Στέλιος Γεράνης: Μάντρα Κοκκινιάς
“…Νόμισαν πως με θάνατους κρεμάλες και σχοινιά/ πνίγεται ο πόθος του λαού κ’ η λεβεντιά της νιότης/ – μα δεν τη σφυγμομέτρησαν καλά την Κοκκινιά/ που δεν τη λύγισε κανείς φασίστας και προδότης…”
Χαράματα Παρασκευής 17 του Αυγούστου 1944, Γερμανοί, χωροφύλακες και γερμανοτσολιάδες κυκλώνουν την ηρωική Κοκκινιά. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα τρόμου, πυροβολισμούς και απειλές βγάζουν από τα σπίτια τους όλους τους άνδρες 14 ως 60 χρονών (συνολικά περίπου 20.000) και τους συγκεντρώνουν στην Πλατεία Οσίας Ξένης. Περισσότερα για το Μπλόκο της Κοκκινιάς μπορείτε να δείτε εδώ.
Το ποίημα του Στέλιου Γεράνη «Μάντρα Κοκκινιάς» είναι από την Ανθολογία Ελληνικής Αντιστασιακής Λογοτεχνίας που επιμελήθηκε η Έλλη Αλεξίου (εκδ. Ηριδανός).
ΜΑΝΤΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
(17 Αυγούστου 1944)
Μες σε μια μάντρα ζήτησαν να πνίξουν μια γενιά
που ευώδιαζαν στα στήθεια της της λευτεριάς οι ανθώνες
κ’ ύψωνε αδούλωτες κραυγές τα θρυλικά χωνιά
π’ ορμήνευαν κάθε καρδιά και μίλαγαν γι’ αγώνες.
Νόμισαν πως με θάνατους κρεμάλες και σχοινιά
πνίγεται ο πόθος του λαού κ’ η λεβεντιά της νιότης
– μα δεν τη σφυγμομέτρησαν καλά την Κοκκινιά
που δεν τη λύγισε κανείς φασίστας και προδότης.
Κ’ έτσι αφού σώπασε ο φονιάς τις σάρκες να τρυπά
κ’ αντίκρυ τους σωριάστηκαν νεκρά τα παλληκάρια,
διατάξανε τη σάλπιγγα του μίσους να χτυπά
και φύγαν παίρνοντας μαζί τους σκλάβους στα Χαϊδάρια.
Μ’ αντί να πάρουν λάφυρο της νιότης την ορμή
και να σκορπίσουν την ερμιά, το φόβο, την αντάρα
άφησαν μίσος στις καρδιές και μάζεψαν ντροπή
και πλήρωσαν πανάκριβα της μάνας την κατάρα.
Ο Στέλιος Γεράνης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Στέλιου Παναγιωτόπουλου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920. Φοίτησε στην Πάντειο. Από το 1941 πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Εξέδωσε και επιμελήθηκε κατά αιρούς τα λογοτεχνικά περιοδικά του Πειραιά «Νεοελληνική Μούσα» (1943), «Πορεία» (1944), Πειραϊκή Έρευνα» (1953) και άλλα. Η πρώτη του ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Μεταπτώσεις» το 1944. Εξάσκησε το επάγγελμα του εκτελωνιστή.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback