“Σοσιαλισμός” με την τσέπη των άλλων – Ο CEO της J.P Morgan που σώθηκε από τα λεφτά των φορολογουμένων προειδοποιεί για τους “κινδύνους του σοσιαλισμού”
To υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας που πρωταγωνίστησε στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση του 2008 φοβάται πως αυτό που αντιλαμβάνεται ως “σοσιαλισμός” οδηγεί σε “διάβρωση της κοινωνίας”.
Αποτελεί αξίωμα στον καπιταλισμό πως, όσο περισσότερα λεφτά έχει απορροφήσει κάποιος από τον κρατικό κορβανά, τόσο πιο αντικρατιστής γίνεται. Σε μια χώρα δε, όπως οι ΗΠΑ, που η οποιαδήποτε κρατική παρουσία – εκτός από αυτή που αφορά τη διάσωση καπιταλιστών που κανονικά κατά τους κανόνες της “αγίας” ελεύθερης αγοράς θα έπρεπε να πάνε καλιά τους – βαφτίζεται “σοσιαλισμός”, δεν προκαλεί εντύπωση που στελέχη επιχειρήσεων ευεργετημένων από αυτόν ακριβώς το “σοσιαλισμό”, ξεσπαθώνουν ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να χρησιμεύσει και σε άλλα πράγματα, όπως εκπαίδευση, περίθαλψη και υποδομές.
Την βαθιά ανησυχία του γι’ αυτό που θεωρεί εξάπλωση του σοσιαλισμού εξέφρασε ο Τζέιμι Ντάιμον, CEO της πασίγνωστης και στην Ελλάδα τράπεζας της Γουόλ Στριτ, JP Morgan, έχοντας υπόψη του μια πιθανή εκλογική άνοδο της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας όπως εκφράζεται από τη λεγόμενη “αριστερή πτέρυγα των δημοκρατικών”, που στις ΗΠΑ φυσικά αντιμετωπίζονται ως κατακόκκινα ριζοσπαστικά τέρατα.
“Ο σοσιαλισμός απέτυχε και όπου δοκιμάστηκε τελικά οδηγεί σε μια διαβρωμένη κοινωνία”, διαπίστωσε περισπούδαστα ο Τζέιμ Ντάιμον, προσθέτοντας πως “Θεωρώ πως δεν καταλαβαίνουν τι είναι σοσιαλισμός”, αναφερόμενος προφανώς προς τους αδαείς Αμερικανούς ψηφοφόρους.
Ο Ντάιμον συνέχισε την ανάλυσή του, που σκορπάει ευτυχία στους απανταχού Τζήμερους αυτής της γης, λέγοντας πως οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις διαχρονικά δεν κατανέμουν καλά τα κεφάλαια και καταλήγουν να υποστηρίζουν σχέδια που οδηγούν στο πουθενά, οδηγώντας σε διάβρωση της κοινωνίας.
Το μοναδικό είδος “σοσιαλισμού” που εγκρίνει ο Ντάιμον είναι αυτό που διέσωσε τη JP Morgan με 25 δις από τις τσέπες των φορολογουμένων το 2008, κι ενώ η τράπεζα αποτέλεσε μια από τις πρωταγωνίστριες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης εκείνη τη χρονιά. Παρόμοια, με διαδοχικές φοροαπαλλαγές – απώλειες δηλαδή για τα κρατικά έσοδο σε βάρος των απλών πολιτών – που κορυφώθηκαν επί διακυβέρνησης Τραμπ, η ίδια τράπεζα κατέγραψε κέρδη ρεκόρ 3,7 δις το 2018. “Σοσιαλισμός” για τον ίδιο και την τάξη του και πούρος καπιταλισμός για τους υπόλοιπους.