Ρέκβιεμ για τη χαμένη CCCP στη Λευκορωσία και οι ξυλοκόποι του Κουργκάνσκ στη Σιβηρία
Το βέβαιο είναι ότι τα κίνητρα των εμπνευστών και των τριών γιγάντιων επιγραφών συμπίπτουν και δεν είναι άλλα από την περηφάνια, τον σεβασμό και την αγάπη για τον ηγέτη της Οχτωβρανής Επανάστασης Β. Ι. Λένιν και τη μεγάλη σοβιετική τους πατρίδα, που μπορεί σήμερα να μην υπάρχει, αλλά δεν έπαψε ποτέ να «ζει».
Στην περιοχή Ιβάνοβο της Λευκορωσίας, μέσα σ’ ένα μεγάλο πευκοδάσος υπάρχει μια γιγάντια επιγραφή, που μπορούν να τη δουν όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Δέντρα ανοιχτόχρωμου φυλλώματος φυτεύτηκαν μέσα στο πευκοδάσος, έτσι που να σχηματίζουν τη λέξη ΛΕΝΙΝ και να ξεχωρίζουν ανάμεσα στα σκουροπράσινα πεύκα. Η επιγραφή κατασκευάστηκε την εποχή που υπήρχε η ΕΣΣΔ.
Στο βόρειο τμήμα της Λευκορωσίας βρίσκεται η πόλη Ναβαπολάτσκ. Το 1987 ξεκίνησε να χτίζεται εκεί ένα συγκρότημα κατοικιών, το οποίο είχε σχεδιαστεί στο σχήμα των τεσσάρων γραμμάτων CCCP (στα ρωσικά ΕΣΣΔ). Η έμπνευση των αρχιτεκτόνων ήταν όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο να ξεχωρίζουν τη γιγάντια «επιγραφή» στη γη.
Το συγκρότημα χτιζόταν κανονικά, τα τρία πρώτα γράμματα είχαν διαμορφωθεί από τα κτίρια των κατοικιών, μέχρι που οι εργασίες σταμάτησαν. Οι κάτοικοι της πόλης λένε ότι το έργο σταμάτησε όταν έπαψε να υφίσταται η ΕΣΣΔ. Στη συνέχεια, μετά από χρόνια, δίπλα στα τρία γράμματα χτίστηκαν άλλα κτίρια.
Τα παραπάνω μας θύμησαν μια παλιότερη, ανάλογη όμως ιστορία από την όχι και τόσο μακρινή δεκαετία του ΄70. Τότε που οι ξυλοκόποι της περιοχής Κουργκάνσκ στη Σιβηρία τίμησαν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν δημιουργώντας μια γιγάντια επιγραφή από δέντρα που έγραφε Ο ΛΕΝΙΝ ΕΓΙΝΕ 100 ΧΡΟΝΩΝ. Η επιγραφή φαινόταν (και -πιθανότατα- φαίνεται και σήμερα) από το διάστημα! Την εικόνα την πήραμε σήμερα από το Google maps:
Οι λεπτομέρειες από την κατασκευή της επιγραφής δημοσιεύτηκαν προ δεκαετίας στον Ριζοσπάστη, και είναι πραγματικά εντυπωσιακές: «Κάθε γράμμα έχει σήμερα μήκος 100 μέτρα και πλάτος 50, συνολικά η επιγραφή είναι 570 επί 66 μέτρα και η συνολική έκταση που καταλαμβάνει αγγίζει τα 3,8 εκτάρια (περίπου 40 στρέμματα). Ο εμπνευστής του έργου και επικεφαλής της κολεκτίβας που το δημιούργησε ήταν και ο επικεφαλής της τοπικής δασοπονικής υπηρεσίας, Αλεξάντρ Γκριγκόριεβιτς Κάνσικοφ.
Είναι σημαντικό ότι δεν πρόκειται για κομμένους κορμούς, αλλά για νεαρά δέντρα που φυτεύτηκαν έτσι ώστε να σχηματίζουν την επιγραφή και που με το πέρασμα σχεδόν 40 χρόνων από τότε μεγάλωσαν και πλέον… γίνονται ορατά από το διάστημα!».
Το βέβαιο είναι ότι τα κίνητρα των εμπνευστών και των τριών γιγάντιων επιγραφών συμπίπτουν και δεν είναι άλλα από την περηφάνια, τον σεβασμό και την αγάπη για τον ηγέτη της Οχτωβριανής Επανάστασης Β. Ι. Λένιν και τη μεγάλη σοβιετική τους πατρίδα, που μπορεί σήμερα να μην υπάρχει, αλλά δεν έπαψε ποτέ να «ζει». Και όχι μόνο μέσα από τις επιγραφές…
Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Αφιερώματος της Κατιούσα στην Οχτωβριανή Επανάσταση.