Στήνουν νέα Μανωλάδα; – “Αξιοποίηση προσφύγων” ως εργάτες γης σε Ημαθία και Πέλλα εξετάζουν οι αρχές
Ξαφνικά οι πρόσφυγες αποδεικνύονται χρήσιμοι ως φτηνά εργατικά χέρια που θα καλύψουν το σχετικό κενό, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό και το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία.
Είναι φανερό ότι κάποιοι βλέπουν ως ευκαιρία την έξαρση με τα κρούσματα του κορονοϊού, δύσκολα ωστόσο μπορεί να φανταστεί κανείς τις προεκτάσεις του θέματος και τους ευρηματικούς τρόπους του “επιχειρηματικού δαιμονίου” για να βγάλει κέρδος από αυτήν την υπόθεση.
Το τελευταίο “κρούσμα” που ήρθε στην επιφάνεια με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η σύσκεψη τοπικών αρχών και παραγόντων που έβαλε επί τάπητος το ζήτημα της “αξιοποίησης προσφύγων” ως εργατών γης, για να καλύψουν την αναμενόμενη έλλειψη χεριών λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Την αξιοποίηση δυναμικού των προσφύγων που φιλοξενούνται σήμερα σε δομές που έχουν εγκατασταθεί σε Βέροια, Αλεξάνδρεια, Διαβατό και Κάτω Μηλιά Πιερίας, ώστε να καλυφθεί και το επιπλέον κενό που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί σε εργάτες γης σε Ημαθία και Πέλλα, λόγω της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, δρομολογεί η νεοσύστατη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φρούτων-Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Χρήστος Γιαννακάκης, το ζήτημα της αξιοποίησης των προσφύγων στην ελληνική γη, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών στη Βέροια, με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, Πάτροκλου Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Μπαγινέτα, του διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, στελεχών της προεδρίας της κυβέρνησης, εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Διεπαγγελματικής.
«Στο επόμενο διάστημα -είπε ο κ Γιαννακάκης- ξεκινάμε επισκέψεις στα τέσσερα προαναφερόμενα καμπ, προκειμένου να διερευνήσουμε τον αριθμό αυτών που μπορούν να απασχοληθούν στα χωράφια μας από τις αρχές Μαΐου μέχρι και το τέλη Ιουνίου τουλάχιστον, ώστε να γίνει το αραίωμα στις ροδακινιές και να μπορέσουμε έτσι να προχωρήσουμε στην συγκομιδή». Τόνισε δε ότι σε συνεργασία, αλλά και με τη στήριξη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα γίνουν «κρούσεις» και σε άλλα κέντρα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Παράλληλα, ο κ. Γιαννακάκης επισήμανε ότι εξακολουθούν να ασκούνται «πιέσεις στους αρμόδιους φορείς για την επίλυση των θεμάτων που υπάρχουν με τους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο έμπειροι στις καλλιεργητικές εργασίες που χρειαζόμαστε». Τέτοια ζητήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η δυνατότητα μαζί με την τουριστική βίζα να μπορούν να πάρουν και άδεια εργασίας και να γίνεται με απλούστερο τρόπο η προμήθεια του εργόσημου για τους εποχιακούς.
Ωστόσο, όλα τα προαναφερόμενα, επικαλύπτονται από το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. «Εάν παραμείνουν κλειστά τα σύνορα και τον Μάιο, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής για τους παραγωγούς και τις βιομηχανίες, που υπό φυσιολογικές συνθήκες κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για περισσότερα εργατικά χέρια». Ο κ. Γιαννακάκης επισήμανε ότι με επίσημα ετήσια στοιχεία στο παρελθόν σε Ημαθία και Πέλλα έχουν απασχοληθεί τουλάχιστον 10.000 μετακλητοί εργάτες γης.
Η πραγματική δυστοπία δεν είναι οι εικόνες με τους άδειους δρόμους, αλλά το σκηνικό που φτιάχνει για την επόμενη μέρα η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback