Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017 – Τι… παίζει σήμερα;
Προτάσεις για έξοδο από το σπίτι.
Κινηματογράφος
Αριστουργηματικός “Κονφορμίστας” – Mπερτολούτσι, μόνο από τη NEW STAR
Από την Πέμπτη 17 του Αυγούστου, η NEW STAR θα προβάλλει σε επανέκδοση, ψηφιακά αποκατεστημένη, το διαχρονικό αριστούργημα του Μπερνάντο Μπερτολούτσι «Ο ΚΟΝΦΟΡΜΙΣΤΑΣ».
Στη Ρώμη, δύο χρόνια πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαρσέλο (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, είναι παντρεμένος με μία μικροαστή αλλά κοινωνικά αποδεκτή γυναίκα και πηγαίνει στην εκκλησία σε τακτά διαστήματα. Ο Μαρσέλο θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του όταν θα του ζητήσει το αφεντικό του να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του. Έτσι όσο περνάει ο καιρός αντιλαμβάνεται πως δεν πρόκειται μόνο για μια πολιτική επιλογή, αλλά για συμμετοχή σε πράξεις βίας, καταπίεσης και κοινού εγκλήματος…Δείτε εδώ περισσότερα.
Δήμος Ικαρίας – Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές κόντρα στην εμπορευματοποίηση και την πολιτιστική υποταγή
Ο Δήμος Ικαρίας, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε αξιόλογα κινηματογραφικά έργα και προσφέροντας ταυτόχρονα μια πολιτιστική ανάσα, διοργανώνει έναν κύκλο κινηματογραφικών προβολών με ελεύθερη είσοδο για όλους. Οι προβολές ξεκινούν στον Δημοτικό Κινηματογράφο, στον Άγιο Κήρυκο, την Τετάρτη 9 του Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 16 του Σεπτέμβρη 2017. Δείτε εδώ περισσότερα και το πρόγραμμα προβολών.
Τετάρτη 23/8: Εκδήλωση Ικαριακής Ραδιοφωνίας
Για 9η βδομάδα συνεχίζεται η προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ
Συνεχίζεται με επιτυχία για 9η βδομάδα η προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».
Από 17/8 έως 23/8/2017, αποκλειστικά στο Αλκυονίς new star art cinema, Πέμπτη έως Κυριακή στις 18:00.
Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ και γυρίστηκε από κινηματογραφική ομάδα που συστήθηκε γι’ αυτό το σκοπό, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Σταματόπουλου.
Στη 1 ώρα και 45 λεπτά της προβολής περνούν από την οθόνη οι σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Ένας φόρος τιμής στους νεκρούς, σε όσους έπεσαν στα χαρακώματα με το όπλο στο χέρι, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και εξορίες.
«Όαση» ψυχαγωγίας στην Καισαριανή
Και φέτος ο Δήμος Καισαριανής συνεχίζει τις προβολές στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο «Αιολία» (από Δευτέρα έως και Πέμπτη: είσοδος δωρεάν ― Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή: είσοδος 5€), ως ένδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης και ανακούφισης μέσα στην κρίση. Δίνοντας έτσι ως Δήμος ανάσα ψυχαγωγίας στους κατοίκους της Καισαριανής αλλά και όλης της Αθήνας. Όλο το καλοκαίρι θα προβάλλονται ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, γιατί η τέχνη μπορεί να μας γεμίζει αισιοδοξία και μας φωτίζει το δρόμο. Δείτε εδώ περισσότερα.
Τετάρτη 23, Πέμπτη 24 Αυγούστου: «Ασανσέρ για δολοφόνους» (1958) του Λουί Μαλ. Ο Ζιλιέν δολοφονεί τον σύζυγο της ερωμένης του, εγκλωβίζεται όμως στο ασανσέρ, ενώ εκείνη τον αναζητά στο Παρίσι. Με τους Ζαν Μορό και Μορίς Ρενέ.
«Η δεσποινίδα και ο αλήτης», η μοναδική ταινία του Μαγιακόφσκι που έχει σωθεί, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον ίδιο
Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη από τη NEW STAR αποτελεί η προβολή από τις 13 του Ιούλη (ουσιαστικά σε πρώτη εμπορική διανομή) της ταινίας «Η δεσποινίδα και ο αλήτης». Πρόκειται για τη μοναδική ταινία του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι που έχει σωθεί. Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο ποιητής που επίσης πρωταγωνιστεί. Η ταινία γυρίστηκε το 1918, δηλαδή μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, στην Αγία Πετρούπολη, μέσα σε μόλις δυο βδομάδες.
Η ταινία που είναι αφιερωμένη στην Λίλια Μπρίκ, την μούσα του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι και της Ρώσικης Πρωτοπορίας, βασίστηκε στο διήγημα του Ιταλού συγγραφέα Εντμόντο ντε Αμίτσις «Η δασκάλα των εργατών» (1895). Προσαρμοσμένη στο σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας του 1918, αποπνέει Κονστρουκτιβισμό, Vertov, Rodchenko, Klutsis, Lissitzky, ποίηση, ενθουσιασμό και ρεαλιστική απεικόνιση της κοινωνίας.
Η προβολή της ταινίας εντάσσεται στα πλαίσια του μεγάλου πολύπτυχου αφιερώματος που διοργανώνει η NEW STAR «100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» αλλά και τη συμπλήρωση 124 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου ποιητή και δημιουργού Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, στις 19 του Ιούλη 1893.
Στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» στις 20.30. Μαζί θα προβάλλεται με το ίδιο εισιτήριο και «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» του Τζίγκα Βερτόφ. Δείτε εδώπερισσότερα.
«Μίμης ο σιδεράς» της Λίνα Βερτμίλερ, ψηφιακά αποκατεστημένη σε επανέκδοση, αποκλειστικά στο ΖΕΦΥΡΟ
Aπό την Πέμπτη 10 Αυγούστου η NEW STAR προβάλλει σε επανέκδοση, ψηφιακά αποκατεστημένη, την ξεκαρδιστική κωμωδία της Λίνα Βερτμίλερ «ΜΙΜΗΣ Ο ΣΙΔΕΡΑΣ», μια συγκινητική ιστορία πάθους και αγάπης με το δίδυμο Τζιανίνι – Μελάτο στις καλύτερες στιγμές τους. Δείτε εδώ περισσότερα για την ταινία και τις προβολές.
«ΜΙΜΗΣ Ο ΣΙΔΕΡΑΣ» // «Mimì metallurgico ferito nell’onore»
Ιταλία 1972 – Διάρκεια 121΄ – Έγχρωμη
Σκηνοθεσία, σενάριο: Λίνα Βερτμίλερ
Πρωταγωνιστούν: Τζιανκάρλο Τζιανίνι και Μαριαντζέλα Μελάτο,Τουρι Φερο, Αγκοστίνα Μπέλι, Έλενα Φιόρε, Λουίτζι Ντιμπέρτι.
7ο Athens Open Air Film Festival: Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά
Το καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επιστρέφει για 7η χρονιά στην 7η τέχνη, με περισσότερες από 20 προβολές, από τον Ιούνη μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, μεταμορφώνονται σε «θερινά σινεμά» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Έναρξη προβολών | Ιούνιος – Ιούλιος: 21.30 | Αύγουστος – Σεπτέμβριος: 21.00
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα.
Φωτογραφία
Αυτά που κάνουν τη Βενεζουέλα μια όμορφη «χώρα εν κινήσει»
Διαδραστική Έκθεση Φωτογραφίας «ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, χώρα εν κινήσει», στον πολιτιστικό χώρο «Φρανσίσκο Ντε Μιράντα», Χάρητος 6, Κολωνάκι.
Ο γνωστός Βενεζουελάνος φωτογράφος και κινηματογραφιστής John Márquez μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε το ποικιλόμορφο σύμπαν που ονομάζουμε Βενεζουέλα μέσα από την έννοια της δομοστοιχείωσης, ένας όρος που επινοήθηκε για να αναφερθεί στα διαδραστικά φωτογραφικά κομμάτια της. Ο John Márquez, ο οποίος θα είναι παρών στα εγκαίνια, φέρνει μια διαδραστική πρόταση που επιτρέπει στο κοινό να αφομοιώσει την εικόνα και να πειραματιστεί δημιουργικά πάνω στην παρουσίαση του φωτογραφικού έργου. Δείτε εδώ περισσότερα.
«Πορτραίτα Ιστορίας», Βούλα Παπαϊωάννου – Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960
Το βλέμμα δύο κορυφαίων φωτογράφων του 20ου αιώνα στις ταραγμένες εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ανασυγκρότησης στην Ελλάδα παραβάλλει η έκθεση «Πορτραίτα Ιστορίας» που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση αποτελεί μία ανθολογία εικόνων των φωτογράφων Βούλα Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αποτυπώνεται η Ελλάδα κατά το κρίσιμο διάστημα 1940-1960.Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 περίπου έργα, καθώς και άλλο ιστορικό υλικό, μαζί με δύο πορτραίτα των φωτογράφων από την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ. Στα έργα, περιλαμβάνονται σε πλήρη μορφή τα δύο σπάνια κατοχικά λευκώματα «Μαύρο Λεύκωμα» της Βούλας Παπαϊωάννου και «Σούπα του παιδιού και ΙΚΑ Πειραιώς» του Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αντανακλάται το σκληρό πρόσωπο του Πολέμου και ο αγώνας για επιβίωση.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Μανώλης Σκούφιας // Διάρκεια: 06/04/2017-10/09/2017 // Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι) Ναυάρχου Βότση 3, ΤΚ 54624 Θεσσαλονίκη, Tηλ: 2310 566 716 – Fax: 2310 566 717 – E-mail: [email protected]
Εικαστικά
«Τελετουργικό» – Έκθεση γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την έκθεση γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη, με τίτλο «Τελετουργικό», στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.
Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, καταξιωμένος καλλιτέχνης και ομότιμος καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, παρουσιάζει εννέα μνημειακών διαστάσεων γλυπτά, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα ή δεύτερης χρήσης υλικά, δημιουργώντας μια αλληλουχία φαντασιακών μορφών με τελετουργικό χαρακτήρα. Απέναντι σε αυτές τις μορφές, ανδρικές και γυναικείες, βρίσκεται το ελαιόλαδο, πανάρχαια προσφορά της γης στον άνθρωπο. Η έκθεση-εικαστική εγκατάσταση εξυμνεί την ιερότητα του ελαιόλαδου, τιμώντας ένα από τα καθαγιασμένα προϊόντα της μεσογειακής τριάδας «ψωμί, λάδι και κρασί».
Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιούλη-18 Σεπτέμβρη 2017 // Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 // Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
«Προσεγγίζοντας τη γενιά του ’30, μέσα από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών»
Πρόκειται για μια ειδική, θεματική έκθεση, που προσπαθεί να φωτίσει τη γενιά των δημιουργών που εισήγαγε στη χώρα μας πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη καλλιτεχνικά ρεύματα και έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.
H Δημοτική Πινακοθήκη θα παραμείνει κλειστή τον Αύγουστο. Από 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει κανονικά με την παρουσίαση της έκθεσης “Η γενιά του ’30 στις εικαστικές τέχνες, μέσα από την συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών”. Η έκθεση θα παραμείνει έως 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Ορισμένοι από τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες της Γενιάς του ’30 είναι οι: Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Σπύρος Βασιλείου, Αγήνωρ Αστεριάδης, Γιάννης Μόραλης, Δημήτρης Γιολδάσης, Βάσω Κατράκη, Α. Τάσσος. Δείτε εδώ περισσότερα.
«Ομηρικά ακρογιάλια»
Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου παρουσιάζεται η έκθεση του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Ομηρικά ακρογιάλια». Με έμπνευση τις ομηρικές αναγωγές στο αφήγημα της περιοδικής επετειακής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οδύσσειες», ο ζωγράφος δημιούργησε μια σειρά έργων που αποτυπώνουν αρχετυπικές μορφές του έργου του Ομήρου με στόχο να αναδιηγηθούν όχι τόσο με περιγραφικό, αλλά κυρίως με συμβολικό τρόπο τις ιστορίες τους. Η Καλυψώ, η Ναυσικά, η Κίρκη, ο Οδυσσέας συναντιούνται στα Ομηρικά ακρογιάλια του Γιώργου Κόρδη, τα οποία λειτουργούν ως τόπος του ονείρου που ξεκλειδώνει τον ψυχικό κόσμο των πρωταγωνιστών. Ένα όνειρο που άλλοτε μετασχηματίζεται σε πόθο ερωτικό, άλλοτε σε λαχτάρα για το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα ή σε θρήνο για τους συντρόφους.
