Η διεθνιστική αλληλεγγύη της Σοβιετικής Ένωσης στην ΛΔ Κίνας

Η Σοβιετική Ένωση θεωρούσε πάντα και θεωρεί σαν καθήκον και υποχρέωσή της να ενισχύει όλους τους καταπιεζόμενους λαούς και τους επαναστατικούς πολέμους τους.

Η Σοβιετική Ένωση παρείχε αμέριστη διεθνιστική αλληλεγγύη στην Κίνα, τόσο πριν όσο -φυσικά- και μετά την επικράτηση της επανάστασης. Αντιγράφουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την “Ιστορία της σύγχρονης Κινέζικης Επανάστασης” που την επιμελήθηκαν ιστορικοί από το Υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης της ΛΔ της Κίνας. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, επίσης, ότι το βιβλίο γράφεται λίγα χρόνια πριν το σινοσοβιετικό σχίσμα και τη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών. Έτσι κάποια σημεία, όπως η διαβεβαίωση του Μάο για τους ακατάλυτους δεσμούς των λαών των δύο χωρών, τα βλέπουμε σήμερα δυστυχώς υπό το πρίσμα της τραγικής ειρωνείας.

Στον πόλεμο των γιαπωνέζων εισβολεων, η Κίνα πήρε τεράστια βοήθεια από την πλευρά της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Μεγάλη Σοβιετική Ένωση στάθηκε το πιο σίγουρο, το πιο ισχυρό στήριγμα της Κίνας. Στον αγώνα της εναντίον της Ιαπωνίας η Κίνα πήρε από τη Σοβιετική Ένωση τη μεαλύτερη βοήθεια. Ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τον κινέζικο λαό υπάρχουν παλιοί δεσμοί φιλίας. Ο σοβιετικός λαός και ο κινέζικος λαός μοιράζονταν πάντα και τις χαρές και τις λύπες. Η Σοβιετική Ένωση θεωρούσε πάντα και θεωρεί σαν καθήκον και υποχρέωσή της να ενισχύει όλους τους καταπιεζόμενους λαούς και τους επαναστατικούς πολέμους τους. Στις 21 Αυγούστου του 1937 η Σοβιετική Ένωση έκλεισε με την Κίνα συνθήκη μη επίθεσης, με την οποία διακήρυξε επίσημα πως τάσσεται εναντίον του πολέμου σαν οργάνου πολιτικής στις μεταξύ των κρατών σχέσεις, και πως, αν η Κίνα δεχτεί επίθεση από την πλευρά οποιουδήποτε κράτους, η Σοβιετική Ένωση δε θα παράσχει στον επιτιθέμενο καμιά ενίσχυση, ούτε άμεση, ούτε έμμεση.

Η συνθήκη μη επίθεσης ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΣΣΔ αποτέλεσε μια ηθική υποστήριξη για τον κινέζικο λαό και ταυτόχρονα ένα πλήγμα για τους επιτιθέμενους. Η ΕΣΣΔ βοήθησε την Κίνα με όπλα, εύφλεκτες ύλες, αυτοκίνητα, που μεταφέρονταν στη χώρα μας μέσω των Βορειο-Δυτικών περιοχών. Σοβιετικοί αεροπόροι πήραν μέρος στον πόλεμο της Κίνας εναντίον της Ιαπωνίας. Στη δύσκολη αυτή περίοδο των δοκιμασιών ο κινέζικος λαός είχε με το μέρος του τη φιλία του σοβιετικού λαού και της κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης. Η φιλία αυτή αποτέλεσε μια ανεκτίμητη βοήθεια για τον κινέζικο λαό στον απελευθερωτικό του αγώνα.

Όταν άρχισε ο αμυντικός πόλεμος εναντίον των γιαπωνέζων κατακτητών, ούτε μια αστική κυβέρνηση της Δύσης δεν έδωσε στην Κίνα πραγματική βοήθεια. Η πολιτική των κυβερνήσεων της Αγγλίας και των ΗΠΑ παρέμενε αμετάβλητη: “να παρακολουθούν από μακριά τη σύγκρουση των τίγρεων”. Η επιδίωξή τους ήταν: με τις δυνάμεις του γιαπωνέζικου ιμπεριαλισμού να σβήσουν τη φωτιά του εθνικο-απελευθερωτικού κινήματος στην Κίνα και, από την άλλη πλευρά, με τις δυνάμεις του κινέζικου λαού να εξασθενίσουν το γιαπωνέζικο ιμπεριαλισμό. Τέτοια ήταν η ουσία της πολιτικής της μη επέμβασης, που εφάρμοζαν τότε στην Άπω Ανατολή.

-.-

Οι λαοί όλου του κόσμου υποδέχτηκαν με χαρά τη δημιουργία της Κίνας. Η Σοβιετική Ένωση -ο πιο μεγάλος και πιο πιστός φίλος του κινέζικου λαού- τη δεύτερη μέρα ύστερα από το σχηματισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας πρώτη αναγνώρισε το κινέζικο κράτος και αποκατέστησε μαζί του διπλωματικές σχέσεις. Αμέσως ύστερα απ’ αυτό, διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα αποκατέστησαν όλα τα λαϊκο-δημοκρατικά κράτη: η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, η Τσεχοσλοβακία, η Πολωνία, η Αλβανία, καθώς και η Λαϊκή Δημοκρατία της Μογγολίας, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας πέρασε αποφασιστικά με το μέρος του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, που επικεφαλής του έστεκε η Σοβιετική Ένωση και έστρεψε τις προσπάθειές της στην ενίσχυση των φιλικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1949 ο σύντροφος Μάο Τσε-τούγκ έφτασε στη Σοβιετική Ένωση, πράγματα που αποτέλεσε σπουδαίο γεγονός στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΕΣΣΔ. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1950 στη Μόσχα, με την προσωπική συμμετοχή του Προέδρου Μάο Τσε-τουγκ και του Στρατάρχη Ι.Β. Στάλιν, των υπουργών των εξωτερικών Τσου Εν-λάι και Α.Ι. Βισίνσκι, υπογράφτηκε από μέρους των κυβερνήσεων της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης η “Συνθήκη φιλίας, συμμαχίας και αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας”, που είχε τεράστια ιστορική σημασία. Ταυτόχρονα υπογράφτηκαν η “Συμφωνία σχετικά με τον Κινέζικο σιδηρόδρομο του Τσαντσούν, το Πορτ-Άρθουρ και το Νταλιάν” και “η Συμφωνία για την παροχή πίστωσης στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κϊνας”. Η υπογραφή της συνθήκης και των συμφωνιών αυτών αποτέλεσε ένα νέο βήμα προς τα μπρος στο δρόμο της συσπείρωσης των λαών της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης στον αγώνα εναντίον της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και για τη μεγάλη υπόθεση της υπεράσπισης της σταθερής ειρήνης σε όλο τον κόσμο, και επίσης ενίσχυσε σημαντικά τη φιλική συνεργασία των δυο μεγάλων λαών στον οικονομικό και τον πολιτιστικό τομέα. Στον αποχαιρετιστήριο λόγο που εξεφώνησε στο σταθμό Γιαροσλάβ ο Πρόεδρος Μάο Τσε-τουγκ είπε: “Ο κόσμος μπορεί να δει πώς η συσπείρωση των δυο μεγάλων λαών -της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης- που κατοχυρώθηκε με τη Συνιήκη, θα είναι αιώνια, ακατάλυτη, και κανένας δε θα μπορέσει να μας χωρίσει τον έναν από τον άλλον. Η συσπείρωση αυτή θα επιδράσει οπωσδήποτε όχι μόνο στην άνθηση των δύο μεγάλων κρατών -της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης- αυτή θα επιδράσει οπωσδήποτε στο μέλλον της ανθρωπότητας, στο θρίαμβο της ειρήνης και της δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο”.

Η συνθήκη αυτή και οι συμφωνίες, που υπογράφτηκαν τυτόχρονα μ’ αυτήν είχαν τεράστια σημασία για την ανόρθωση της λαϊκής οικονομίας της Κίνας και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη χώρα. Με βάση τη συμφωνία για την παροχή πίστωσης στην Κίνα, η Σοβιετική Ενωση ανέλαβε την υποχρέωση να μας χορηγήσει μέσα σε πέντε χρόνια συνολική πίστωση 300 εκατομμ. αμερικάνικων δολαρίων (με συμφερτικούς όρους -μόνο με 1% τόκο το χρόνο). Επιπλέον, η Σοβιετική Ένωση μας έδωσε και άλλη οικονομική και τεχνική βοήθεια, μεταξύ άλλων είδη τεχνικού εξοπλισμού για ηλεκτρικούς σταθμούς, εργοστάσια μεταλλουργίας και μηχανοκατασκευών, ανθρακωρυχεία και μεταλλεία, για σιδηρόδρομους και άλλα μέσα μεταφορών, σιδηροτροχιές και άλλα υλικά. Με πρόσκληση της κινέζικης κυβέρνησης έφτασαν στην Κίνα σοβιετικοί ειδικοί για να δουλέψουν στη βιομηχανία, τις σιδηροδρομικές μεταφορές, την αγροτική οικονομία, τα αρδευτικά έργα, τα ιατρικά ιδρύματα, όπου με τη γεμάτη αυταπάρνηση εργασία τους, εκδηλώνοντας υψηλό πνεύμα διεθνισμού, μοιράζονταν μαζί μας όλες τις γνώσεις και την πρωτοπόρα τεχνική μοίρα τους.

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Αφιερώματος της Κατιούσα στην Οχτωβριανή Επανάσταση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: