“Οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών είναι αναγκαίοι, γιατί οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών είναι καθεστώς” – Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας
“Σήμερα, 110 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Εργαζόμενης Γυναίκας, που προτάθηκε από την αγωνίστρια Κλάρα Τσέτκιν…τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την προστασία της μητρότητας, την κοινωνική και προσωπική τους ζωή και τον ελεύθερο χρόνο, γίνονται θυσία στον Μολώχ του κέρδους και της ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κολοσσών.”
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που κατέθεσε στο Σώμα η Δημοτική Αρχή. Εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμά όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες, τις συνταξιούχους, τις νέες μητέρες, τις φοιτήτριες, τις μετανάστριες και πρόσφυγες.
Σήμερα, 110 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Εργαζόμενης Γυναίκας, που προτάθηκε από την αγωνίστρια Κλάρα Τσέτκιν, οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών είναι αναγκαίοι, γιατί οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, είναι καθεστώς. Τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την προστασία της μητρότητας, την κοινωνική και προσωπική τους ζωή και τον ελεύθερο χρόνο, γίνονται θυσία στον Μολώχ του κέρδους και της ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κολοσσών.
Η προσφορά της κοινωνικοποιημένης εργασίας έχει διαμορφώσει τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες και με τις νέες τεχνολογίες που παράγει, μπορεί να εξασφαλίσει μια ζωή όπως αξίζει στις λαϊκές οικογένειες. Σήμερα, είναι δυνατόν, να έχουν όλες οι γυναίκες μόνιμη θέση εργασίας με σταθερό ωράριο, με λιγότερες ώρες εργασίας, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες της εργαζόμενης.
Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες τις γυναίκες να έχουν ελεύθερο χρόνο για να συμμετέχουν και στην κοινωνική δράση, στα σωματεία τους, στους συλλόγους γυναικών.
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις, τα δικαιώματα των γυναικών θεωρούνται κόστος και καλούν τις γυναίκες να συμβιβαστούν με τα ελάχιστα, ενώ απλόχερα χαρίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, στους μετόχους του τραπεζικού συστήματος, στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, μετατρέποντας την Ελλάδα σε στόχο και σε ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών. Μετατρέπουν την χώρα μας σε μια απέραντη «φυλακή» για χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων και άνεργων γυναικών, για:
-Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας.
-Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
-Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.
-Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες χωρίς κανένα αποκλεισμό.
-Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.
-Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.
-Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
Καλούμε τους δημότες της Πάτρας στην συγκέντρωση την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και στις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο της Ημέρας της Γυναίκας».