“Η κεντρική ιδέα της ιντερφερόνης είναι απλά να αποτρέπει επιπλοκές” – Ο δημιουργός του κουβανικού φαρμάκου που δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού βάζει τα πράγματα στη θέση τους (VIDEO)
Τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, με ψύχραιμο, επιστημονικό λόγο και χωρίς υπερβολές, βάζει με συνέντευξή του ο δημιουργός του φαρμάκου, ο γιατρός Λουίς Χερέρα.
Πολλά έχουν γραφτεί αυτές τις μέρες για το κουβανικό φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β, που χρησιμοποιείται πειραματικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, κυρίως στην Κίνα, με κάποια θετικά πρώτα αποτελέσματα. Τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, με ψύχραιμο, επιστημονικό λόγο και χωρίς υπερβολές, βάζει με συνέντευξή του ο δημιουργός του φαρμάκου, ο γιατρός Λουίς Χερέρα, εξηγώντας την ιστορία και τον τρόπο δράσης της ιντεφερόνης, που μετρά 4 δεκαετίας, και διευκρινίζοντας σε ποιες ομάδες ασθενών με κορονοϊό ενδείκνυται η χρήση του φαρμάκου και γιατί.
Μιλώντας ζωντανά σε στούντιο του δικτύου telesur, o Χερέρα υπογράμμισε πως “Ο κόσμος έχει μια ευκαιρία να καταλάβει ότι η υγεία δεν είναι εμπορικό αγαθό, αλλά βασικό δικαίωμα”. Αναφερόμενος στην έναρξη της παραγωγής του φαρμάκου, δήλωσε πως “Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ένας σημαντικός καθηγητής από το Χιούστον ήρθε στην Κούβα και συμβούλεψε τον πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο ότι η ιντερφερόνη που είχαν εκεί ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον μόριο για διαφορετικούς σκοπούς”, προσθέτοντας πως τότε μια ομάδα ατόμων μετέβη στη Φινλανδία για εκπαίδευση στην παραγωγή ιντερφερόνης, ενώ άνθρωποι παρήγαγαν ιντερφερόνη από ανασυνδυασμένες πηγές μέσω γενετικής μηχανικής.
Το πρώτο ήταν η Βήτα Ιντερφερόνη στην Ιαπωνία, και το δεύτερο η οικογένεια Άλφα Ιντερφερόνης στην Καλιφόρνια. “Ένα χρόνο μετά στην Κούβα, αντιγράψαμε διαφορετικά γονίδια της ιντερφερόνης από τα τοπικά εργαστήρια και αρχίσαμε να παράγουμε ιντερφερόνη το 1981 και το 1982 που χρησιμοποιήσαμε στο ξέσπασμα δάγγειου πυρετού και παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ στην Καλιφόρνια”.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο ιός πολλαπλασιάζεται εντός κυττάρου είναι μέσω της μείωσης των φυσιολογικών επιπέδων ιντερφερόνης. Το μόριο αυτό, μέσω ενός άλλου μεταβολικού τρόπου, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περιορισμό πολλαπλασιασμού του ιού. Στη διάρκεια της επιδημίας του MERS, ενός άλλου, πολύ φονικότερο κορονοϊού, πριν μερικά χρόνια, έγινε αντιληπτό πως η ιντερφερόνη μειώνεται κατά τη διάρκεια πολλαπλασιαμού του ιού, όπως επισήμανε ο Χερέρα.
Στην περίπτωση του COVID-19, η Ιντερφερόνη άρχισε να χρησιμοποιείται λίγες βδομάδες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές στους ασθενείς. Σύμφωνα με το Χερέρα παρατηρήθηκαν “κάποιες παρενέργειες, αλλά όχι υπερβολικά επικίνδυνες”. Αναλύοντας την επίδραση της ιντερφερόνης, τόνισε πως “η βασική ιδέα της ιντερφερόνης είναι απλά να αποτρέπει επιπλοκές”, προσθέτοντας πως “Νέοι άνθρωποι και άνθρωποι με καλή ανοσολογική ανταπόκριση δε χρειάζονται το φάρμακο ή άνθρωποι που δεν έχουν επιπλοκές και αποκρίνονται στον ιό όπως σε οποιαδήποτε άλλη γρίπη, αλλά ηλικιωμένοι και άτομα με τάση κακής ανοσολογικής ανταπόκρισης θα έχουν καλύτερες πιθανότητες αποφυγής επιπλοκών με τη χρήση ιντερφερόνης”.
Αναφερόμενος στη συνολική συμβολή της Κούβας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε πως η Κούβα πρέπει να συμμετάσχει στην εκστρατεία αλληλεγγύης με άλλα έθνη, “ακριβώς όπως άλλες χώρες έδειξαν αλληλεγγύη με την Κούβα, ειδικά χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής”. Μίλησε επίσης για τους διάσημους διεθνώς Κουβανούς γιατρούς, που για μια ακόμα φορά πρωταγωνιστούν στη μάχη, λέγοντας πως “Έχουμε περισσότερους γιατρούς στο εξωτερικό από πρακτικά κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, όχι επειδή εξάγουμε το οτιδήποτε, αλλά απλά επειδή θέλουμε να συμμετέχουμε σε έναν κόσμο με καλύτερες συνθήκες υγείας και διαβίωσης”.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback