«Ιστορικά αποτυπώματα. Η συμβολή του ΚΚΕ στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα στη Σάμο»: Μια έκδοση – φόρος τιμής στην ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ
«Ιστορικά αποτυπώματα. Η συμβολή του ΚΚΕ στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα στη Σάμο» είναι ο τίτλος της έκδοσης που κυκλοφόρησε από την ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ αφιερωμένη στα 100χρονα του Κόμματος.
«Ιστορικά αποτυπώματα. Η συμβολή του ΚΚΕ στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα στη Σάμο». Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησε από την ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ έκδοση αφιερωμένη στα 100χρονα του Κόμματος.
Μια έκδοση που όπως τονίστηκε στην εκδήλωση παρουσίασης, στις 16 Δεκέμβρη, φτιάχτηκε με οδηγό το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος και αποτελεί «ελάχιστο φόρο τιμής στους εκατοντάδες Σαμιώτες και Ικαριώτες συντρόφους και συναγωνιστές μας που έπεσαν παλεύοντας για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό, και σ’ αυτούς που μέχρι τα βαθιά γεράματά τους στάθηκαν σταθεροί στις αρχές και τις αξίες του ΚΚΕ, αφήνοντας αγωνιστικές παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές».
Στην εκδήλωση, την έκδοση παρουσίασε ο Κώστας Τζίχας, μέλος της ΤΕ Σάμου, που η συμβολή του ήταν πολύτιμη για την πολύχρονη προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που τη συνθέτουν. Στην έκδοση αναδεικνύονται ιστορικά γεγονότα με φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή δύναμης, ως απάντηση στα κηρύγματα υποταγής από την αστική τάξη. «Οι φτωχοί αγρότες τα έβαλαν με τους ανελέητους κρασέμπορους και για εκείνη την εποχή κατάφεραν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους, οι βυρσοδεψεργάτες στο Καρλόβασι έκαναν πολυήμερες απεργίες ενάντια στους άγριους βιομήχανους, ο λαός του νησιού μας πήρε δυο φορές τα όπλα, τη μια για να απελευθερώσει το νησί από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές, την άλλη για να συνεχίσει τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα για να μπορεί η ζωή του να είναι στα δικά του χέρια», ανέφερε η Δήμητρα Παντάπαση, Γραμματέας της ΤΕ Σάμου.
Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι η έκδοση δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη και με επιστημονική πληρότητα Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Σάμο. Οπως είπε ο Κ. Τζίχας, «ας θεωρηθεί ότι πρόκειται για στοιχεία αυτής της ιστορίας, για αναφορά σε βασικούς σταθμούς της δράσης του Κόμματός μας, για ένα βοήθημα – οδηγό για οποιονδήποτε απλό άνθρωπο ή μελλοντικό ερευνητή προκειμένου να έχει στα χέρια του τα χνάρια αυτής της ιστορίας…».
Στη συνέχεια η δράση που αναπτύχθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα μέσα στις ένοπλες δυνάμεις της Μ. Ανατολής, η δράση των νέων της Σάμου τόσο στα πεδία του Ελ Αλαμέιν όσο και απέναντι στην κυβέρνηση του Καΐρου και τους Αγγλους επικυρίαρχους. Αλλωστε από αυτή τη νεολαία αναδείχθηκαν οι μαχητές του ΔΣΕ στη Σάμο.
Στην έκδοση περιλαμβάνονται στοιχεία από την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα του νησιού την περίοδο του εμφυλίου, αλλά και οι κατοπινοί αγώνες, στα μετεμφυλιακά χρόνια και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Αναφορά γίνεται στη νομιμοποίηση του Κόμματος και στην ανάπτυξη της πάλης την περίοδο 1974 – 1990. Ενα ιδιαίτερο κεφάλαιο ασχολείται με τη δεκαετία 1990 – 2000, επιχειρώντας να αποτυπώσει την αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίστηκε η πλειοψηφία των μελών και φίλων του Κόμματος την ανάγκη ύπαρξης του ΚΚΕ με την ιδεολογία και τα σύμβολά του, στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης.