Σε “Big Brother” είχε μετατρέψει εταιρεία τους χώρους εργασίας εν αγνοία των εργαζομένων – Πρόστιμο 15000 ευρώ
Την ίδια στιγμή η αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού έκρινε σύννομο τον έλεγχο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον εταιρικό υπολογιστή του γενικού διευθυντή.
Μέχρι και στην καφετέρια είχε εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα βιντεοεπιτήρησης ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, πράξη τόσο εξόφθαλμα παράνομη, ώστε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού επέβαλλε πρόστιμο ύψους 15000 ευρώ στην επιχείρηση. Ταυτόχρονα όμως, έκρινε νόμιμο ότι η επιχείρηση διερεύνησε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γενικού διευθυντή της και τα e-mails στον εταιρικό διακομιστή.
Ο ίδιος ο διευθυντής είναι εκείνος που προσέφυγε στην Αρχή, για να διερευνήσει τη νομιμότητα της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο σέρβερ της εταιρείας, όπως και της πρόσβασης σε διαγεγραμμένα μέηλ του γενικού διευθυντή, τον οποίο η εταιρεία υποψιάζεται για παράνομες πράξεις σε βάρος της.
Σύμφωνα με το πόρισμα της αρχής, η επιχείρηση είχε νόμιμο δικαίωμα για τον εσωτερικό έλεγχο στα e-mail, καθώς προβλέπεται από τους εσωτερικούς κανονισμούς της επιχείρησης η απαγόρευση της χρήσης των εταιρικών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δικτύων, όπως και η δυνατότητα πραγματοποίησης εσωτερικών ελέγχων. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά αναγνωρίζει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις το δικαίωμα αστυνόμευσης των εργαζομένων της, εκχωρώντας τους αρμοδιότητες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και γενικότερα της αστυνομίας, εφόσον κανονικά αυτή είναι ο φορέας διερεύνησης τυχόν παράνομων πράξεων. Επιπλέον, γίνεται αποδεκτή η απαίτηση της εταιρείας να ελέγχει ότι κάθε δευτερόλεπτο μπροστά στις οθόνες της επιχείρησης θα αξιοποιείται “παραγωγικά” από τους εργαζόμενους, κι όχι με “χασομέρια” σε ίντερνετ και προσωπικές επικοινωνίες. Το γεγονός πως η εταιρεία εγκαλείται για τη μη πρόσβαση σε δεδομένου προσωπικού χαρακτήρα αποθηκευμένα στον υπολογιστή από πλευράς του γενική διευθυντή και ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο για τη μετατροπή της επιχείρησης σε Μεγάλο Αδελφό, δεν αλλάζει την ουσία της απόφασης. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που αποσπάται με τους γνωστούς τρόπους η “συναίνεση” των εργαζομένων στην παρακολούθησή τους εν ώρα εργασίας, ενώ πολύ πρόσφατη είναι η καταγγελία για τα Market In, που ζητούσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από υποψήφιους εργαζόμενους στο βιογραφικό τους.