Έχω περάσει και ένα Πολυτεχνείο… – Οι εκλογές του ΤΕΕ, οι τζιπάτοι και η άνοδος της Πανεπιστημονικής
Σημαντική αύξηση των δυνάμεων της ΔΗΠΑΚ (Πανεπιστημονικής), που σημειώνει άνοδο 425 ψήφων και σχεδόν μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας. Το πρόβλημα παραμένει ωστόσο ότι στο ΤΕΕ εξακολουθούν να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι μαζί με τα αφεντικά τους, μολονότι δεν έχουν κοινά συμφέροντα ως μηχανικοί
“Έχω περάσει κι ένα Πολυτεχνείο” έλεγε ο Σπύρος στους Απαράδεκτους. Η οποία θα αποκτούσε μια άλλη διάσταση στα συμφραζόμενα των εκλογών του ΤΕΕ στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ -για να χωρέσουν όλοι οι μηχανικοί. Κι ας μην έχουν περάσει οι περισσότεροι από κάποιον αγώνα-σταθμό, κάποια μεγάλη κινητοποίηση. Έτσι κι αλλιώς, και κάποιοι από αυτούς που πέρασαν (πχ Μωροπούλου) γρήγορα βρήκαν μια θέση εξουσίας, για να ξεχάσουν το παρελθόν τους.
Τι άφησαν πίσω τους όμως οι χτεσινές εκλογές του ΤΕΕ;
Ας το δούμε σε δύο διαφορετικά επίπεδα, τι κρατάμε από τη χτεσινή μέρα της ψηφοφορίας και από το τελικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε εκλογική διαδικασία του ΤΕΕ, είναι εντυπωσιακή η κακόγουστη επίδειξη πλούτου. Πολλοί έρχονται με τα τζιπάκια τους, παλιότερα κάποιοι έρχονταν και με ελικόπτερο, θυμίζοντας τη διαφήμιση “Έλληνας Κροίσος με επτά γράμματα… -Κύριο, κύριο, ήρθε το ελικόπτερο”. Μετά όμως ήρθε η κρίση, οι αγανακτισμένοι, “να δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί” και κόπηκαν οι πολυτέλειες. Τώρα έρχονται να ψηφίσουν με σεμνό, καθημερινό ντύσιμο, όπως κυριακάτικα κοστούμια για περίπατο, δωδεκάποντες γόβες κοκ…
Αντί για τραπεζάκι ή περίπτερο, οι δεξιοί είχαν στήσει μια λιτή λυόμενη κατασκευή, περίπου 60 τετραγωνικά μέτρα, με μπαλόνια και συνθήματα για αγώνες (έχουν περάσει και από ένα Πολυτεχνείο άλλωστε)…
Την ίδια ώρα, οι Πασόκοι έπιναν αλκοόλ από νωρίς, σε μπουκάλια που είχαν το όνομα της παράταξής τους… Αργότερα έσκασαν και πίτσες (πίτσα έρχεται), που θύμιζε κάτι από Λεβεντόσπυρο στο επεισόδιο των Απαράδεκτων με το ΚΟΛΑΝ -εξάλλου όλοι αυτοί έχουν περάσει από ένα Πολυτεχνείο…
Ο Τσίπρας ήρθε να ψηφίσει μαζί με τον Σπίρτζη, ο οποίος όμως έπαιζε σε διπλό ταμπλό, και εκτός από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να χαιρετήσει και σε άλλο τραπεζάκι -γιατί οι παλιές πασοκικές αγάπες δεν ξεχνιούνται.
Στο ψηφοδέλτιο της Πανεπιστημονικής (ΔΗΠΑΚ), που έδωσε -και κέρδισε- τη μάχη του πανό με τις παρατάξεις του εξωκοινοβουλίου (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ήταν κι ο Γιώργος Μπάφας από τους Χημικούς Μηχανικούς, ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα την προηγμένη τεχνογνωσία της ΓΛΔ στις τηλεπικοινωνίες. Και αν αναρωτιέστε πού είδατε πρόσφατα αυτό το όνομα, η απάντηση είναι: δίπλα σε αυτό του Κουτσούμπα, κάτω από μια φωτογραφία με πορτρέτα του Λένιν και του Στάλιν -ήταν αυτός που τα δώρισε στο αρχείο του ΚΚΕ. Σε κάθε περίπτωση, μια ξεχωριστή μορφή…
Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η διαδικασία της καταμέτρησης έγινε άμεσα, με ηλεκτρονικά μέσα, και ολοκληρώθηκε σχετικά σύντομα. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν αυξημένη, το οποίο μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην αποσύνδεση της εγγραφής στο ΤΕΕ από τις δυσβάσταχτες συνδρομές στο ΤΣΜΕΔΕ, που επέτρεψε σε αρκετούς νέους μηχανικούς να πάρουν μέρος.
Το ΤΕΕ είναι ένα από τα “κάστρα” του παλιού δικομματισμού, όπου επιβιώνει η γαλαζοπράσινη κυριαρχία. Κατά μία έννοια, η μεταστροφή των συσχετισμών σε σχέση με τα αποτελέσματα στους φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου -όπου έχουν ισχυρή παρουσία οι δυνάμεις με αναφορά στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά- είναι εντυπωσιακή, μοιάζοντας να ακολουθεί το ανόητο κλισέ που λέει πως στα νιάτα σου ριζοσπαστικοποιείσαι, για να ωριμάσεις αργότερα. Όσοι ζουν, ωστόσο, τον χώρο των μηχανικών από τα μέσα, δε θεωρούν τόσο παράδοξη και ανεξήγητη τη διαφορά και τη φαινομενική μεταστροφή. Ενώ σημειώνουν πως το βασικό πρόβλημα παραμένει πως ο χώρος θεωρείται ενιαίος χωρίς να είναι, με αποτέλεσμα να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι μαζί με τα αφεντικά τους και διάφορους επιχειρηματίες -αφού μηχανικοί είμαστε όλοι…
Σε αυτές τις συνθήκες, η Πανεπιστημονική (ΔΗΠΑΚ) κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τόσο τις ψήφους της, σε απόλυτο αριθμό, όσο και τα ποσοστά της. Πιο συγκεκριμένα καταγράφει:
2315 ψήφους από 1890 στις προηγούμενες εκλογές (αύξηση 425 ψήφους)
Και 7,53% ποσοστό, από 6,09% στις προηγούμενες (άνοδος 1,44%).
Έτσι καταγράφεται στην τέταρτη θέση (και τρίτη στην Αθήνα), πίσω από τον “Δημοκρατικό Αγώνα Μηχανικών” της ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ) και τη Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η δεξιά παράταξη ενισχύθηκε, τόσο γιατί αυτή τη φορά κατέβηκε με ενιαίο σχήμα (σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές), όσο και γιατί εισπράττει το ρεύμα υπέρ της κυβέρνησης της ΝΔ στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο -και οι μηχανικοί έχουν αρκετά ευαίσθητες κεραίες για να αντιλαμβάνονται και να ακολουθούν αυτό το ρεύμα.
Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα στο portal του ΤΕΕ.