Ξύπνησαν μνήμες στην Πάτρα… – 46 χρόνια μετά ο αγώνας του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρος (ΦΩΤΟ)
Στο χώρο της «Αίγλης» στη Veso Mare, που αποδείχθηκε πως ήταν μικρός για να χωρέσει τόσο τους θεατές όσο και τον παλμό της εκδήλωσης , η εικόνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έκαναν τη δική τους …αφήγηση και ξύπνησαν μνήμες του χθες, αναδεικνύοντας παράλληλα το πόσο επίκαιρος παραμένει 46 χρόνια μετά ο αγώνας του Πολυτεχνείου.
Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, το βράδυ του Σαββάτου (χθες) για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Στο χώρο της «Αίγλης» στη Veso Mare, που αποδείχθηκε πως ήταν μικρός για να χωρέσει τόσο τους θεατές όσο και τον παλμό της εκδήλωσης , η εικόνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έκαναν τη δική τους …αφήγηση και ξύπνησαν μνήμες του χθες, αναδεικνύοντας παράλληλα το πόσο επίκαιρος παραμένει 46 χρόνια μετά ο αγώνας του Πολυτεχνείου.
Μέσα από την προβολή της ταινίας «Η χορωδία του Χαρίτωνα», ήρθε στο προσκήνιο το πώς και γιατί η Χούντα των συνταγματαρχών ακόμα και για τα πιο απλά «πράγματα» ήθελε τη χώρα στο γύψο, με τη δικτατορία , να επιβάλει το δικό της νόμο της σιωπής και της «τάξης» σε μικρές και μεγάλες κοινωνίες της χώρας, επιχειρώντας να ελέγξει τα πάντα και να τα εναρμονίσει με τα δικά της … «ιδεώδη»!!!
Εκτός από την εικόνα, ξεχωριστό ρόλο έπαιξε στην εκδήλωση η μουσική, ο χορός και το τραγούδι, με το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού οργανισμού και τη Λαϊκή του Ορχήστρα να επιμελούνται – παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό δρώμενο, το οποίο εκτός από την χορευτική κίνηση , περιελάβανε και αφιέρωμα «στα απαγορευμένα τραγούδια».
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου, αναφερόμενη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα μηνύματά της τόνισε πως «…Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια μετά τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και στις νέες της αντι – ΕΦΕΕ.
Ο αριθμός των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε νεκρούς, τραυματίες και κακοποιηθέντες δεν έχει μέχρι σήμερα απόλυτα εξακριβωθεί. Θυμόμαστε αυτούς που έπεσαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ειδικά από την περιοχή μας:
Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, φοιτητής Παντείου από την Πάτρα, Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από τον Άνω Αλισσό Αχαΐας, Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, ιδιωτικός υπάλληλος από τον Πύργο Ηλείας, Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, οικοδόμος από τα Καλάβρυτα, Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου ιδιωτικός υπάλληλος από την Εξωχώρα Ζακύνθου.
Αν και η καρδιά του αντιδικτατορικού αγώνα χτυπούσε στο πολυτεχνείο της Αθήνας, ξεσηκωμός του λαού και των φοιτητών ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς είχε σημάνει και σε άλλες πόλεις, όπως, στην Πάτρα
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών υπάρχουν 99 βιβλία που αναφέρονται στην εξέγερση του Νοέμβρη και αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης….» . «…Στις πύλες του πολυτεχνείου δέσποζαν τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ», Αυτά τα συνθήματα κάθε χρόνο γίνονται πιο επίκαιρα, απ’ τη στιγμή που η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμων και επεμβάσεων. H κυβέρνηση της ΝΔ πιάνει το νήμα από κει που το άφησε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφοντας τη συμφωνία για την επ’ αορίστου παραμονή των Αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα και προετοιμάζουν τη βάση του Αράξου να υποδεχθεί τα πυρηνικά όπλα από τη βάση του Intserlik…»
Η πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού ανέφερε επίσης ότι «…Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία εξακολουθούν να είναι και σήμερα επίκαιρα, σε μια πόλη που κάθε χρόνο ο λαός της μετράει τις πληγές του από τις αντιλαϊκές πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Φοροληστεία, πλειστηριασμοί, ανεργία, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης …». «…Έρχεται και η ενίσχυση του δόγματος νόμος και τάξη για να μπουν στο γύψο οι λαϊκές και νεανικές διεκδικήσεις. Η πείρα των 46 χρόνων από την εξέγερση του πολυτεχνείου και την πτώση της χούντας ένα χρόνο μετά, αναδεικνύει ότι το πραγματικό ζήτημα για το λαό μας είναι η συγκέντρωση δυνάμεων στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις…». «..Αυτή η Δημοτική Αρχή πιστεύει σε αυτό τον αγώνα, που έχει φέρει αποτελέσματα και στην πόλη μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό για τα δίκια του, γιατί για εμάς μπροστά είναι οι ανάγκες του λαού…».
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Γεροπαναγιώτη επεσήμανε πως «…Θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι με την εμπλοκή της χώρας μας στους άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα αυτών των πολέμων, στους πρόσφυγες και μετανάστες που η πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης και των κυβερνήσεων τους εγκλωβίζουν στη χώρα μας σε άθλιες συνθήκες.
Να απομονωθούν οι σύγχρονοι μιμητές της χούντας και όσοι χύνουν το δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού…».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών του Δήμου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό Οργανισμού και διαμερισματικοί σύμβουλοι.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση: