Απέλαση ή άρνηση εισόδου στη χώρα κατά των μελών του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης που διερευνούν εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Πομπέο
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι ίδιοι περιορισμοί χορήγησης βίζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και “για την αποτροπή προσπαθειών του Διεθνούς Δικαστηρίου να διώξει ποινικά συμμαχικό προσωπικό, μεταξύ αυτών και Ισραηλινούς, χωρίς τη συναίνεση των συμμάχων”.
Μπορεί το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης να μην είναι ακριβώς αντιϊμπεριαλιστικός οργανισμός, φαίνεται όμως ότι οι ΗΠΑ έχουν τόσο πολλά να κρύψουν για τα πεπραγμένα τους στο Αφγανιστάν, που αδυνατούν να ανεχτούν οποιαδήποτε έρευνα πάνω σε αυτά, ειδικά αν θεωρούν ότι το πόρισμα δε θα εναρμονίζεται στο 100% με το επίσημο αφήγημά τους.
Με αυτό το πρίσμα, ο υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε σε διάρκεια ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πως πρόκειται να ακυρώσεις τις βίζες του προσωπικού του Δικαστηρίου που ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, ενώ επίσης θα αρνηθεί και την έκδοση οποιασδήποτε καινούριας στο μέλλον, κάτι που ισοδυναμεί με απέλαση και απαγόρευση εισόδου στη χώρα αντίστοιχα.
Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση Τραμπ είχε απειλήσει να απαγορεύσει την είσοδο του εν λόγω προσωπικού και να επιβάλει κυρώσεις σε περιουσιακά στοιχεία που τυχόν διαθέτουν στις ΗΠΑ αν το δικαστήριο επέμενε στην απόφασή του να συνεχίσει τις έρευνες. Σήμερα η πολιτική αυτή έγινε πράξη, ενώ σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι ίδιοι περιορισμοί χορήγησης βίζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και “για την αποτροπή προσπαθειών του Διεθνούς Δικαστηρίου να διώξει ποινικά συμμαχικό προσωπικό, μεταξύ αυτών και Ισραηλινούς, χωρίς τη συναίνεση των συμμάχων”. Προειδοποίησε επίσης πως, αν δεν αλλάξει στάση το δικαστήριο, θα παρθούν πρόσθετα μέτρα, ανάμεσά τους και οι οικονομικές κυρώσεις. Εξαίρεση θα υπάρξει μόνο αν οι ίδιοι αξιωματούχοι επισκεφτούν τον ΟΗΕ για συνεδριάσεις του οργανισμού, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο δεν αποτελεί τμήμα του.
Το δικαστήριο εξέδωσε απάντηση, υποστηρίζοντας πως είναι ανεξάρτητος και αμερόληπτος θεσμός και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του “απτόητο” από τις ενέργειες της Ουάσινγκτον. Η έρευνα του δικαστηρίου είχε ξεκινήσει το Νοέμβρη του 2017, όταν ο εισαγγελέας του είχε ζητήσει άδεια από τους δικαστές για να ξεκινήσει έρευνα σε καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από την Πρωτομαγιά του 2003, ανάμεσά τους και σε κράτη όπου η CIA έχει φυλακισμένους. Η ΗΠΑ δεν ανήκουν στις 123 χώρες που συμμετέχουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπως ισχύει επίσης για την Κίνα και τη Ρωσία.
Με πληροφορίες από reuters.com