Ο δημιουργός αξιοποιεί τα τέσσερα αρχαία γεώδη χρώματα, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο εικαστικό ιδίωμα, παράλληλα όμως προχωράει σε μια ενδιαφέρουσα σύνδεση του αρχαίου με τον σημερινό, ψηφιακό κόσμο: κάνει ζωγραφική στο τάμπλετ, χρησιμοποιώντας αντί για πινέλο ψηφιακή πένα και πειραματίζεται με τη μέθοδο Giclee, η οποία συνίσταται στην ψηφιακή δημιουργία ζωγραφικών έργων και την εκτύπωσή τους σε περισσότερα αντίτυπα.
Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς // Διάρκεια: 8/5 – 28/8/2017 // Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη. // Ώρες λειτουργίας (εαρινό ωράριο): Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00 και Δευτέρα 13:00-20:00 // Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682 // Τηλ: 213214 4891 & 213 2144837 // Email: [email protected] // Τηλ. επικοινωνίας καλλιτέχνη: 6947 049950.
Εκδηλώσεις
Πρόγραμμα εργαστηρίων και εκδηλώσεων στο Θεατρικό Μουσείο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” – Καλοκαίρι 2017
Και αυτό το καλοκαίρι στο Θεατρικό Μουσείο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις, θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, για εφήβους και ενήλικες, καθώς και εργαστήριο δημιουργικής θεατρικής γραφής, ενώ παράλληλα θα φιλοξενηθούν συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.
Πρόγραμμα εργαστηρίων και εκδηλώσεων
Η ταινία της Τετάρτης: Κάθε Τετάρτη μια ταινία σε σενάριο ή σκηνοθεσία του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ώρα 21.00 (Από Τετάρτη 5 Ιουλίου μέχρι και Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου).
Εργαστήρι Δημιουργικής Θεατρικής Γραφής: Για δεύτερη χρονιά οργανώνεται το εργαστήρι δημιουργικής γραφής. Η συνέχεια για όσους έχουν ήδη συμμετάσχει και μια νέα αρχή για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους στη συγγραφή θεατρικού έργου. Με την ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη. (Διάρκεια 15 ώρες). Πενθήμερο από Πέμπτη 24 έως και Δευτέρα 28 Αυγούστου.
Από τις αισθήσεις στην κίνηση: Ένα βιωματικό σεμινάριο σωματικής έκφρασης για πρώτη φορά στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Με τη χορογράφο Αναστασία Γεωργαλά. (Διάρκεια 6 ώρες). 10/11/&12 Αυγούστου.
Γνωρίζω το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης: Παραμυθιάσματα με θεατρικό παιχνίδι και σωματική έκφραση. Δημιουργική απασχόληση για παιδιά από 5 μέχρι 12 χρονών. Ένα ταξίδι των παιδιών στο χρόνο, στις ρίζες του μαγικού παραμυθιού, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, που θα συνοδεύονται από μουσική και θα ενισχύουν τη φαντασία τους. Με την εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδεύτρια ενηλίκων θεατρικών εργαστηρίων και σωματικού θεάτρου Σοφία Πολυκρέτη.
(Κάθε Τρίτη 11.00 – 14.00. Στο τέλος της πρώτης περιόδου θα οργανωθεί μια βραδιά από τα παιδιά που θα συμμετάσχουν με όλα όσα θα δημιουργήσουν στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων. Έναρξη 11 Ιουλίου).
Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες με αφορμή το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και το αρχαίο δράμα – Σκηνικές προσεγγίσεις:
Οι αρχαίοι μύθοι στο σύγχρονο θέατρο και τη λογοτεχνία, με αφορμή την τριλογία του Ιάκωβου Καμπανέλλη Γράμμα στον Ορέστη, Ο Δείπνος και Πάροδος Θηβών. Με τη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. (Κάθε Τρίτη από 11 Ιουλίου μέχρι και 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00-22.00. Στο τέλος της περιόδου θα γίνει παρουσίαση των εργασιών του εργαστηρίου, με τη μορφή θεατροποιημένου αναλογίου).
Υπεύθυνη εργαστηρίων και εκδηλώσεων: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα – Σάββατο και ώρες: 11.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00 // Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22850 23619 // Email: [email protected]