Χυδαία προπαγάνδα με σκίτσα κατά των Κουβανών γιατρών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα
Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προσπαθεί να υποσκάψει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν οικοδομηθεί όλα αυτά τα χρόνια, παρουσιάζοντας τις κουβανικές αποστολές ως όργανο ενός “αυταρχικού καθεστώτος”, που παράλληλα κάνει πολιτική προπαγάνδα σε ασθενείς.
Με λύσσα και κάθε μέσο προσπαθούν οι ΗΠΑ να συκοφαντήσουν και να απαξιώσουν την τεράστια προσφορά των κουβανικών ιατρικών αποστολών σε όλο τον κόσμο, μετά το αυξημένο κύρος που απολαμβάνει το νησί της Επανάστασης χάρη στην τεράστια επίδειξη αλληλεγγύης εν μέσω πανδημίας.
Πέρα από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, τη δημόσια επίπληξη κυβερνήσεων που δέχονται τους κουβανούς γιατρούς στο έδαφός τους, τα άρθρα στον αστικό τύπο, άλλα κραυγαλέα κι άλλα δήθεν ουδέτερα, οι ΗΠΑ στοχεύουν και στους ίδιους τους αποδέκτες αυτής της βοήθειας, που είναι οι λαοί των χωρών όπου καταφτάνει η βοήθεια της Κούβας. Λαοί ως επί το πλείστον φτωχοί (παρότι ο κορονοϊός ως γνωστόν έφερε τους Κουβανούς υγειονομικούς και στην ανεπτυγμένη Ιταλία όταν περιοχές της βρέθηκαν στα όρια της κατάρρευσης στα νοσοκομεία), με ελλιπή και συχνά ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας, πολλές φορές δυσπρόσιτα ειδικά στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Κάποιες φορές οι Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές είναι οι μόνοι που εξυπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες κάποιων κοινοτήτων, ακόμα και πολύ πριν την πανδημία. Λογικό είναι λοιπόν ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός να προσπαθεί να υποσκάψει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν οικοδομηθεί όλα αυτά τα χρόνια, παρουσιάζοντας τις κουβανικές αποστολές ως όργανο ενός “αυταρχικού καθεστώτος”, που παράλληλα κάνει πολιτική προπαγάνδα σε ασθενείς.
La verdad sobre las misiones médicas de Cuba: https://t.co/uE88eR6a4V pic.twitter.com/wsBkmrEsgE
— US Embassy Guatemala (@usembassyguate) May 6, 2020
Ενδεικτικά είναι τα σκίτσα που κυκλοφόρησε η αμερικανική πρεσβεία στη Γουατεμάλα, όπου στο πρώτο εικονίζεται Κουβανός γιατρός να λέει σε άρρωστη γυναίκα “μη με πληρώνεις. Τα λεφτά είναι για εκείνον”, δείχνοντας πίσω του ένα βλοσυρό Κουβανό στρατιώτη. Εδώ βρίσκουμε το πρώτο σκέλος της αμερικανικής προπαγάνδας, ότι η Κούβα “εκμεταλλεύεται” τους υγειονομικούς για να βγάζει χρήματα και να στηρίζει ένα “στρατιωτικού τύπου” καθεστώς. Στο δεύτερο σκίτσο έχουμε το άλλο σκέλος του αφηγήματος, με τον ίδιο γιατρό να ζητά από τραυματία να του υπογράψει δήλωση “I love Maduro” “πριν μπορέσει αν τον βοηθήσει, παρουσιάζοντας τις αποστολές ως μηχανισμούς προσηλυτισμού πληθυσμών εκμεταλλευόμενες την ανάγκη τους για περίθαλψη.
Ο λαός της Γουατεμάλας, όπως και εκείνος των χωρών που έδρασαν και δρουν ακόμα οι Κουβανοί υγειονομικοί, γνωρίζει ασφαλώς την πραγματικότητα, όπως τη γνωρίζει και κάθε έντιμος άνθρωπος στον πλανήτη, ανεξάρτητα από ιδεολογικές πεποιθήσεις. Πως το μόνο κριτήριο για την προσφορά βοήθειας είναι η ανάγκη των ασθενών, χωρίς κανέναν αστερίσκο, και πως τα χρήματα που λαμβάνει το κουβανικό κράτος, επιστρέφουν στον ίδιο το λαό και ειδικότερα στο πρότυπο σύστημα υγείας της χώρας, αλλά επιτρέπουν και δωρεάν χορήγηση βοήθειας σε ορισμένες περιπτώσεις αποστολών στο εξωτερικών.
Η Κούβα, ακόμα και σε μια πανδημία πρωτοφανή τον τελευταίο αιώνα, μπορεί να προσφέρει άψογη περίθαλψη στους πολίτες της, κρατώντας ως τώρα πολύ χαμηλά κρούσματα και θανάτους, αλλά και να βοηθάει στην καταπολέμηση της μάστιγας σε πάνω από 20 χώρες της γης. Οι ΗΠΑ αντίθετα πλησιάζουν ολοταχώς στις 100000 νεκρούς, με τους φτωχούς και τις μειονότητες (που συνήθως συμπίπτουν ως κατηγορία) να ανήκουν συχνότερα στα θύματα του κορονοϊού και μέχρι πριν λίγες μόνο βδομάδες, στην κορύφωση της πανδημίας, πολιτείες να διαγκωνίζονται μεταξύ τους και με την κεντρική κυβέρνηση για τεστ και αναπνευστήρες.