Η ηθική του καπιταλισμού στην πανδημία – Δε θα νοσηλεύονται τρόφιμοι γηροκομείων άνω των 75 στη Βρετανία
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, οδηγίες για να αποθαρρυνθούν ηλικιωμένοι ασθενείς κορονοϊού από νοσηλεία σε νοσοκομείο έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες του Εθνικού συστήματος υγείας για δεκάδες γηροκομεία στην περιοχή του Μπράιτον.
Η επιλογή ασθενών προς διασωλήνωση ανάλογα με τις πιθανότητες επιβίωσής τους είναι ήδη γεγονός σε μια σειρά χώρες που μαστίζονται από τον κορονοϊό, αφού τα συστήματα υγείας τους μετά από δεκαετίες συρρίκνωσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των περιστατικών.
Στη Βρετανία, όπου ήδη πριν την εξάπλωση της επιδημίας υπήρχε προειδοποίηση ότι δε θα νοσηλεύονται οι πιο αδύναμοι, πλέον υπεύθυνοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας προσπαθούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τη συναίνεση των υπέργηρων ασθενών, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε γηροκομεία, πως δε θα επιβαρύνουν “άδικα” το σύστημα υγείας.
Έγγραφο που δημοσιεύει το BBC από την τοπική διεύθυνση του NHS στο Μπράιτον, που απευθύνεται στους 35 γενικούς γιατρούς της περιοχής σχετικά με τις οδηγίες διαχείρισης περιστατικών στα 98 γηροκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας. γίνεται ξεκάθαρο ότι πολλοί ευάλωτοι ασθενείς δε θα νοσηλευτούν για τον κορονοϊό, ενώ το προσωπικό των γηροκομείων καλείται να ελέγξει αν κάθε ένας από τους νοσηλευόμενους έχει δώσει γραπτή εντολή ανάνηψης πριν τη νοσηλεία του. Πρόκειται για έγγραφα συνηθισμένα στον αγγλοσαξονικό κόσμο, με τα οποία ηλικιωμένοι κατά κανόνα ασθενείς υπογράφουν ότι δε θέλουν να γίνει προσπάθεια ανάνηψής του στο νοσοκομείο. Εν προκειμένω ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς ασκείται από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές πίεση ώστε οι τρόφιμοι γηροκομείων ή οι οικογένειες ασθενών που δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον να υπογράφουν τέτοια έγγραφα.
Μάλιστα, οι οδηγίες που δίνονται στους γιατρούς περιλαμβάνουν “έτοιμη” επιχειρηματολογία προς τους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους, που αναφέρει μεταξύ άλλων πως “εύθραυστοι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται καλά στο είδος εντατικής θεραπείας που απαιτείται για τις πνευματικές επιπλοκές του κορονοϊού και μάλιστα η νοσηλεία σε νοσοκομεία μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και τα βάσανα” των ασθενών. Για το λόγο αυτό, προσθέτει το κείμενο “Μπορούμε ως εκ τούτου να προτείνουμε πως σε περιπτώσεις μόλυνσης με κορονοϊού, είναι ανεπιθύμητη η νοσηλεία σε νοσοκομείο”.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει διευθυντής γηροκομείου στο Χόουβ, ο γενικός γιατρός τους είπε ευθαρσώς πως “κανένας από τους τροφίμους σας πάνω από 75 δε θα γίνει δεκτός σε νοσοκομείο”. Ο ίδιος είπε πως ακούγοντάς το, ένιωσε “σοκ και μούδιασμα”.
Παρόμοιες μαρτυρίες έρχονται και από άλλα γηροκομεία, αν και το NHS επισήμως επιμένει πως δεν υπάρχουν κριτήρια διαλογής για το ποιος θα εισάγεται στο νοσοκομείο. Το ίδιο επανέλαβε ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ, διαβεβαιώνοντας πως οι ασθενείς κορονοϊού σε γηροκομεία θα μπορούν να εισάγονται στα νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ανησυχίες για τη διάδοση του κορονοϊού σε αυτές τις δομές, λόγω έλλειψης προστατευτικού υλικού, τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους συγγενείς που επισκέπτονται τους δικούς τους στο γηροκομείο.