Το κάδρο και έτσι «φωνάζει»
…για την εδώ και μια δεκαετία αδιαφορία της δημοτικής αρχής Μοσχάτου – Ταύρου να προβεί σε μια ενέργεια που αποκαθιστά, στο ελάχιστο, το δικό της χρέος απέναντι σε μια σπουδαία προσωπικότητα με τεράστια προσφορά στο λαό και τον τόπο.
Πολύ πρόσφατα η στήλη φιλοξένησε σημείωμα του αναγνώστη μας Τάσου Μανωλίτση, αρχιτέκτονα, σχετικά με την αδιαφορία της δημοτικής αρχής Μοσχάτου Ταύρου να αντικαταστήσει την προτομή του μεγάλου δάσκαλου του λαού μας, του κομμουνιστή διανοητή Δημήτρη Γληνού, που «άγνωστοι» έκλεψαν από πλατεία του Δήμου που φέρει το όνομά του. Και γράφουμε για αδιαφορία γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο διαφορετικό είναι αυτό που εδώ και μια δεκαετία εμποδίζει τη δημοτική αρχή να προβεί σε μια ενέργεια που αποκαθιστά, στο ελάχιστο, το δικό της χρέος απέναντι σε μια σπουδαία προσωπικότητα με τεράστια προσφορά στο λαό και τον τόπο, που της οφείλεται να την αντιμετωπίζουν μακριά από πολιτικαντισμούς και χωρίς φτηνές μικροκομματικές σκοπιμότητες, και να προχωρήσει στην αποκατάσταση του μνημείου. Στη φωτογραφία που μας έστειλε τότε ο κ. Μανωλίτσης, φαίνονται πάνω στο μνημείο (στο οποίο την προτομή «αντικαθιστά» φωτογραφικό πορτρέτο του Δ. Γληνού) γραμμένα με κόκκινη μπογιά τα εξής: «Πότε ο δήμαρχος θα ξαναβάλει το άγαλμα που έκλεψαν πριν 10 χρόνια; Ένας δημότης».
Προφανώς από την έκταση που πήρε το θέμα λόγω της δημοσιότητας, κάποιοι θορυβήθηκαν και αποπειράθηκαν να σβήσουν το αυτονόητα καταγγελτικό ερώτημα του δημότη, χωρίς όμως να το καταφέρουν (όπως δεν σβήνουν και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής), όπως φαίνεται και στις νέες φωτογραφίες που μας στέλνει ο κ. Μανωλίτσης, σημειώνοντας ο ίδιος: “Οι υπεύθυνοι για το ιστορικό κενό στην πλατεία Γληνού, στον Ταύρο, προσπαθούν να σβήσουν την ενοχή τους, δίχως να υπολογίζουν την Ιστορία που εμφανίζεται στον καιρό της για να ξεσκεπάζει τα έργα τους.
Κάπως έτσι έγινε και με αυτούς που προσπάθησαν να σβήσουν την διαμαρτυρία από την κενή βάση της εξαφανισμένης προτομής του Δημήτρη Γληνού στην ομώνυμη πλατεία, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες πριν και μετά την διαμαρτυρία. Όμως οι ευαισθητοποιημένοι δημότες είναι πάντα εκεί, ακοίμητοι φρουροί της ιστορικής μνήμης. Αναρωτιέμαι όμως τι έχουν να πουν και τι έχουν κάνει οι φορείς και οι δημοτικές παρατάξεις στον Ταύρο για την αποκατάσταση της προτομής του μεγάλου στοχαστή. Εξάλλου και το Ίδρυμα Γληνού έχει ευθύνη γι’ αυτό το κενό. Αναμένουμε τις ενέργειες εκείνες που θα σταματήσουν το ”κρυφτούλι” με τον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου και θα δώσουν την αρμόζουσα οριστική λύση”.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback