ΕΛΠΕ και φακέλωμα πολιτών – Μια βρωμερή υπόθεση
Τα ΕΛΠΕ παρήγγειλαν μια έρευνα για τη δυσοσμία στη Δυτ. Θεσσαλονίκη που όλως τυχαίως μετεξελίχθηκε σε ασφαλίτικο φακέλωμα συλλογικών φορέων, οργανώσεων και προσωπικοτήτων, που αντιδρούν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.
Μια -κυριολεκτικά και μεταφορικά- βρωμερή υπόθεση φακελώματος ήρθε στο φως τις τελευταίες μέρες, στη Θεσσαλονίκη. Όπως προκύπτει από έγγραφα, επώνυμες καταγγελίες, αλλά και την έμμεση ομολογία της ίδιας της επιχείρησης, είχε στηθεί ένας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης φορέων, οργανώσεων, πολιτικών και απλών πολιτών, που στοχοποιούσε όσους αντιδρούσαν σε θέματα που -κατά την άποψη της επιχείρησης- έβλαπταν τη δημόσια εικόνα της και τα συμφέροντά της.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά τη δυσοσμία που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης κι αποδίδεται από πολλούς στη λειτουργία εργοστασιακής μονάδας των ΕΛΠΕ. Η επιχείρηση παρήγγειλε έρευνα με τίτλο “Δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη – Καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης”. Αλλά η καταγραφή εξελίχτηκε σε κανονικό φακέλωμα, ασφαλίτικου τύπου, για όσους αντιδρούν και πρωτοστατούν στις σχετικές διαμαρτυρίες.
Η “αθώα” αυτή “καταγραφή” δεν περιλαμβάνει μια απλή περιγραφή της κατάστασης, αλλά περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση του συσχετισμού δύναμης στην Τοπική Διοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή, και προχωρά για πολλά άτομα σε αναλυτικές περιγραφές της πολιτικής και κοινωνικής τους δράσης, χρησιμοποιώντας από εικόνες σε προφίλ social media, μέχρι την οικογενειακή και επαγγελματική τους κατάσταση, λεπτομέρειες και ακριβή στοιχεία για τις καταγγελίες και τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας που έκαναν, κι άλλα προσωπικά στοιχεία που εντάσσονται στην ενότητα της “ανθρωπογεωγραφίας”.
Εξίσου αποκαλυπτικά είναι τα προτεινόμενα μέτρα, που περιλαμβάνουν από την αξιοποίηση του καθηγητικού κατεστημένου των Πανεπιστημίων (για μια πληρωμένη έρευνα με προκαθορισμένα “επιστημονικά” συμπεράσματα), μέχρι “φιλανθρωπικές δράσεις” και “αγαθοεργίες”, που θα χτίσουν το προφίλ και τη δημοτικότητα της επιχείρησης, βουλώνοντας στόματα κι απομονώνοντας όσους αντιδράνε στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της γειτονιάς τους.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ δεν αρνήθηκε την ύπαρξη και το περιεχόμενο της “έρευνας”, αλλά επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες για το φακέλωμα και τα προτεινόμενα μέτρα στην εταιρία που ανέλαβε να την πραγματοποιήσει, χωρίς να τα υιοθετεί η ίδια. Το γεγονός όμως ότι διάλεξε αυτή τη μέθοδο, για να διαχειριστεί το πρόβλημα, σκεπάζοντάς το κάτω από το χαλάκι, αντί να απολογηθεί και να δώσει μια ουσιαστική απάντηση, είναι απολύτως ενδεικτικό των προθέσεών της και των επιδιώξεών της. Κι όλα αυτά, σε μια επιχείρηση, όπου συμμετέχει και το ελληνικό δημόσιο…