Ο 12χρονος ήρωας Σουλδίνος που εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 5 Σεπτέμβρη 1944
Όχι πως η Ηρώ και ο Ανδρέας ήταν μεγάλοι, (δεκαεφτά και δεκατεσσάρων χρονών αντίστοιχα), μα ο Σουλδίνος μόλις που άγγιζε τα δώδεκα.
Στις 5 του Σεπτέμβρη 1944 οι Γερμανοί καταχτητές εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 50 αγωνιστές πατριώτες, που πήραν απ’ το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Ανάμεσα στους πενήντα που αντίκρισαν κατά πεντάδες τις κάνες των χιτλεροφασιστών, ήταν η Ηρώ Κωνσταντοπούλου και ο Ανδρέας Λυκουρίνος.
Ήταν κι ένα παιδί που το έλεγαν Σουλδίνο. Όχι πως η Ηρώ και ο Ανδρέας ήταν μεγάλοι, (δεκαεφτά και δεκατεσσάρων χρονών αντίστοιχα), μα ο Σουλδίνος μόλις που άγγιζε τα δώδεκα.
Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τον τρόπο που ο μικρός ήρωας αντάμωσε το θάνατο, δίνει ο Αντώνης Φλούντζης, γιατρός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, στο βιβλίο του «Χαϊδάρι, κάστρο και βωμός της Εθνικής Αντίστασης», (εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1986). Μεταφέρει «λίγα λόγια του Γ.Κ. που δημοσιεύτηκαν στο “Ιστορικόν Αρχείον Εθνικής Αντιστάσεως” για τον εκτελεσθέντα μικρό ήρωα Σουλδίνο:
«Με τους 50, που εκτελέστηκαν πέντε – πέντε στην Καισαριανή, στις 5-9-44, ήταν και το 12χρονο παιδάκι ο Σουλδίνος. Καθώς στάθηκε ανάμεσα στους τέσσαρες άνδρες, ο Γερμανός, που το είχε αναλάβει, κατάλαβε πως ήταν πολύ μικρό στο μπόι και τα βόλια δε θα το παίρνανε. Κατέβασε λοιπόν προς τα κάτω την κάννη του πολυβόλου του. Και τότε, κείνο το ηρωικό παιδάκι, σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών του για να φθάσει εις το ύψος της κάννης του δημίου του! Για να μη αργήσει στο ραντεβού του με το χάρο…».
Και προσθέτει ο Α. Φλούντζης: «Δεν ξέρω αν ο Σουλδίνος που αναφέρει ο Κ.Γ. είναι άλλος ή είναι λάθος όνομα και ηλικία και πρόκειται για τον Ανδρέα Λυκουρίνο. Δε βρήκα πουθενά αλλού το όνομα Σουλδίνος. Αλλά αυτό δε σημαίνει και πως δεν υπήρξε. Πάρα πολλά ονόματα εκτελεσθέντων δεν ανακοινώθηκαν ποτέ από τους δημίους τους, ούτε αναφέρθηκαν από κανέναν άλλον.»