Yakov Protazanov
Σενάριο: Boris Lavrenyev, Boris Leonidov
Πρωταγωνιστούν: Ivan Koval-Samborsky, Ada Vojtsik
Φωτογραφία: Pyotr Yermolov
Παραγωγή: ΕΣΣΔ (1927)

Υπόθεση: Κατά το ρωσικό, εμφύλιο πόλεμο, στις μακρινές, αμμώδεις εκτάσεις τις κεντρικής Ασίας τα μέλη του κόκκινου στρατού αργοπεθαίνουν από τη δίψα. Πολεμούν ωστόσο με επιτυχία την αντίπαλη στρατιωτική, λευκή παράταξη, εξαιτίας ενός πολύ καλού συμμάχου σκοπευτή, που είναι γυναίκα.

Η Maryutka, έχει σκοτώσει 40 στρατιώτες του λευκού στρατού. Όμως γνωρίζει έναν αντίπαλο, αριστοκράτη υπολοχαγό και δεν αργούν να ερωτευτούν, ξεχνώντας προσωρινά τον πόλεμο.

Για πόσο όμως;

Κινηματογραφικό αποτύπωμα: Είναι βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Boris Lavrenyev. Το έργο αναπαριστά τον πόλεμο μεταξύ των δύο στρατοπέδων στην ερημική, αχανή γη, υπό καλλιτεχνική έκφραση πολεμικής φρίκης με οπτική αναφορά σε νεκρούςαλλά και υπό τη μορφή ρουτίνας μέσω της μηχανικής πράξης των οπλισμών των συνεχόμενων πυρών. 

Η Maryutka παρουσιάζεται ως μια έμπειρη, στρατιωτική πολεμίστρια, που χαίρεται μόλις διαλύει άλλον έναν ανθρώπινο στόχο του λευκού στρατού. Θα ερωτευτεί με πραγματική ελευθερία τον υπολοχαγό, μόλις λόγω συγκυριών οι δυο τους βρεθούν σε ένα απομονωμένο νησί. Εκείνος, ως άρρωστος με πυρετώδες παραλήρημα θα χρειαστεί την άμεση περίθαλψή της. Η θέαση σε αυτή τη σπηλιά περιλαμβάνει τις καλύτερες λήψεις του δημιουργού και τις πιο ολοκληρωμένες ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών.

Ο 41ος (1927) YAKOV PROTAZANOV

ΤΡΙΤΗ 15/10/2019 στις 20.30
STUDIO new star art cinema:
ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τηλ 210-8640054 –2108220008

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 7.00 ΕΥΡΩ

 

Ο Νίκος Γιούσεφ είχε ξεκινήσει από τα 6 του χρόνια μουσικές σπουδές στην Μαντολινάτα Ζακύνθου στο τμήμα κλασικής κιθάρας και κλασικής θεωρίας. Στα 10 ξεκίνησε να παίζει ηλεκτρικό μπάσο. Το 1996 έκανε μαθήματα τσέλου με την Τζούλι Λαζαρίδη στο Ωδείο Φακανά όπου παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στην jazz και μοντέρνα ενορχήστρωση και στη μουσική κινηματογράφου, ενώ παράλληλα δεχόταν συμβουλές από τον Γιώργο Χατζηνίκο και την Μαίρη Χάλαρη.
Το 2002 δημιούργησε ένα μοναδικό βαρύτονο μουσικό πριόνι. Το 2009 συνάντησε την σολίστ του μουσικού πριονιού Έλλη Δέλιου από την οποία διδάχθηκε την κλασική τεχνική αυτού του οργάνου. Το 2015 συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ μουσικού πριονιού παίζοντας με τα δικά του εξελιγμένα όργανα.
Βασικό μέλος των Υπογείων Ρευμάτων, δίνει συναυλίες και μαθήματα με το μουσικό πριόνι, είναι μέλος των “Τσιριτσάντσουλες”, “Jazz Baroque”, “Νeon” και ως ντουέτο με την Ειρήνη Τηνιακού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Έχει εμφανιστεί ζωντανά με δεκάδες καλλιτέχνες από την εγχώρια και διεθνή σκηνή.
Συμμετείχε παίζοντας μουσικό πριόνι σε παραστάσεις σε: Εθνικό θέατρο, Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, ΚΠΙΣΝ, Αστεροσκοπείο, Αγγλικανική εκκλησία, Παρνασσό, Παλλάς, Φεστιβάλ Δελφών, Μονή Λαζαριστών, Underground Cairo opera theatre Festival, Ευρωπαϊκό φεστιβάλ μουσικού πριονιού (Βιέννη), καθεδρικό ναό Espace Saint-Sauveur (Γαλλία) και σε αμέτρητες μουσικές σκηνές σε Ελλάδα και Κύπρο.
Έχει δισκογραφήσει ένα προσωπικό δίσκο, οχτώ δίσκους ως μέλος σχήματος και πολλά άλμπουμ άλλων δημιουργών. Έγραψε μουσική για τρεις θεατρικές παραστάσεις και οκτώ ταινίες μικρού μήκους.

Πληροφορίες, ηχητικό και οπτικό υλικό στο www.nikosgiousef.gr

 

Ο Γιώργος Κατσάνος είναι πιανίστας και συνθέτης, επίσης παίζει harmonium, synthesizers και vibrandoneon. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Berklee College of Music της Βοστώνης και μαθήτευσε κοντά στους J. Arcarro, L.Taylor, H. Crook. Έχει συμπράξει καλλιτεχνικά και δισκογραφικά με τους Λένα Πλάτωνος, Φοίβο Δεληβοριά, Νότη Μαυρουδή, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Θάνο Ανεστόπουλο.
Είναι δημιουργός του cinematic jazz group ”Εos” με δισκογραφική παρουσία το άλμπουμ ”Μusica Μecanica” (2007) και με πολλές συμμετοχές σε μουσικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ (Sync Festival- Τεχνόπολις 2007 , Jazz Festival -Τήνος 2010 και 2015, με τις ταινίες ”Metropolis” του Fritz Lang και “The unchanging sea” του Griffith στο φεστιβάλ «Αυτοσχεδιασμός και σινεμά» -Τριανόν ,2012-, στο φεστιβάλ “In Mute -Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ,2014 -, στον πολυχώρο ΚΕΤ με τις ταινίες “A man with a movie camera” και “Nosferatu” -2016. Έχει επίσης συμμετάσχει στο φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικής μουσικής Deteriorate Sound Festival ( Six Dogs 2013). Έχει συνθέσει μουσική για τα ντοκυμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη «Αρίκα Α» (2013), «33,333» (2016) και «Πατρίδα από μάρμαρο»(2017), η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2018, καθώς και για την ταινία μικρού μήκους «Πλυντήριο Ψυχών» (2017) του Γ.Γαϊτανάρου. Έχει συνθέσει μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις «Θησέας» της Α.Παραβά (2014) και «Σε είδα» του Γ.Γαϊτανάρου ( θέατρο Κινητήρας, 2013). Έχει δημιουργήσει τρία προσωπικά άλμπουμ -”Blur” (2007), ”Rusty Memories” (2012) και “Cocoon” (2017).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: