Σιγουριά και κορονοϊό τα καλά στον καπιταλισμό – Με μήνυση απειλεί εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού τους Ιταλούς εθελοντές που εκτύπωσαν βαλβίδες αναπνευστήρα σε 3D εκτυπωτή

Οι δυο εθελοντές τελικά προχώρησαν μόνοι τους σε μετρήσεις και εκτύπωσαν τις απόλυτα λειτουργικές βαλβίδες σε κόστος υποπολλαπλάσια σε σχέση με εκείνο των αυθεντικών.

Το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού έχει φανεί ήδη σε πολλές περιστάσεις αυτής της παγκόσμιας κρίσης, φαίνεται όμως με ιδιαίτερο κυνισμό στη γειτονική Ιταλία, που είναι αυτή τη στιγμή η σκληρότερα δοκιμαζόμενη χώρα εκτός Κίνας, με την τελευταία ήδη κατά τα φαινόμενα να έχει θέσει υπό έλεγχο τη διασπορά. Ένας από τους λόγους που η γειτονική χώρα δοκιμάζεται τόσο σκληρά, με το μεγαλύτερο παγκοσμίως ποσοστό θνησιμότητας επί των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, είναι και οι μεγάλες ελλείψεις στο σύστημα υγείας, μετά από δεκαετίες περικοπών. Το πρόβλημα αυτό αφορά ιδιαίτερα τις ΜΕΘ, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, όχι μόνο λόγω έλλειψης κλινών, προσωπικού και αναπνευστήρων, αλλά και λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Ένα από αυτά τα ανταλλακτικά είναι και οι βαλβίδες των αναπνευστήρων, που χρειάστηκε νοσοκομείο στην Ιταλία, χωρίς να μπορεί να τις προμηθευτεί λόγω απαγόρευσης πτήσεων. Τότε προσφέρθηκαν δύο εθελοντές εργαζόμενοι σε σταρτάπ, ο Κριστιάν Φρακάσι και ο Αλεσάντρο Ραμαγιόλι να εκτυπώσουν τις βαλβίδες σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Όταν ζήτησαν τα σχέδια κατασκευής των βαλβίδων από την κατασκευάστρια εταιρεία, όχι απλά “έφαγαν πόρτα”, αλλά δέχτηκαν και απειλή για μήνυση. Τότε αποφάσισαν να μετρήσουν οι ίδιοι τις υπάρχουσες βαλβίδες και μετά από τρεις διαφορετικές εκδοχές που εκτύπωσαν βρήκαν τη σωστή που ταίριαζε στα μηχανήματα. Όλα πήγαν καλά και οι ασθενείς εξυπηρετούνται εδώ και λίγες μέρες. Όπως δήλωσε ο Μάσιμο Τεμπορέλι, ιδρυτής της εταιρείας FabLab που συνέβαλε στην εκτύπωση των βαλβίδων: : «Ήταν άνθρωποι που κινδύνευε η ζωή τους, και για αυτό αναγκαστήκαμε να αναλάβουμε δράση. Τέλος. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επωφεληθούμε από τη κατάσταση, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα σχέδια ή τα προϊόντα πέρα από αυτή την ανάγκη που παρουσιάστηκε να δράσουμε άμεσα, και δεν πρόκειται να διαθέσουμε ελεύθερα τα σχέδια (εκτύπωσης)».

Λέγεται επίσης ότι αντί για τις 11 χιλιάδες δολάρια που απαιτεί η κατασκευάστρια εταιρεία, το τελικό κόστος για τις βαλβίδες ήταν πολύ χαμηλότερο, ακόμα και 1 δολάριο ανά βαλβίδα αν και ο ίδιος ο Φρακάσι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη τιμή, λέγοντας πως το κόστος είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ζήτησε επίσης να μην τους λένε “ήρωες” και “ιδιοφυΐες”, αλλά “να συγκεντρωθούμε στους πραγματικούς ήρωες, αυτούς που κάνουν 16ωρες βάρδια στο νοσοκομείο και είναι μέρα και νύχτα στο πλευρό των αρρώστων και ας υμνήσουμε αυτούς”.

Με πληροφορίες από ellinofreneia.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: