Ίρμα: Δυο κόσμοι στο κέντρο του τυφώνα.
Ο τυφώνας Ίρμα ξέσπασε στην Κούβα με ταχύτητα 256 χιλιομέτρων την ώρα, ωστόσο βρήκε τις Αρχές και τον πληθυσμό καλά προετοιμασμένο. Σε αντίθεση με τη “φτωχική” Kούβα, στις γειτονικές ΗΠΑ και ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Φλόριντα επικρατεί πανικός.
Ο τυφώνας Ίρμα ξέσπασε στην Κούβα με ταχύτητα 256 χιλιομέτρων την ώρα, ωστόσο βρήκε τις Αρχές και τον πληθυσμό καλά προετοιμασμένο.
Το πρώτο γκρουπ ηλεκτρολόγων μηχανικών και τεχνικών αναχώρησαν από την δυτική περιφέρεια Pinar del Río από το πρωί της Παρασκεύης , ώστε να συνδράμουν στις προσπάθειες αποκατάστασης στο κέντρο του νησιού. Στην πόλη Gibara, υπάρχουν 43.610 άτομα σε καταφύγια, παραπάνω από το μισό πληθυσμό της πόλης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολιτικής προστασίας, Nersys Sarmiento.
Μέτρα έχουν παρθεί και στο Santiago de Cuba ώστε να διασφαλίστει πως οι υπηρεσίες υγείας θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες, κατά τη διάρκεια του τυφώνα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η είσοδος στο νοσοκομείο των γυναικών που πρόκεται να γεννήσουν στις επόμενες μέρες, καθώς και προετοιμασία των ασθενοφόρων σε περίπτωση που ο πληθυσμός χρειαστεί επείγουσα βοήθεια.
Ήδη 3 μέρες πριν χτυπήσει ο τυφώνας την Κούβα, εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα στην περιφέρεια του Santiago de Cuba προστάτευσαν τη φυτική και ζωική παραγωγή. Σύμφωνα με το τοπικό Περιφερειακό Συμβούλιο, φρούτα, λαχανικά και άλλα γεωργικά προόντα έχουν συγκεντρωθεί για να αποφευχθεί ζημιά από τις πλημμύρες και τους ισχυρούς ανέμους. Στην συνέχεια αυτά μεταφέρονται στα κύρια κέντρα παραγωγής, ώστε να παραδοθούν στην πόλη και να μοιραστούν στον πληθυσμό. Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχει συνεχής κίνηση φορτηγών, ώστε να μοιραστούν έγκαιρα τα προιόντα στις αγορές, στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία. Σύμφωνα με την Katiuska, εργαζόμενη στην μονάδα διαμοιρασμού, οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν 24 ώρες εάν είναι απαραίτητο ώστε να παρέχουν στον πληθυσμό ότι χρειάζεται κατά την διάρκεια του Τυφώνα.
Τα ζώα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς περιοχές και στάβλους, ενώ ο τεχνολογικός εξοπλισμός, όπως τρακτέρ, φορτηγά και ανεμόμυλοι, έχουν αποσυναρμολογηθεί στις φάρμες, και οι μικρές βιομηχανίες είναι σε επιφυλακή ώστε να επεξεργαστούν τα φρούτα. Οι ειδικοί επίσης εργάζονται για να διατηρήσουν ασφαλή την μονάδα παραγωγής πουλερικών και να μαζέψουν τα αυγά.
Η Κούβα άλλωστε διατηρεί ένα έκτακτο απόθεμα τροφίμων, περιλαμβανομένων 1.600 τόνων ρυζιού και φασολιών, αποθηκευμένο σε τρεις τοποθεσίες, την Αβάνα, την κεντρική πόλη Σιενφουέγκος και το Σαντιάγκο ντε Κούμπα, στην ανατολική άκρη του νησιού, το οποίο είναι επαρκές για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 275.000 ανθρώπων για έναν μήνα.
Συνεργεία κόβουν κλαδιά δέντρων ώστε να αποφευχθεί τυχόν ζημιά στις γραμμές τηλεφώνου και ηλεκτρισμού. Συνολικά πάνω από 200.000 άτομα που ζουν σε περιοχές που πλήττει ο τυφώνας, έχουν μεταφερθεί σε κρατικές δομές ή σπίτια συγγενών.
Την ίδια στιγμή 1.211 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Καραιβικής, όπως Aντίγκουα και Μπαρμπούντα, Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, Δομινικανή Δημοκρατία, Aγία Λουκία, Αιτή, Μπαχάμες και Τζαμάικα είναι ασφαλείς.
Είναι εντυπωσιακό ότι οι Κουβανοί μετέφεραν με ελικόπτερο, δελφίνια που βρισκόντουσαν εντός της ζώνης κινδύνου σε ενυδρείο στο νότο της χώρας.
Σε αντιπαραβολή με τη “φτωχική” Kούβα, στις γειτονικές ΗΠΑ και ιδιαίτερα την Πολιτεία της Φλόριντα επικρατεί πανικός. Πάνω από 6 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται στην περιοχή που αναμένεται να πληγεί, ενώ μόλις 54.000 από αυτούς βρίσκονται σε καταφύγια. Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού που θα διασφαλίζει την προστασία τόσο των ανθρώπινων ζωών, όσο και των υποδομών, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην προτροπή του κυβερνήτη της Φλόριντας “πρέπει να φύγετε τώρα” και στα τιβίσματα του Προέδρου Τραμπ που υπόσχεται να επισκευάσει τις ζημιές, και καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ασφαλείς. Οι ΗΠΑ φυσικά διαθέτουν τεράστιο πλούτο και υποδομές που θα επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν επαρκώς μια φυσική καταστροφή, ακόμα και τον Τυφώνα Ίρμα. Ωστόσο οι ζωές και οι περιουσίες των φτωχών κατοίκων δεν έχουν την ίδια αξία με των εύπορων συμπολιτών τους, με αποτέλεσμα η επιβίωσή τους να καθίσταται ζήτημα τύχης.
Σπύρος Μερκούρης