“Κόκκινη θα γίνει η Ασία με το αίμα των εργατών” – Στους δρόμους οι φοιτητές του Πακιστάν κατά της καταστολής και τις ιδιωτικοποίησης στην εκπαίδευση (VIDEO)
Βασικό αίτημα είναι η κατάργηση της απαγόρευσης φοιτητικών ενώσεων στα πανεπιστήμια και ο τερματισμός της ιδιωτικοποίησης στην εκπαίδευση.
Μια άνευ προηγουμένου φοιτητική κινητοποίηση έλαβε χώρα στο Πακιστάν την περασμένη Παρασκευή, με χιλιάδες φοιτητές σε 40 πόλεις να ξεχύνονται στους δρόμους για την πορεία φοιτητικής αλληλεγγύης που είχαν οργανώσει ριζοσπαστικές φοιτητικές οργανώσεις όπως η «Κολλεκτίβα Προοδευτικών Φοιτητών», η «Ομοσπονδία Προοδευτικών Φοιτητών» και το «Μέτωπο Επαναστατών Φοιτητών». Βασικό αίτημα είναι η κατάργηση της απαγόρευσης φοιτητικών ενώσεων στα πανεπιστήμια και ο τερματισμός της ιδιωτικοποίησης στην εκπαίδευση.
Τα δίδακτρα των πανεπιστημίων σκαρφαλώνουν στα ύψη, την ίδια ώρα που καταστέλλεται η ελευθερία της έκφρασης και η πολιτική δράση των φοιτητών. Η κυβέρνηση διαδίδει ψεύδη ότι τάχα οι φοιτητικές ενώσεις προκαλούν βία. Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται επίσης πολλά συνδικάτα και μέλη οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων στο Πακιστάν.
Ένα από τα πανώ της πορείας στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ έγραφε, σε παραλλαγή του γνωστού συνθήματος από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Φοιτητές του κόσμου ενωθείτε, δεν έχετε τίποτε να χάσετε εκτός από τα χρέη, τα δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις».
Η απαγόρευση των φοιτητικών ενώσεων επιβλήθηκε το 1984 επί της στρατιωτικής δικτατορίας του Ζία Ουλ Χακ, ώστε να καταπνίξει την αντίσταση ενάντια στη χούντα, στην οποία φοιτητές κι εργάτες πρωτοστατούσαν. Η πρωθυπουργός Μπεναζίρ Μπούτο νομιμοποίησε το συνδικαλιστικό δικαίωμα των φοιτητών, ωστόσο το 1993 το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε εκ νέου την απαγόρευση, την οποία διατηρούν απαρέγκλιτα όλες οι ως τώρα κυβερνήσεις του Πακιστάν.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές στην πόλη Λαχόρ, βρέθηκε και ο Λάλα Ικμπάλ, πατέρας του Μασάλ Χαν, ενός φοιτητή που δολοφονήθηκε στα 23 του χρόνια πριν δυο χρόνια στο πανεπιστήμιο Αμπντούλ Βαλί Χαν από ακροδεξιούς ισλαμιστές. Ο Μασάλ θεωρήθηκε βλάσφημος, αφού είχε αντιταχθεί στην ισλαμοποίηση των φοιτητικών εστιών του πανεπιστημίου.
Καθώς ο πατέρας του νεκρού φοιτητή έμπαινε δακρυσμένος στη διαδήλωση, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν «Κόκκινος χαιρετισμός στο Μασάλ Χαν. Μασάλ, θα ολοκληρώσουμε την αποστολή που άφησες πίσω σου». Αίτημα των φοιτητών είναι να κηρυχθεί εθνική γιορτή η 13η Απρίλη, ημέρα δολοφονίας του φοιτητή.
Οι φοιτητές έχουν ως αίτημα να σταματήσει η καταστολή εναντίον τους, καθώς οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες είναι διαβόητες για την απαγωγή φοιτητών και άλλων αγωνιστών που αντιτίθενται δημόσια στις πολιτικές της κυβέρνησης και του στρατού. Ανάμεσα στα καθαρά εκπαιδευτικά αιτήματα, ξεχωρίζει εκείνο για τη χορήγηση 5% του ΑΕΠ στην παιδεία και το τέλος της στρατιωτικοποίησης στα πανεπιστήμια. Η ανέκαθεν βαθιά ταξική εκπαιδευτική πολιτική του Πακιστάν έχει επιδεινωθεί από τη νέα κυβέρνηση του Ιμράν Χαν, καθιστώντας την απαγορευτική για τους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ μόλις τον περασμένο Ιούνη επιβλήθηκε περικοπή 37% στα κονδύλια για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης.
Οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα δονούνταν από το ποίημα του Ινδού επαναστάτη ποιητή Ισμάλ Ιζιμαμπάντι “Ο πόθος για επανάσταση είναι στις καρδιές μας”, που γράφτηκε το 1921 ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία.
Ο πόθος για επανάσταση είναι στην καρδιά μας
Να δούμε πόση δύναμη έχει ο φονιάς
Ο δήμιος το λέει ξανά και ξανά σήμερα
“Αυτοί που θέλουν να γίνουν μάρτυρες, ας έρθουν μπροστά”
Όταν η κόκκινη σημαία ανεμίσει ψηλά παντού
οι εχθροί μας θα έρθουν στα συγκαλά τους
Κόκκινη, κόκκινη η Ασία θα γίνει κόκκινη
Με το αίμα των εργατών θα γίνει κόκκινη
The students movement in Pakistan has garnered much attention in the recent weeks, as students in 40 cities mobilised and marched demanding the repeal of the ban on students unions, and against the privatisation of education. Some videos of students sloganeering also went viral. Here's a small clip from the Faiz Festival organised in Lahore by the Progressive Students Collective, with English subtitles. Wait for "Jab laal laal lehraayega" (When the Red Flag flies high everywhere). 🙂
Gepostet von Subin Dennis am Dienstag, 3. Dezember 2019
Mε πληροφορίες από Peoples dispatch