10 διάσημες ιστορικές φωτογραφίες του πολέμου του Βιετνάμ
Ενός πολέμου που έληξε σαν σήμερα, 30 Απριλίου του 1975.
Η στρατηγική θέση του Βιετνάμ στη νοτιοανατολική «γωνία» του πλανήτη, κατοικήθηκε πολλές χιλιετίες πριν. Άλλες φορές σαν ανεξάρτητη χώρα (ακμή 800 – 200 π.χ.) κι άλλες φορές σαν μέρος της αυτοκρατορίας των κινέζικων δυναστειών. Εξεγέρσεις υπήρξαν και κάποτε είχαν και στρατιωτικές νίκες, ακόμα και πρόσκαιρες ανεξαρτησίες ολόκληρων περιοχών.
Μετά… τους Γιαπωνέζους και τους Γάλλους…
Από το 1792 το Βιετνάμ μπήκε στη σφαίρα επιρροής της Γαλλίας. Επίσημα η αποικιοκρατία της Γαλλίας στο Βιετνάμ άρχισε το 1874. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με παρέμβαση των Γερμανών στο φιλοχιτλερικό καθεστώς του Βισύ της Γαλλία, παραδόθηκε η Γαλλική Ινδοκίνα στην Ιαπωνία. Από το 1940, ιδρύθηκε από τον Κ. Κ. Βιετνάμ και τον Χο Τσι Μινχ το «Βιετμίν», ένα απελευθερωτικό κίνημα, με ραχοκοκαλιά τους κομμουνιστές, που έδρασε σ’ όλη τη διάρκεια της Γιαπωνέζικης κατοχής. Μετά την ήττα των Ιαπώνων τον Αύγουστο του 1945, οι αντάρτες Βιετμίν κατέλαβαν το Ανόι, κι έφτιαξαν μια μεταβατική κυβέρνηση, που κήρυξε την εθνική ανεξαρτησία ολόκληρης της χώρας.
Όμως η κυβέρνηση της Γαλλίας, με τη βοήθεια και συμμετοχή των Άγγλων, το 1946, έστειλε στρατεύματα να καταστείλουν την… «εξέγερση». Ο «πόλεμος της Ινδοκίνας» συνεχίστηκε με όλες τις γνωστές μορφές της αποικιακής καταπίεσης από την πλευρά των Γάλλων κι όλες τις μορφές ανορθόδοξου ανταρτοπόλεμου από τους Βιετμίν. Μέχρι που στις 20 Ιουλίου 1954, με τη συντριπτική και μεγαλειώδη νίκη των Βιετναμέζων επί των Γάλλων στη μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου, ο πόλεμος αυτός τερματίζεται. Το Συνέδριο της Γενεύης όμως, αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Βιετνάμ, αλλά χώρισε τη χώρα στα δύο (Βόρειο και Νότιο), κατά μήκος του 17ου Παράλληλου.
Και μετά… τους Αμερικάνους…
Το Νότιο Βιετνάμ, ανακηρύχθηκε ως «δημοκρατία» με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν ήθελαν την επικράτηση των κομμουνιστών σε όλη τη χώρα. Έτσι το 1957, άρχισε ο νέος απελευθερωτικός αγώνας των «Βιετκόνγκ», κομμουνιστών ανταρτών του Νοτίου Βιετνάμ, του Λάος και της Καμπότζης, ενισχυόμενων από εφόδια και τακτικό στρατό της ελεύθερης λαϊκής δημοκρατίας του Βορείου Βιετνάμ.
Για να προστατεύσουν το καθεστώς του Νοτίου Βιετνάμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να στέλνουν στρατεύματα, με απόφαση του προέδρου Κένεντυ. Ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 500.000 άνδρες το 1965. Ένας από τους σκληρότερους πολέμους, που επικαιροποίησε στον 20 αιώνα… τη νίκη του Δαβίδ επί του Γολιάθ.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν φυσικά οι στρατηγικές ικανότητες των Βιετκόνγκ, ο σκληρός αγώνας τους, το τεράστιο κόστος για τις ΗΠΑ, η έκρηξη της κοινής γνώμης απέναντι στα χιλιάδες φέρετρα μέσα στα οποία επέστρεφαν τα παιδιά τους, η διεθνής αλληλεγγύη σε υλικό (ανθρωπιστικό και πολεμικό από ΕΣΣΔ, Κίνα, Τσεχοσλοβακία, κλπ.), η ανάπτυξη ενός τεράστιου παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης που ένωσε τη νεολαία όλων των χωρών, που τραγουδήθηκε από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς κι έδωσε το όνομα του σε μια ολόκληρη γενιά.
Από το 1973 άρχισαν να αποχωρούν οι Αμερικάνοι από το Βιετνάμ, καθώς οι Βιετκόνγκ καταλάμβαναν τη μια περιοχή μετά την άλλη. Η «αποχώρηση» που δεν ήταν οικειοθελής αποχώρηση φυσικά… «ολοκληρώθηκε» στις 30 Απριλίου 1975 με την επιτυχία της τελικής «επιχείρησης Χο Τσι Μινχ» (9 – 30/4/1975) και την πτώση της Σαϊγκόν, όταν οι Βιετκόνγκ μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο κι οι τελευταίοι Αμερικάνοι πεζοναύτες κρεμάζονταν από τα ελικόπτερα στην ταράτσα της πρεσβείας τους για να φύγουν άρον άρον. Στις 2 Ιουλίου 1976, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ ενώθηκαν και σχημάτισαν τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.
Οι αριθμοί του πολέμου…
Οι νεκροί του πολέμου για το βόρειο Βιετνάμ από τις πολεμικές συγκρούσεις και τις εναέριες επιδρομές του αμερικανικού στρατού φτάνουν τους 1.489.000 πολεμιστές και αμάχους. Άλλες περίπου 400.000 θύματα υπήρξαν στην Καμπότζη και στο Λάος. Ο αντίστοιχος αριθμός για το Νότιο Βιετνάμ αγγίζει τα 1.119.000 θύματα, μεταξύ των οποίων ήταν 58.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Ένας στους δώδεκα Βιετναμέζους τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου. Ο οπλισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο μεγαλύτερος που έχει χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο παρόμοιας έκτασης. 7.800.000 τόνοι βομβών ρίχτηκαν από τον αμερικανικό στρατό μόνο στο βόρειο Βιετνάμ. Τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ξεπερνούσαν κατά έξι φορές σε ισχύ τις πυρηνικές βόμβες που ρίχτηκαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κι έχουν αντίκτυπο μέχρι και σήμερα στη χώρα, που συνεχίζει να πλήττεται από τερατογεννέσεις.
Οι φωτογραφίες
Ήταν ο πρώτος πόλεμος στον οποίο έπαιξαν τόσο καθοριστικό ρόλο οι πολεμικοί ανταποκριτές κι οι φωτογραφίες τους. 10 από αυτές, τις πιο γνωστές, θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.