Λουκάς Θάνος – Μελοποιώντας μεγάλους ποιητές
Λίγο πριν κλείσει τα δεκάξι του γράφει τη μουσική της «Μπαλάντας του κυρ Μέντιου» και την παρουσιάζει με την κιθάρα του στον Κώστα Βάρναλη.
Γεννήθηκε στις 15 Μάρτη του 1956 κι ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρυσε ήταν ο γιατρός Γρηγόρης Λαμπράκης. Λίγο πριν κλείσει τα δεκάξι του γράφει τη μουσική της «Μπαλάντας του κυρ Μέντιου» και την παρουσιάζει με την κιθάρα του στον Κώστα Βάρναλη.
Ακολουθεί η μελοποίηση ποιημάτων των: Κώστα Καρυωτάκη, Κώστα Βάρναλη, Άρη Αλεξάνδρου και Δημήτρη Θάνου και ολοκληρώνεται έτσι ο τελευταίος δίσκος του Νίκου Ξυλούρη, το «Σάλπισμα». Ένας δίσκος που έμεινε στο συρτάρι για αρκετά χρόνια και κυκλοφόρησε το Μάρτη του 1980 ενάμιση μήνα μετά το θάνατο του Νίκου Ξυλούρη.
Ο Λουκάς Θάνος γράφει στο ένθετο του δίσκου:
«ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΥΤΑ…
Μελοποιημένα το 1969 – 1972, ενορχηστρωμένα το 1974 και ηχογραφημένα το 1976, παρ’ όλο που χρειάστηκαν 3 χρόνια απ’ όταν τελειώσαμε τις ηχογραφήσεις και 10 απ’ όταν άρχιζα να τα συνθέτω, για να δοθούν στο εμπόριο και με βρίσκουν μετουσιωμένο σ’ αυτόν τον κυκεώνα της αλλαγής της 10ετίας που ανδρωθήκαμε, πιστεύω ακόμα στη γνησιότητά τους, είναι και αυτά πρoϊόντα του περιβάλλοντος της εποχής.»
Στη συνέχεια αποσύρεται από τη δισκογραφία, φεύγει από την Ελλάδα κι αφιερώνεται ολοκληρωτικά στις άλλες δυο αγάπες του, το θέατρο και το χορό. Συνεχίζει τις σπουδές του στο χορό και διδάσκει σε Δραματικές Σχολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γράφει μουσική για θεατρικά έργα, για ταινίες και συνθέτει συμφωνικά έργα, έργα μουσικής δωματίου και όπερες. Σκηνοθετεί και χορογραφεί θεατρικές παραστάσεις και συγχρόνως μελετά τον Αισχύλο και μεταφράζει έργα του ίδιου και του Σοφοκλή στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά.
Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά επιστρέφει στη δισκογραφία το 2016 με το cd «Ο δωδεκάλογος του γύφτου» με μελοποιημένα ποιήματα του Κωστή Παλαμά και ερμηνευτή το Γιάννη Χαρούλη και θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της τριλογίας του με ποιήματα του Κωστή Παλαμά, με βασικό ερμηνευτή τον Βασίλη Προδρόμου.