Εγώ ο Κώστας Ταχτσής
Στις 25 του Αυγούστου 1988, έφυγε με τραγικό τρόπο από τη ζωή ο σημαντικός λογοτέχνης Κώστας Ταχτσής, συγγραφέας και του πολύ γνωστού μυθιστορήματος «Το τρίτο στεφάνι».
Ο Κώστας Ταχτσής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8 του Οκτώβρη 1927. Σε ηλικία επτά ετών μετά από χωρισμό των γονιών του έφυγε για την Αθήνα με τη γιαγιά του. Στην Αθήνα πέρασε τα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοίτησε για δυο χρόνια.
Το 1951 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Ποιήματα. Ακολούθησαν τέσσερις ακόμη συλλογές ως το 1956. Την ίδια περίοδο συνδέθηκε φιλικά με τους Οδυσσέα Ελύτη, Νίκο Γκάτσο, Αντρέα Εμπειρίκο. Το 1954 έφυγε για την Αγγλία, όπου έμεινε ως το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου.
Το 1960 ξεκίνησε για το γύρο της Ευρώπης με βέσπα. Στις χώρες που επισκέφτηκε έγραψε το Τρίτο στεφάνι, το οποίο ολοκλήρωσε στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια δεύτερης εκεί παραμονής του και έστειλε στην Ελλάδα για εκτύπωση. Το έργο απορρίφθηκε ως ακατάλληλο και ο Ταχτσής πραγματοποίησε ιδιωτική έκδοσή του στην Αθήνα το 1962. Δυο μήνες μετά έφυγε για την Αμερική, όπου έμεινε ως το τέλος του 1964.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου πήρε μέρος στη Δήλωση των 18 και διώχτηκε από την Ασφάλεια.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του σχεδόν εγκατέλειψε το γράψιμο. Δηλωμένος ομοφυλόφιλος και τραβεστί, ο Κώστας Ταχτσής δολοφονήθηκε άγρια υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες στο σπίτι του σε ηλικία εξηνταενός χρόνων.
Το ποιητικό έργο του Κώστα Ταχτσή κινείται στα πλαίσια της θεματολογίας της καθημερινής ζωής και χαρακτηρίζεται από έντονα λυρική διάθεση, διάθεση η οποία μεταφέρθηκε και στα πεζά του. Το έργο που τον καθιέρωσε στο χώρο της μεταπολεμικής ελληνικής λογοτεχνίας είναι το μυθιστόρημα Το τρίτο στεφάνι, μια ευφυής ρεαλιστική και ταυτόχρονα συχνά λυρική απεικόνιση της ζωής και της κοσμοθεωρίας των ελλήνων μικροαστών, που καλύπτει την περίοδο από τις αρχές του αιώνα μας ως τη σύγχρονη του συγγραφέα εποχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ψυχογραφική ικανότητα του Ταχτσή, ιδιαίτερα στους γυναικείους χαρακτήρες του και η εξαιρετική φροντίδα της γλωσσικής του έκφρασης (τα βιογραφικά στοιχεία από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Βιβλίου, εδώ).
Το 1982 η τηλεοπτική εκπομπή Παρασκήνιο παρουσίασε το πορτραίτο του Κώστα Ταχτσή. Ο συγγραφέας μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, για τη ζωή του συνολικά και για το έργο του, περπατώντας και ξεδιπλώνοντας σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας όπου μεγάλωσε, μνήμες, πρόσωπα, ήχους, μυρωδιές, σκέψεις, διαβάζει αποσπάσματα από το έργο του, συζητάει, γελάει, τραγουδάει, κλαίει.
Στην εκπομπή προβάλλονται πολλές φωτογραφίες και γίνεται ειδική αναφορά στο βιβλίο του «Το τρίτο στεφάνι».