Γερμανοί αστυνομικοί εκτέλεσαν ψυχικά ασθενή άντρα επιχειρώντας να τον παρουσιάσουν ως “τρομοκράτη”
O άντρας ήταν τουρκικής καταγωγής και αρχικά η αστυνομία με την αρωγή μεγάλων ΜΜΕ επιχείρησε να παρουσιάσει τη δολοφονία ως “αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας”.
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει χρόνο με το χρόνο η αστυνομική βία στη Γερμανία, αφού και το 2020 ξεκινάει με την εκτέλεση ενός άνδρα, ο οποίος αποδείχτηκε ότι έπασχε από σοβαρά ψυχολογικό προβλήματα. Με τέσσερις σφαίρες σκότωσε αστυνομικός στο Γκελζενκίρχεν έναν 37χρονο τουρκικής καταγωγής, ως “ύποπτο για ισλαμισμό και τρομοκρατία”, αλλά και λόγω “απειλής με μαχαίρι”.
Την εκδοχή της αστυνομίας έσπευσαν να υιοθετήσουν μεγάλα ΜΜΕ στη Γερμανία, ανάμεσά τους και η γνωστή και μη εξαιρετέα Bild, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα με πρωτοσέλιδο: “Η αστυνομία αποτρέπει τρομοκρατική επίθεση στο Γκελζενκίρχεν”, συνεχίζοντας στο άρθρο πως “η αστυνομία είναι βέβαιη, πως αυτή η δειλή επίθεση ήταν απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος σε αστυνομικούς μες στη Γερμανία!”. Η συντηρητική Welt, του ίδιου ομίλου, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά με στοιχεία αντιϊσλαμικής μυθοπλασίας, όπου παρουσιάζει το θύμα να θέλει “να χτίσει τόπο προσευχής στον Αλλάχ μες στο δάσος”.
Ακόμα όμως και η εισαγγελία της Έσσης τήρησε σαφείς αποστάσεις από αυτά τα σενάρια, καθώς σε κοινή δήλωση τύπου με την αστυνομία ανέφερε μόνο ότι “ίσως” με βάσει “ενδείξεις”, ο άνδρας φώναξε “Αλλάχ ακμπάρ” (ο Θεός είναι μεγάλος). Οι “ενδείξεις” δεν είναι άλλες από μαρτυρίες που δημοσίευσε η Bild. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο άντρα χτύπησε περιπολικό με γκλομπ και στη συνέχεια απείλησε με μαχαίρι τους δυο αστυνομικούς που κατέφτασαν για ενίσχυση.
Το μόνο όμως που είναι βέβαια στην ακολουθία των γεγονότων είναι ότι 23χρονος εκπαιδευόμενος αστυνομικός πυροβόλησε 4 φορές τον άντρα, ο οποίος πέθανε ακαριαία. Ωστόσο κατά την έρευνα στο σπίτι του δε βρέθηκε καμία ένδειξη ισλαμιστικής τρομοκρατικής δραστηριότητας, αντίθετα υπήρχαν ενδείξεις ψυχικής ασθένειας του θύματος. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια την αστυνομία, ο άντρας είχε και παλιότερα επιδείξει περίεργη συμπεριφορά και είχε προβάλλει “αντίσταση κατά της αρχής”.
Την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει άλλο αστυνομικό τμήμα, για λόγους αντικειμενικότητας, ώστε να ξεκαθαριστεί, αν επρόκειτο πράγματι για μια απειλητική κατάσταση, που δικαιολογούσε τη χρήση όπλου. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση παραμένει το ερώτημα, γιατί χρειάστηκαν 4 πυροβολισμοί και δεν υπήρξε στόχευση στα πόδια.
Οι θάνατοι από αστυνομικές σφαίρες στη Γερμανία ανέρχονται μεταξύ 1990 και 2017 σε 269, ενώ κατά το τελευταίο έτος για το οποίο έχουν δημοσιευτεί επίσημα στοιχεία, το 2018, υπήρξαν 11 νεκροί. Τα θύματα ήταν συνήθως άοπλα, ενώ συχνά επρόκειτο για άτομα ψυχικά πάσχοντα.
Μόλις στα τέλη Δεκέμβρη εκτελέστηκε 32χρονος με ψυχικά προβλήματα στη Στουτγγάρδη, ο οποίος οδηγούσε επικίνδυνα πριν πέσει σε διαφημιστική κολώνα και τραπεί μαζί με την 60χρονη μητέρα του σε φυγή, κατά τους αστυνομικούς. Ο ίδιοι ισχυρίστηκαν πως όταν τον πλησίασαν απείλησε με μακρύ μαχαίρι και δεν πτοήθηκε ούτε από σπρέι πιπεριού, με αποτέλεσμα εκείνοι να τραβήξουν όπλο και να τον εκτελέσουν με πολλές σφαίρες.
Με πληροφορίες από jungewelt.de