“Τρέχουν κατόπιν εορτής αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν άπραγοι” – Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για τα κρούσματα κορονοϊού σε συνοικία Ρομά στη Λάρισα
Μέρες πριν τη διαπίστωση του πρώτου κρούσματος, η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους καταυλισμούς Ρομά, τα οποία αγνοήθηκαν, με αποτέλεσμα πολλαπλασιασμό της διασποράς σε ασαφή ακόμα επίπεδα.
Τις τεράστιες ευθύνες της περιφέρειας, του δήμου, αλλά και της κεντρικής κυβέρνησης για την έξαρση του κορονοϊού στη συνοικία Ρομά της Νέας Σμύρνης Λάρισας, αφού ως τώρα μόνο έχουν εντοπιστεί 20 θετικά δείγματα, αναδεικνύει η ΛΑΣΥ Θεσσαλίας. Η παράταξη είχε έγκαιρα, μέρες πριν πιστοποιηθεί το πρώτο κρούσμα στον οικισμό, κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους καταυλισμούς Ρομά σε όλη την περιφέρεια, δεδομένων των άσχημων συνθηκών διαβίωσης, ζητώντας από όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα. Οι προτάσεις αυτές αγνοήθηκαν, με αποτέλεσμα τοπική και κεντρική κυβέρνηση να προσπαθούν τώρα με καραντίνες να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:
Στις 2 Απριλίου 2020, με ανοιχτή επιστολή της προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, ζητούσε η Περιφέρεια από κοινού με την κυβέρνηση και τους Δήμους, να δράσουν άμεσα και συντεταγμένα για την λήψη μέτρων για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού στις πολυάριθμες κοινότητες των Ρομά σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, με δεδομένες τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν σ’ αυτούς τους οικισμούς.
Συγκεκριμένα ζητούσαμε, αναφέρεται στην ανακοίνωση:
- «Να διεξάγουν άμεση εκστρατεία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και μη εξάπλωσης του κορονοϊού στους καταυλισμούς Ρομά.
- Να συσταθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφθούν τους καταυλισμούς Ρομά για εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους και ομοσπονδίες Ελλήνων Ρομά.
- Στα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι, σε περιοχές όπου ο πληθυσμός δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί σε ασφαλείς χώρους, ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φως, νερό και αποχέτευση. Να εξασφαλισθεί η μετακίνησή τους σε ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας.
- Επίσης, οι υποτυπώδεις υποδομές πρέπει να βελτιωθούν άμεσα – χρειάζεται να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις.
- Να παρασχεθούν άμεσα βυτία νερού, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο κύριο αυτό αγαθό πρώτης ανάγκης.
- Να παρασχεθούν στην κοινότητα μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.
- Να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας».
Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «από την πλευρά της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, της κυβέρνησης και δήμων, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μετά το κρούσμα που διαπιστώθηκε στις 7/4 σε Ρομά στη Λάρισα, με νέα ανακοίνωσή μας ως «Λαϊκή Συσπείρωση», θεωρούσαμε ότι γίνεται πολύ πιο επιτακτική η ανάγκη άμεσης και συντονισμένης δράσης Περιφέρειας, κυβέρνησης και δήμων.
Η άσχημη εξέλιξη με την ταχύτατη μετάδοση του κορονοϊού σε 20 τουλάχιστον Ρομά στον οικισμό της Ν. Σμύρνης Λάρισας, ήρθε να αναδείξει τις τεράστιες ευθύνες της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, της κυβέρνησης και του δήμου, που αναγκάζονται από την άσχημη εξέλιξη των πραγμάτων να τρέχουν κατόπιν εορτής, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν άπραγοι και τώρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την καταστολή (καραντίνα)».
«Η υλοποίηση όλων των προτάσεων που έχουμε διατυπώσει ως «Λαϊκή Συσπείρωση», είναι κατεπείγουσα ανάγκη να εφαρμοσθούν σε όλους τους οικισμούς των Ρομά στην Θεσσαλία και όλης της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα, καταλήγει η ανακοίνωση, «απαιτείται η άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας στη Θεσσαλία.
Η επίταξη άμεσα των χειρουργείων, των ΜΕΘ, των διαγνωστικών και των εργαστηριακών κέντρων των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το προσωπικό τους. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς.
Η επίταξη των αναγκαίων υλικών για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
Η επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», των Κοινωνικών και Υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας και των Δήμων».