Η βλακεία είναι αήττητη και δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο
Γεμίζουν τις εκκλησίες, πάνε στη Βουλγαρία για φαγητό, συνωστίζονται για να δουν την αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα ή γιορτάζουν τη Saint Patrick’s day. Αλλά το ψάρι με τους “Ελληνάρες”, εντός και εκτός Ελλάδας, βρωμάει ως συνήθως από το κεφάλι
Η νοοτροπία του “Ελληνάρα” και το έλα μωρέ τώρα δεν αποτελούν ελληνικό προνόμιο, ούτε αποκλειστική δική μας ιδιαιτερότητα που δεν ευδοκιμεί στο εξωτερικό.
Εδώ έχουμε βέβαια την παγκόσμια σχεδόν αποκλειστικότητα με τις εκκλησίες να λειτουργούν κανονικά και τις ευπαθείς ομάδες να δίνουν τον τόνο στο ποίμνιο…
Ενώ πολλοί συμπατριώτες μας στη Βόρεια Ελλάδα θεωρούν φρόνιμο να περάσουν τα σύνορα με τη γειτονική Βουλγαρία για να κάνουν την εκδρομή τους ανενόχλητοι, αφού εδώ έχουν κλείσει καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια και θα τους χαλούσε η ζαχαρένια. (Ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα εδώ).
Η νοοτροπία αυτή όμως, που παίρνει χαλαρά και αψήφιστα τον ιό, δεν είναι προφανώς αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων. Σε διάφορες πόλεις του αγγλοσαξονικού κόσμου, υπάρχει συνωστισμός και μεγάλες ουρές μπροστά από μπαρ, εν όψει του εορτασμού της Saint Patrick’s Day, μολονότι ακυρώθηκαν οι επίσημες παρελάσεις για προληπτικούς λόγους.
Δε χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά, ωστόσο, για να δούμε δεκάδες τουρίστες να συνωστίζονται στο Σύνταγμα για να δούνε ζωντανά και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας την αλλαγή φρουράς με τους Εύζωνες.
Μήπως λοιπόν πρέπει να δούμε πρώτα τη δική μας ατομική ευθύνη, πριν αρχίσουμε να γκρινιάζουμε για τις κυβερνήσεις, το σύστημα υγείας κάθε χώρας κτλ;
Ναι αλλά όχι…
Μακριά από εμάς η λογική που θα δείξει σε πρώτο πλάνο την ατομική ευθύνη του καθενός, για να κρύψει κάτω από το χαλί τις ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων για την ανεπάρκειά τους και τις τραγικές ελλείψεις σε κάθε χώρα. Σε τελική ανάλυση, το ζήτημα είναι τι κάνουν και οι επίσημες αρχές για να δώσουν πρώτες το παράδειγμα στον κόσμο.
Στη Γαλλία πχ γίνονται “κανονικά” σήμερα οι δημοτικές εκλογές, με τον Μακρόν και την κυβέρνησή του να επιδεικνύουν ωμό κυνισμό και να βάζουν το δικό τους μικροπολιτικό συμφέρον -με βάση τους υπολογισμούς τους για την εξέλιξη των πραγμάτων- πάνω από το δημόσιο συμφέρων και την υγεία των Γάλλων πολιτών.
Εξίσου χαρακτηριστική ήταν η κυνική στάση της UEFA, που κωλυσιέργησε αδικαιολόγητα στη λήψη δραστικών μέτρων και της αναβολής της αγωνιστικής δράσης στις διοργανώσεις της. Μόνο λόγω των αναμετρήσεων που έγιναν μες στη βδομάδα, είχαμε πχ νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Αγγλία, μετά τον αγώνα Λίβερπουλ-Ατλέτικο Μαδρίτης, που διεξήχθη κανονικά ενώπιον θεατών, και πέντε ποδοσφαιριστές της Βαλένθια να προστίθενται στη λίστα των κρουσμάτων, μετά από τον αγώνα με την Αταλάντα -που εδρεύει στη Βόρεια Ιταλία, όπου είναι το επίκεντρο της αρρώστιας.
Εγκληματική ανευθυνότητα ή απλός κυνισμός;
Όπως ακριβώς με τους “Ελληνάρες”, έτσι και σε όλο τον κόσμο, το ψάρι τελικά βρωμάει από το κεφάλι…
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
2 Trackbacks