“Είμαστε σύγχρονοι σκλάβοι” – Θερίζει η πανδημία στις μονάδες επεξεργασίας κρέατος των ΗΠΑ
Ακόμα και σήμερα, η εργασία σε μονάδες επεξεργασίας κρεάτων παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες στις ΗΠΑ. Την πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνει και επιδεινώνει παράλληλα ο κορονοϊός, που βρίσκει εύκολα θύματα στο συνωστισμό και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας των συγκεκριμένων εργασιακών χώρων.
Ακόμα και σήμερα, η εργασία σε μονάδες επεξεργασίας κρεάτων παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες στις ΗΠΑ. Την πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνει και επιδεινώνει παράλληλα ο κορονοϊός, που βρίσκει εύκολα θύματα στο συνωστισμό και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας των συγκεκριμένων εργασιακών χώρων.
Η πιο διαβόητη περίπτωση είναι εκείνη του εργοστασίου της Τyson Foods στην Καμίλα της νοτιοδυτικής Τζόρτζια, μιας πολιτείας όπου από χθες οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά, παρότι τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση. Στο εργοστάσιο, ο πρώτος θάνατος 56χρονης εργάτριας Ελόουζ Γουίλις πριν ένα μήνα αποσιωπήθηκε αρχικά από τους διευθυντές, που έκαναν δυο εβδομάδες να αναγνωρίσουν έστω και το γεγονός της απώλειας. Η γυναίκα είχε περάσει τα τελευταία 35 χρόνια της ζωής της ξεκοκκαλίζοντας κοτόπουλα 10 ώρες τη μέρα, περίπου 100000 από αυτά ανά βάρδια. Τις επόμενες βδομάδες, δυο συνάδελφοί της υπέκυψαν στον κορονοϊό στο ίδιο εργοστάσιο, ενώ σε όλη τη χώρα 20 εργαζόμενοι του κλάδου έχουν χάσει τη ζωή τους και 5000 μολύνθηκαν από τον ιό, ενώ σχεδόν 25 εργοστάσια έκλεισαν προσωρινά ή πιο μόνιμα τις τελευταίες εβδομάδες. Η επιχείρηση από την πλευρά της αρνείται της κατηγορίες συγκάλυψης, υποστηρίζοντας πως τήρησε ενός λεπτού σιγή “τη μέρα που έφυγε” η Γουίλις κι ότι ο αριθμός των μολυσμένων στο εργοστάσιο της Καμίλα είναι “περιορισμένος”.
Ωστόσο, από την Τρίτη και μετά, οι εταιρείες επεξεργασίας κρέατος έχουν ακόμα λιγότερους λόγους να φοβούνται οποιαδήποτε συνέπεια, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ, επικαλούμενος διάταγμα για καιρούς πολέμου, υποχρεώνει τα εργοστάσια αυτά να παραμείνουν ανοιχτά στη διάρκεια της πανδημίας, προστατεύοντας παράλληλα τους ιδιοκτήτες από ποινικές κυρώσεις για τυχόν μετάδοση του κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων. Το διάταγμα ήρθε λίγες μόλις ώρες αφότου η Tyson Foods, με τζίρο 22 δις δολαρίων και δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο στο είδος της, έβγαλε πληρωμένες καταχωρήσεις σε μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ, ώστε να απειλήσει πως το κλείσιμο λιγοστών μονάδων της επιχείρησης λόγω κορονοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε “περιορισμένη διαθεσιμότητα των προϊόντων μας”.
Η εργάτρια Τάρα Γουίλιαμς, αντέδρασε με οργή στην κυβερνητική απόφαση: “Ήμουν συντετριμμένη και πληγωμένη. Γιατί τώρα, για να λέμε την αλήθεια – και συγχωρείστε μου την έκφραση – η Tyson πραγματικά χ… για όλους μας”, προσθέτοντας πως “Εμάς τους εργαζόμενους που δουλεύουμε στην παραγωγή, μας φέρονται σα σύγχρονους σκλάβους”.
Η εργοδοσία επίσης θερμομετρεί τους εργαζόμενους και τους παρέχει μάσκες μιας χρήσης, επιμένει ωστόσο να μη δίνει επίσημες πληροφορίες για τον αριθμό των εργαζομένων που βγαίνουν θετικοί στον κορονοϊό.
Όσο για τις απολυμάνσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία, ο επιδημιολόγος Μάικλ Όστερχολμ προειδοποιεί πως είναι ανεπαρκείς. “Είναι στον αέρα. Και ώσπου να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ελέγχου του αέρα σε τέτοια περιβάλλοντα, νομίζω πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μετάδοση”.
Στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Άρκανσο, οι εργάτες, παρότι δεν έχουν συνδικαλιστική οργάνωση, πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις απαιτώντας πληρωμένες αναρρωτικές άδειες και καραντίνα.
Ένας από τους εργαζόμενους, καταγγέλλει ότι δεν υπάρχουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στο εργοστάσιο, ενώ τα διαλείμματα για τουαλέτα δίνονται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να περιμένουν μπροστά από επτά μόλις τουαλέτες, “Δεν τους νοιάζει ο εργάτες. Δεν τους νοιάζει αν αρρωστήσουμε”, λέει ο μετανάστης από την κεντρική Αμερική που διατηρεί την ανωνυμία του από φόβο αντιποίνων. Η εταιρεία αντέτεινε πως πήρε “διάφορα μέτρα” αποστάσεων ασφαλείας, χωρίς να τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα των μπάνιων στο εργοστάσιο.
Άσχημες συνθήκες επικρατούν και σε εργοστάσιο της Koch Foods, όπως καταγγέλλει αφροαμερικανός εργάτης. Οι μάσκες μιας χρήσης που χορηγούνται στην πραγματικότητα επαναχρησιμοποιούνται στην επόμενη και τη μεθεπόμενη βάρδια, ενώ δεν υπάρχει καμία αποζημίωση για τους ασθενείς και κανένα ρεπό. “Κρατώ πλυμένα τα χέρια μου, καλυμμένο το πρόσωπο, όλο μου το σώμα και προσεύχομαι να μην κολλήσω. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουμε όλοι”. Η εταιρεία αρνήθηκε να τοποθετηθεί για τις καταγγελίες.
Με πληροφορίες από Guardian