Συμμετοχή σε αποστολή στα Στενά του Ορμούζ αποφάσισε η κυβέρνηση! Δηλώνει έτοιμη να μετάσχει σε αποστολή και στη Λιβύη
Έτοιμη να συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστική αποστολή και στα Στενά του Ορμούζ, «μια ανάσα» από το Ιράν, δηλώνει η κυβέρνηση, δείχνοντας μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Την επικίνδυνη εξέλιξη ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΞ της Γαλλίας και επιβεβαιώνεται από αρμόδιες ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Ένα ακόμα βήμα στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ κάνει η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που κυκλοφορούσαν από την προηγούμενη βδομάδα. Την επικίνδυνη εξέλιξη ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΞ της Γαλλίας και επιβεβαιώνεται από αρμόδιες ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι εξελίξεις με την «κατοχύρωση της ειρήνης και της ασφάλειας» και την «υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αντίθετα, η χώρα γίνεται μαγνήτης κινδύνων, ενώ σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο παζάρι …για το καλό της ΝΑΤΟικής συμμαχίας.
Εντείνεται η προετοιμασία για συλλαλητήρια ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.
Έτοιμη να συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστική αποστολή και στα Στενά του Ορμούζ, «μια ανάσα» από το Ιράν, δηλώνει η κυβέρνηση, δείχνοντας μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.Την επικίνδυνη εξέλιξη ανακοίνωσε, χτες, το ΥΠΕΞ της Γαλλίας που σε ανακοίνωσή του, στην οποία επιστρατεύει τα γνωστά προσχήματα που αξιοποιούνται σε όλες τις σχετικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές, σημειώνει: «Συμμεριζόμενοι την εκτίμηση ότι η σημερινή κατάσταση στον Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ παραμένει ασταθής σε μια περιοχή κρίσιμη για την παγκόσμια σταθερότητα και υποστηρίζοντας την προσέγγιση αποκλιμάκωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων ασφαλείας, οι κυβερνήσεις Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας υποστηρίζουν πολιτικά τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αποστολής θαλάσσιας επιτήρησης στα Στενά του Ορμούζ (European-led maritime surveillance mission in the Strait of Hormuz – EMASOH)».
Κάνοντας σαφές ότι έχουν ήδη παρθεί αποφάσεις από τις προαναφερόμενες κυβερνήσεις για τις συνεισφορές σε μέσα και προσωπικό, το γαλλικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Χαιρετίζουμε τις επιχειρησιακές συνεισφορές (“συνεισφορές σε είδος”), όπως έχουν ήδη ανακοινώσει η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία σε αυτήν την προσπάθεια και προσβλέπουμε σε περαιτέρω δεσμεύσεις τις προσεχείς ημέρες».
Ακόμη, οι Γάλλοι κάνουν σαφές ότι η δύναμη που θα αναπτυχθεί στα Στενά του Ορμούζ και ευρύτερα, με ευρωπαϊκό τάχα «καπέλο», θα επιχειρεί σε στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς, κάνοντας ρητή αναφορά στην επιχείρηση «International Maritime Security Construct» (IMSC), που υπό την «ηγεσία» των ΗΠΑ και με συμμετοχή δυνάμεων από Βρετανία, Αυστραλία, Αλβανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και ΗΑΕ περιπολεί στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν με τις «κάννες» στραμμένες στο Ιράν.
Τη συγκρότηση αυτής της δύναμης επιβεβαίωσε χτες στις Βρυξέλλες και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Αμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της εμπλοκής
Σημειωτέον, αρμόδιες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν ότι όντως η κυβέρνηση έχει αναλάβει τέτοια δέσμευση.
Αλλωστε, ήδη, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παρουσιάζουν ως δείγμα διεύρυνσης των «στενών συμμαχικών δεσμών» με τη Γαλλία τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ομάδα κρούσης (Carrier Group) που θα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» σε σκέλος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα «Σπέτσαι» βρίσκεται ήδη στο ναύσταθμο της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, από όπου μαζί με το αεροπλανοφόρο και τα υπόλοιπα πλοία της Ομάδας Κρούσης θα αποπλεύσουν προς τα ανατολικά, εντός των ημερών.
Αναμένεται, εξάλλου, στην πορεία προς τη διώρυγα του Σουέζ το αεροπλανοφόρο να πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης (υπολογίζεται ότι αυτή η φάση θα υλοποιηθεί περίπου στα τέλη Γενάρη), ενώ κατά την επιστροφή του «Σαρλ ντε Γκολ» στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ολοκλήρωση της «αποστολής» του, θα ακολουθήσει και νέα συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.
Αρμόδια στελέχη από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις φωτογραφίζουν αυτές τις δραστηριότητες ως την ελληνική συνεισφορά στην προαναφερόμενη EMASOH, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καθώς δεν είναι αμελητέα υπόθεση η συνεισφορά φρεγάτας στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου σε συγκεκριμένες φάσεις της πολύμηνης ανάπτυξής του σε μια σειρά θαλάσσιων ζωνών, όπως και η διεξαγωγή ασκήσεων με σύνθετα αντικείμενα.
Επίσης, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στις 29 Γενάρη στο Παρίσι, ως άλλο ένα δείγμα της σύμπλευσης με το Παρίσι και σε στρατιωτικό επιχειρησιακό επίπεδο.
Παραπέρα, το αργότερο την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να πιάσει Πειραιά το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιας επίθεσης «Dixmude» που φορτωμένο κομάντος αναμένεται να πάρει μέρος στη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020», την οποία οργανώνουν (27/1 – 8/2) οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με χώρο διεξαγωγής την Κεντρική Ελλάδα και το Κεντρικό Αιγαίο. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος και Αμερικανοί, καταρχάς τα ελικόπτερα που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο.
Η κατρακύλα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν σταματά εδώ αφού στο ενδιάμεσο οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας έχουν καταλήξει ήδη σε μια καταρχήν συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των συμμάχων τους στην περιοχή, απέναντι στο Ιράν και τους λαούς της περιοχής.
Πιέσεις με φόντο διεθνείς συμφωνίες
Να σημειωθεί πως χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, προειδοποίησε ότι «εάν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν την ακατάλληλη συμπεριφορά τους ή στείλουν το φάκελο του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τότε θα αποχωρήσουμε από τη συμφωνία ΝΤΡ» (τη διεθνή Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων). Αφορμή έδωσε η πρόσφατη απόφαση Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας να ενεργοποιήσουν τον «Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών» που προβλέπεται από τη συμφωνία του 2015 και ο οποίος θα μπορούσε να επαναφέρει τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αν κριθεί πως παραβιάζει τη συμφωνία, την οποία καταστρατηγούν από το 2018 οι ΗΠΑ με τη μονομερή αποχώρησή τους. Το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ιράν από τη ΝΤP προκάλεσε πάντως την αντίδραση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, που απευθυνόμενος χτες στην ιρανική ηγεσία ζήτησε αφενός να μην κάνει «παράτολμα βήματα» μέσω εγκατάλειψης της Συνθήκης ΝΤΡ και αφετέρου να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA).
Και σε «αποστολή επιτήρησης» στη Λιβύη
Την ίδια ώρα, έτοιμη να μετάσχει «σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη» δήλωσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση, χτες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, που επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στη Λιβύη καθώς και στη λεγόμενη «Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή».
Οπως δήλωσε κατόπιν ανώτατη διπλωματική πηγή σε Ελληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την ΕΕ».
Συμπλήρωσε ότι χτες στις Βρυξέλλες οι μετέχοντες στο ΣΕΥ υπουργοί Εξωτερικών «εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών – μελών».
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ήδη από την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Λίβυο στρατηγό Χ. Χάφταρ, είπε πως τον διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σ.σ. “διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας”) είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».
Ο ίδιος ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Αμυνας, με το πέρας του ΣΕΥ, σε δηλώσεις του, έκανε σαφές ότι συζήτησαν την «επανεστίαση» της «εντολής» («refocus of mandate») της ευρωενωσιακής επιχείρησης θαλάσσιας επιτήρησης στην Κεντρική Μεσόγειο «Sofia», καθώς, όπως είπε, το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη δεν παραβιάζεται μόνο από εισαγωγές από τη θάλασσα, αλλά κυρίως από την ξηρά διαμέσου των γειτονικών κρατών. Εκανε επίσης σαφές ότι σε αυτήν τη φάση συζητούν τη χρήση δορυφορικών και εναέριων μέσων επιτήρησης. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα συνεισέφερε παλαιότερα στη «Sofia» με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, «Erieye EMB-145 AEW&C».