Υπάρχει και η άλλη εικόνα. Αυτή της απομόνωσης της ξενοφοβίας
Οι κάτοικοι, η νεολαία της περιοχής ξέρουν πολύ καλά από ξενιτεμό και προσφυγιά. Ξέρουν καλά τι σημαίνει πόλεμος, γιατί οι Μακεδόνες έζησαν από πρώτο χέρι τον όλεθρο του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Ξέρουν, γιατί χιλιάδες παιδιά έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία στο εξωτερικό, στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Άρθρο του Θανάση Σγουρού στο in.gr για το προσφυγικό ζήτημα και τις αντιδράσεις του κόσμου, που πρέπει να απομονώσει την ξενοφοβία και το δείχνει στην πράξη.
Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται από πολλά μέσα ενημέρωσης ως σχεδόν πλειοψηφικές οι αντιδράσεις μιας μικρής μερίδας κατοίκων και ελάχιστων μαθητών ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, που εγκαθίστανται στις περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας μεταφερόμενοι από τα νησιά και τον Έβρο. Ωστόσο, δεν τυγχάνουν ανάλογης προβολής οι δεκάδες, πολύ πιο μαζικές ενέργειες και πρωτοβουλίες κατοίκων της περιοχής, που δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Μόνο την τελευταία βδομάδα είχαμε:
- -Εκατοντάδες μαθητές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και δεκάδες κατειλημμένα σχολεία που ανάμεσα στις διεκδικήσεις τους για τις ελλείψεις στα σχολεία της πόλης, ζητούσαν και επιτακτικά μέτρα ομαλής ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
- -Τη συγκρότηση φοιτητικής επιτροπής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με πρωτοβουλία 14 Φοιτητικών Συλλόγων και φοιτητών των τριών Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.
- -Τη μαζική καταδίκη της κατάληψης μιας μικρής μειοψηφίας περιθωριακών μαθητών στα ΕΠΑΛ των Γιαννιτσών από την πλειοψηφία του σχολείου και από τα εκλεγμένα 15μελή της πόλης.
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των πραγματικών αντιδράσεων της πλειοψηφίας της νεολαίας στην Κεντρική Μακεδονία. Κι αυτό, γιατί οι κάτοικοι, η νεολαία της περιοχής ξέρουν πολύ καλά από ξενιτεμό και προσφυγιά.
Τους έχουν διηγηθεί οι παππούδες τους για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες πριν από 100 χρόνια, που ξενιτεύτηκαν κυνηγημένοι από τα παράλια της Μ. Ασίας εξαιτίας του πολέμου.
Αντιμετώπισαν κι αυτοί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία όταν ήρθαν στην πατρίδα τους, πολλοί τους κοιτούσαν με «μισό μάτι», αλλά και πολλοί άλλοι τους αγκάλιασαν, τους έδειξαν την αλληλεγγύη τους. Ξέρουν καλά τι σημαίνει πόλεμος, γιατί οι Μακεδόνες έζησαν από πρώτο χέρι τον όλεθρο του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Ξέρουν, γιατί χιλιάδες παιδιά έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία στο εξωτερικό, στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Σήμερα αυτή η πολιτική εκφράζεται μέσα από τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Εκφράζεται μέσα από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τηρεί απαρέγκλιτα η σημερινή της ΝΔ εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην πατρίδα μας, χωρίς να τους επιτρέπεται να μετακινηθούν στις χώρες επιθυμίας τους.
Εκφράζεται με τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή, μέσα από τη συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαία η ανατριχιαστική δήλωση του υπ. Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, ότι «θα ξαναματώσουμε και στο μέλλον στους πολέμους δίπλα στις ΗΠΑ»!
Το σύστημα που δημιούργησε την κρίση στη χώρα μας ευθύνεται και για τον πόλεμο. Αυτό το σύστημα, που δουλεύει για να αυξάνονται τα κέρδη των λίγων εις βάρος των πολλών, δημιουργεί και τη μεγαλύτερη ανασφάλεια για το μέλλον. Οι αιτίες που γεννούν την ανεργία, την κακοπληρωμένη δουλειά, δημιουργούν και την προσφυγιά και τη μετανάστευση.
Κοινός, λοιπόν, ο αντίπαλος. Μαζί με τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων σπουδάζουμε, δουλεύουμε, ζούμε. Γι’ αυτό ο λαός μας και η νεολαία έχει συμφέρον να απομονώσει τις περιθωριακές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές. Να δυναμώσει αποφασιστικά την αλληλεγγύη και τον αγώνα για καλύτερη ζωή όσων ζουν στη χώρα μας, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και γλώσσας.