“Ναι, αλλά το κάνουν για τα λεφτά…” – Αντικουβανέζικες ασυναρτησίες…
Μια παλιά Μυτιληνιά παροιμία λέει «Άρμεγε και κούρευε, χέζε και δεμάτιαζε». Αυτό σκέφτηκα και μίλησα απλώς για ασυναρτησίες κι όχι για ηλιθιότητες ή απελπισμένους και ξεθωριασμένους αντικομουνιστικούς αφρούς. Γιατί αυτά δεν είναι επιχειρήματα.
Σ’ όλη τη γη σήμερα, η ανωτερότητα του δημόσιου συστήματος υγείας γίνεται προφανής και αυταπόδεικτη από τρία πράγματα:
1.Από τα χάλια των δημόσιων συστημάτων υγείας των καπιταλιστικών χωρών.
2.Από τον απελπισμένο ηρωικό αγώνα των γιατρών του δημοσίου.
Το θαύμα που λέγεται Κούβα…
Όλη η ανθρωπότητα σήκωσε τα μάτια της να θαυμάσει τη μικρή χώρα που μπορεί και προσφέρει στο λαό της το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο και ταυτόχρονα στέλνει υγειονομική βοήθεια σε άλλες χώρες, ακόμα και πολύ πλούσιες, που το έχουν ανάγκη. Ή που δίνει πολύ εύκολα περίθαλψη και φιλοξενία σε πολίτες άλλων κρατών που κανένας άλλος δεν τους δίνει και ταυτόχρονα έχει τον κορωνοϊό σε πλήρη έλεγχο και τον πληθυσμό της ασφαλή και σε κανονική ζωή.
Από τις τελευταίες ομιλίες του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο
Gepostet von KilkisOrama am Donnerstag, 26. März 2020
Οι Αμερικάνοι…
Απέναντι σ’ αυτό τον παγκόσμιο θαυμασμό, ο οποίος αναπόφευκτα παίρνει και πολιτικά χαρακτηριστικά, ήταν φυσικό να αντιδρά ο νταβατζής της υφηλίου. Στις 16 Μαρτίου, ο υπουργός εξωτερικού εμπορίου της Κούβας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να απαξιώσει τη διεθνή συνεργασία της Κούβας στον τομέα υγείας και ιδιαίτερα στην καμπάνια ενάντια στον ιό COVID – 19, όπου η Κούβα διαθέτει εξελιγμένα φάρμακα και γιατρούς σε πολλές χώρες που ζητούν τις ιατρικές της υπηρεσίες. Κι ότι πρόκειται για εκστρατεία κατασυκοφάντησης του συστήματος υγείας και των ιατρών εθελοντών της χώρας, με επιχειρήματα για «καταναγκαστική εργασία», «ανελεύθερα καθεστώτα», «πεινασμένο λαό», ακόμα και για «υποκίνηση βίας» στις χώρες όπου δρουν οι κουβανοί γιατροί.
#Cuba makes many who serve in its international medical missions work under exploitative conditions which the UN says could amount to forced labor. Host countries seeking Cuba’s help for #COVIDー19 should scrutinize agreements and end labor abuses.
— U.S. State Dept | Democracy, Human Rights, & Labor (@StateDRL) March 26, 2020
#Cuba offers its international medical missions to those afflicted with #COVIDー19 only to make up the money it lost when countries stopped participating in the abusive program. Host countries seeking Cuba’s help for #COVIDー19 should scrutinize agreements and end labor abuses.
— U.S. State Dept | Democracy, Human Rights, & Labor (@StateDRL) March 24, 2020
Αυτά είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα δείγματα της γραμμής που αναπαράγουν διάφοροι καλοθελητές σε όλο τον κόσμο.
Ο κυρ… HOAXES…
Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δράση των Κουβανών γιατρών στην Κίνα, ανέλαβε ο φιλελές εργολάβος της… «μισής αλήθειας» στην Ελλάδα (ellinika hoaxes), να αποκαλύψει ότι το κουβανικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Κίνα… δεν θεραπεύει. Λες κι είπε ποτέ κάποιος Κουβανός ή άλλος ότι το κάνει. Λες και σε έναν ιό που εμφανίστηκε πριν μερικές μέρες, ήταν δυνατό να υπάρχει κάτι περισσότερο, εκτός από άλλα παλιότερα φάρμακα και κοκτέιλ φαρμάκων που δοκιμάζονται για την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση του νέου ιού. Αλλά ο καλός φιλελές ποτέ δεν έχει ανάγκη ούτε από «επιχειρήματα», ούτε από «πραγματικότητες». Αφού δεν βρίσκουν τίποτα από αυτά, κατασκευάζουν δικές τους πραγματικότητες, για να είναι εύκολο να τις αντιμετωπίσουν.
Σιγά μην έλειπε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ…
Μια τέτοια «κινητοποίηση» δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη τη ναυαρχίδα του αντικομουνισμού και της ανεστραμμένης πραγματικότητας, την «Καθημερινή», που στο φύλλο της 27/3 αναδημοσιεύει άρθρο του Reuters με τίτλο «Στην Ιταλία ο “στρατός με τις λευκές μπλούζες” από την Κούβα».
Το άρθρο μιλά για τη διεθνή ιατρική βοήθεια της Κούβας από παλιά, που προσφέρεται ακόμα και σε πλούσιες χώρες σαν την Ιταλία. Προβάλει δηλαδή το παγκοσμίως γνωστό και συγκλονιστικό, που δε μπορεί να αποφύγει. Όμως η πραγματικότητα δεν είναι βολική για τα δόγματα της καλής εφημερίδας και των φιλελέδων φίλων της. Οπότε… αφού δε μπορούν να την κρύψουν, επιχειρούν να την διαβάλουν.
Αρχίζουν λοιπόν τις ασυναρτησίες:
«Η εξαγωγή ιατρικών υπηρεσιών, η οποία απέφερε το 2018 έσοδα άνω των 6,3 δισ. δολαρίων, επιπλέον του τουρισμού, αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς της κουβανικής οικονομία». (Στεναχώρια που σπάει το εμπάργκο των ΗΠΑ;). Όταν αυτό το κολλάς σ’ ένα άρθρο για τους Κουβανούς γιατρούς στην Ιταλία τι σημαίνει; Τι καταλαβαίνουν (;) τα φιλελέδια που το διαβάζουν; Όποιος τέτοιος εγκέφαλος τύχει στην πλώρη σας αυτό τον καιρό, θα σας πει για τους ήρωες Κουβανούς γιατρούς: «Ναι αλλά πληρώνονται». Επιχειρώντας να υποβαθμίσουν την προσφορά και τον αλτρουισμό τους.
Η διατύπωση και η θέση που βάζεις μια φράση μέσα στο κείμενο παίζει ρόλο. Η εφημερίδα δεν έγραψε φυσικά αυτό. Αλλά ξέρει τους αναγνώστες της, που έχουν μονίμως το μυαλό τους στο μίξερ του Παπαδημητρίου και του Πορτοσάλτε. Εκτεθειμένο σε άρθρα επιπέδου και επιχειρηματολογίας Μανδραβέλη και Μπογδάνου (με απρόβλεπτες συνέπειες).
Η εφημερίδα μιλάει για έσοδα. Κι αυτό είναι αλήθεια. Η Κούβα είναι η χώρα που έχει αναπτυγμένη δημόσια φαρμακευτική βιομηχανία. Κι ένας από τους ρόλους της είναι να παράγει γενόσημα φάρμακα για τις χώρες του τρίτου κόσμου που δε μπορούν να αγοράσουν τα πανάκριβα φάρμακα από τις πολυεθνικές αισχροκέρδειες (συνώνυμο του εταιρείες). Πχ φάρμακα ενάντια στον Έμπολα, στο AIDS σε φτωχές χώρες της Αφρικής κλπ. Αυτά τα φάρμακα πάμφθηνα είναι. Τσάμπα όμως δεν είναι.
Αλλά και την μαζική χρήση του κουβανέζικου φαρμάκου π.χ. στην Κίνα και την παραμονή της ομάδας των γιατρών της Κούβας εκεί, είναι δυνατόν να την επιβαρυνθεί μόνο ο προϋπολογισμός της Κούβας;
Το μέγεθος του «εσόδου» φυσικά, είναι ευθέως ανάλογο της διεθνιστικής ανθρωπιστικής δράσης της Κούβας. Όσο για τους γιατρούς της Κούβας (όπως κι όλους τους γιατρούς που σκοτώνονται κυριολεκτικά και μεταφορικά στη μάχη για τον Covid-19), ο ηρωισμός τους έγκειται στην προθυμία της αυτοθυσίας τους.
Η «κακή κατάσταση» που φέρνει «παγκόσμια πρωτιά»
Και συνεχίζει το «ναι μεν αλλά» της εφημερίδας ότι:
«Η Κούβα δημιούργησε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που πολλοί στον αναπτυσσόμενο κόσμο ζήλευαν, με οικονομική βοήθεια από την Σοβιετική Ένωση, αν και κάποιες από αυτές τις προόδους έχουν χαθεί από την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ. Πολλά νοσοκομεία της Κούβας έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση. Ωστόσο, η Κούβα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αναλογία γιατρών ανά κάτοικο, ακόμη κι όταν δεν προσμετρώνται οι γιατροί που βρίσκονται στο εξωτερικό».
Πέστε μου τώρα. Είμαι υπερβολικός όταν μιλάω για ασυναρτησίες; «Έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση»… αλλά «έχει… τους υψηλότερους δείκτες παγκοσμίως». Κι όλα αυτά στην ίδια πρόταση.
Μια παλιά Μυτιληνιά παροιμία λέει «Άρμεγε και κούρευε, χέζε και δεμάτιαζε». Αυτό σκέφτηκα και μίλησα απλώς για ασυναρτησίες κι όχι για ηλιθιότητες ή απελπισμένους και ξεθωριασμένους αντικομουνιστικούς αφρούς. Γιατί αυτά δεν είναι επιχειρήματα. Πιο πολύ μοιάζουν με ακούσιες αντανακλαστικές αντιδράσεις στην τόση δημοσιότητα και τόση αποδοχή της ανωτερότητας του συστήματος της Κούβας. Κάτι πρέπει να ταΐσουν το ποίμνιό τους κι αυτοί.