Θα ‘ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη στην Ακρόπολη – Η ξενάγηση της “Κατιούσα” στον Ιερό Βράχο
Σήμερα ήταν μια καλή ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά – κι όχι από φωτογραφίες – όλο το μεγαλείο αυτών των επιτευγμάτων, που αν και δημιουργήθηκαν αιώνες πριν, δεσπόζουν ακόμη αγέρωχα ανάμεσα στις πολυκατοικίες και τα τσιμέντα, μες στη μουντή Αθήνα.
Το ραντεβού είχε δοθεί στην Αρεοπαγίτου νωρίς το πρωί. Εκεί βρέθηκε η Κατιούσα με τους αναγνώστες της κι αντάμα ξεκίνησαν την επίσκεψη – ξενάγηση στην Ακρόπολη και το Νέο Μουσείο, ξεκινώντας την ανάβαση προς το υψηλότερο σημείο της πόλης.
Οι περισσότεροι έστω και μία φορά στη ζωή μας έχουμε επισκεφθεί την Ακρόπολη, κάθε φορά όμως είναι διαφορετική και κάθε ηλικία μελετά με διαφορετικά μάτια τις πτυχές της ιστορίας της. Αυτή την Κυριακή, στις 2 του Φλεβάρη, είχαμε σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό και όρεξη για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας γύρω από την ιστορία της αρχαίας Αθήνας.
Σήμερα ήταν μια καλή ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά – κι όχι από φωτογραφίες – όλο το μεγαλείο αυτών των επιτευγμάτων, που αν και δημιουργήθηκαν αιώνες πριν, δεσπόζουν ακόμη αγέρωχα ανάμεσα στις πολυκατοικίες και τα τσιμέντα, μες στη μουντή Αθήνα. Θαυμάσαμε τη μοναδικότητα της αρχιτεκτονικής, τη λεπτομέρεια, την ευφυία και τη …μαστοριά.
Είδαμε το Ηρώδειο, το Ασκληπιείο και το εντυπωσιακό Θέατρο του Διονύσου, τα Προπύλαια, το ναό της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο με τις έξι του καρυάτιδες – αντίγραφα και φυσικά τον Παρθενώνα.
Περιηγηθήκαμε στο μουσείο της Ακρόπολης που είναι έτσι δομημένο ώστε αφενός να επικοινωνεί οπτικά με τον βράχο, αφετέρου να σου δίνει την αίσθηση με τον τρόπο που τα εκθέματα έχουν τοποθετηθεί πως ακολουθείς όλη τη διαδικασία της ανάβασης προς την κορυφή – τον Παρθενώνα.
Περιεργαστήκαμε τα γλυπτά από τους αρχαϊκούς Προπαρθενώνες, τους θαυμάσιους και ολοζώντανους κούρους και τις κόρες, που αρκετές, σε σύγχρονα ψηφιακά αντίγραφα, μας επέτρεπαν να τις φανταστούμε και με τα χρώματα των πρωτοτύπων τους. Συνεχίσαμε βλέποντας μπροστά μας τις πέντε από τις έξι Καρυάτιδες, τις κόρες από τις Καρυές Λακωνίας, όπως πίστευαν οι Ρωμαίοι, τις χοηφόρους του μυθικού βασιλιά Κέκροπα στην πραγματικότητα, αλλά και την προσομοίωση του Παρθενώνα, στην εντυπωσιακότερη αίθουσα του μουσείου.
Ο βράχος της Ακρόπολης επιφυλάσσει εκπλήξεις και ιστορίες που σε κερδίζουν χωρίς να επικεντρωθείς μονάχα τον Παρθενώνα. Κάθε μονοπάτι σου αφηγείται μια διαφορετική ιστορία. Εξίσου ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι και το πλακόστρωτο του Λουμπαρδιάρη, μια βόλτα στο λόφο της Πνύκας αλλά και στο λόφο του Φιλοπάππου, στον οποίο βρίσκεται κι ο τάφος του ανδρός από τον οποίο πήρε το όνομά του.
Ραντεβού, λοιπόν, στα επόμενα!