Διαδηλώσεις κατά του “απαρτχάιντ” παιδιών Ρομά σε σχολεία στην Ουγγαρία
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν άφησε να εννοηθεί ότι το κράτος πρέπει να αψηφίσει τυχόν δικαστική απόφαση αποζημίωσης στις οικογένειες των παιδιών που είχαν υποστεί ένα ιδιότυπο “απαρτχάιντ” στο χωριό Γκιονγκιόσπατα.
Πάνω από 2000 Ούγγροι, ανάμεσά τους οικογένειες Ρομά και οργανώσεις δικαιωμάτων, πραγματοποίησαν πορεία προς το κοινοβούλιο της χώρας, διαμαρτυρόμενοι κατά της άρνησης της κυβέρνησης Όρμπαν να αποζημιώσει τα παιδιά που είχαν πέσει θύματα φυλετικών διακρίσεων σε σχολείο της ανατολικής Ουγγαρίας.
Η υπόθεση εκκρεμοδικεί εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αναμένεται σύντομα να λάβει απόφαση. Ήδη ωστόσο ο Βίκτορ Όρμπαν άφησε να εννοηθεί ότι το κράτος πρέπει να αψηφίσει τυχόν δικαστική απόφαση αποζημίωσης στις οικογένειες των παιδιών που είχαν υποστεί ένα ιδιότυπο “απαρτχάιντ” στο χωριό Γκιονγκιόσπατα. Ήδη τα πρώτα δικαστήρια έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις, αλλά η τελική ετυμηγορία ανήκει στο ανώτατο δικαστήριο. Αυτή την περίοδο, 500 ψυχολόγοι από όλη την Ουγγαρία υπογράφουν κείμενο που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποκινεί το μίσος μεταξύ Ρομά και των άλλων Ούγγρων πολιτών.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με τα συνθήματα “Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου” και “Το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί στο μίσος”. Η κυβέρνηση Όρμπαν, που βάσισε μεγάλο μέρος της στρατηγικής της σε αντιμεταναστευτική ρητορική, αντιμετωπίζει τώρα τα απόνερα της οικονομικής επιβράδυνσης, προσπαθώντας να συσπειρώσει ξανά τους οπαδούς, τους αυτή τη φορά στοχοποιώντας μειονότητες της Ουγγαρίας, όπως οι Ρομά, που αποτελούν 5-7% του συνολικού πληθυσμού.
Αναφερόμενος απαξιωτικά στους Ρομά, ο Όρμπαν δήλωσε πως “μια δικαστική απόφαση που αναφέρεται σε διακρίσεις προκαλεί την κοινή γνώμη επιδικάζοντας μεγάλα ποσά σε κάποιους Ρομά κατοίκους”, προσθέτοντας ότι “όλοι πρέπει να εργάζονται για να βγάλουν λεφτά”, υπονοώντας πως οι Ρομά ζουν παρασιτικά σε βάρος του κράτους και του κοινωνικού συνόλου. Ο ίδιος καταφέρθηκε κι ενάντια στις 12000 μηνύσεις κατά της κυβέρνησής του για τις άσχημες συνθήκες στις ουγγρικές φυλακές, τις οποίες απέδωσε σε “δικηγόρους που ξέρουν από μπίζνες”, καθώς και το ίδρυμα Σόρος.
Η ουγγρική κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζει επικοινωνιακή αντεπίθεση, στέλνοντας ερωτηματολόγια σε εκατομμύρια πολίτες σχετικά με τα ζητήματα των αποζημιώσεων σε Ρομά και φυλακισμένους, με προφανή στόχο να υποδαυλίσει αισθήματα κοινωνικού αυτοματισμού προς όφελός της.
Με πληροφορίες από independent.co.uk