Η Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής για τις αλλαγές στις εγγραφές βρεφών / νηπίων στους παιδικούς σταθμούς
Η προσχολική αγωγή είναι μια απαραίτητη διαδικασία κοινωνικοποίησης του βρέφους/νηπίου, μπορεί και πρέπει να υπηρετεί τον συστηματικό επιστημονικό σχεδιασμό και παρακολούθηση της σωματικής, ψυχικής και νοητικής του εξέλιξης. Άρα δεν μπορεί παρά να προσφέρεται χωρίς αποκλεισμούς.
Με μια δια περιφοράς συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου «Λ. Μανωλίδης», στις 20/5, η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να επιβάλλει σοβαρές αλλαγές στις εγγραφές βρεφών και νηπίων και την μοριοδότηση τους.
♦ Μεταξύ αυτών και η αύξηση του κατώτερου ηλικιακού ορίου από τους 8 μήνες, που ίσχυε μέχρι σήμερα, στους 12 μήνες για την εγγραφή των βρεφών, που οδηγούσε από χέρι σε αποκλεισμό (!) σε μια συγκυρία που η υποχρεωτικότητα της 2χρονης προσχολικής δίνει τη δυνατότητα για άνω των 100 επιπλέον θέσεων στις δημοτικές δομές προσχολικής αγωγής. Επίσης, η μείωση των βρεφών θα μπορούσε να βάλει σε πιθανό κίνδυνο της υπάρχουσες θέσεις εργασίας ειδικευμένου και μη προσωπικού, που απασχολούνται μέσω του ΕΣΠΑ. Κάτω από τη γενική κατακραυγή ο συγκεκριμένος αποκλεισμός πάρθηκε πίσω! ♦ Ομοίως πάρθηκε πίσω η αντιδραστικής έμπνευσης ΚΑΡΤΑ του ΔΗΜΟΤΗ που θα μοριοδοτούσε με +20 μόρια τους γονείς που είναι και δημότες έναντι αυτών που απλά κατοικούν και φορολογούνται στο δήμο μας, αλλά δεν είναι δημότες! Είναι η οικεία λογική της Δημοτικής Αρχής για «Καισαριανιώτες και Βαρβάρους», λογική ξένη στην ιστορία της πόλης, που ικανοποιεί ψηφοθηρικές και μόνο ανησυχίες. Αντίκειται δε στο αρ. 3παρ.8 του ν.4249, για τον κανονισμό λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών
Πέρα από τις παραπάνω αλλαγές, στην εισήγηση της δημοτικής αρχής στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο, με θέμα «Επικαιροποίηση κριτηρίων, μοριοδότησης και τρόπου υποβολής αιτήσεων εγγραφών και επανεγγραφών βρεφών και νηπίων στον Τομέα Προσχολικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2020-2021», προτάθηκαν και άλλες αλλαγές με τις οποίες διαφωνήσαμε, μεταξύ των οποίων:
- Ο άνεργος γονιός υπομοριοδοτείται κατά 40 μόρια έναντι των εργαζόμενων γονιών
κλείνοντας τα μάτια στην υποαπασχόληση, στη μαύρη εργασία και την ανάγκη στήριξης του άνεργου γονιού και του παιδιού του, ιδίως μπροστά σε μια νέα οικονομική κρίση 2. Η επιστημονική μέθοδος που υπήρχε για την πιστοποίηση ειδικών κοινωνικών ζητημάτων,
που μπορεί να αφορούν σε μια ευαίσθητη κατηγορία οικογενειών αντικαταστάθηκε από μια ασαφή διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει καχυποψία ανάμεσα στους γονείς. 3. Διατυπώσαμε επίσης έντονη διαφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί -η κατά τα άλλα απαραίτητη- ηλεκτρονική εγγραφή για τρείς βασικούς λόγους. – Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής εγγραφής γίνεται με την ανάθεση της ευθύνης διαχείρισης και επεξεργασίας των στοιχείων σε μια ιδιωτική εταιρεία, ιδιωτικοποιώντας έτσι μια πλευρά της λειτουργίας του δήμου παρότι υπάρχει τεχνογνωσία στο αντίστοιχο τμήμα του δήμου. Όπως λέει χαρακτηριστικά η εισηγητική έκθεση οι γονείς θα έχουν «συνεργασία με την εταιρία e-Μέντωρ Solutions IKE». – Αυτό συνεπάγεται ότι θα δοθούν τα προσωπικά δεδομένα όλων των γονιών σε μια ιδιωτική εταιρεία.
Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «Ο εκσυγχρονισμός είναι ανάγκη ώστε η επιλογή των βρεφών και νηπίων να είναι αδιάβλητες, αφανείς». Να διευκρινίσουμε ότι η μοριοδότηση εγκρίνεται τελικά από το Διοικητικό Συμβούλιο όπως προβλέπει αυστηρά ο ν. 4249, το οποίο μπορεί να έχει νομίμως πρόσβαση σε όλα τα δικαιολογητικά. Επομένως, η επίκληση της διαφάνειας είναι προσχηματική, μόνο και μονό για να νομιμοποιηθεί στην συνείδηση του κόσμου η είσοδος μιας ιδιωτικής εταιρείας στις δημοτικές υπηρεσίες. – Επίσης, πρόβλημα συνιστά η μη πρόβλεψη βοήθειας ή άλλης εναλλακτικής λύσης για την κατάθεση της ηλεκτρονικής αίτησης για όσους γονείς δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή την ανάλογη ευχέρεια και μάλιστα χωρίς κόστος για τους αιτούντες.
Η προσχολική αγωγή είναι μια απαραίτητη διαδικασία κοινωνικοποίησης του βρέφους/νηπίου, μπορεί και πρέπει να υπηρετεί τον συστηματικό επιστημονικό σχεδιασμό και παρακολούθηση της σωματικής, ψυχικής και νοητικής του εξέλιξης. Άρα δεν μπορεί παρά να προσφέρεται χωρίς αποκλεισμούς. Ιδίως μπροστά στη νέα κρίση της «επόμενης μέρας» που θα τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και το γεγονός ότι η Τρίτη ηλικία είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν θα μπορούν να κρατήσουν τα εγγόνια τους στο σπίτι.
Γι’ αυτό απαιτείται ένα επαρκές δίκτυο προσχολικών δομών, με ολιγάριθμα τμήματα, πλήρως στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και με γενναία χρηματοδότηση των δήμων για να πάψει να είναι ανταποδοτικό. Το λεγόμενο Πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής -που μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί- είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που επιλέγουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και έχει ημερομηνία λήξης ενώ δεν καλύπτει στο ελάχιστο τις σύγχρονες ανάγκες. Πέρυσι, το πρόγραμμα κάλυψε 155.000 παιδιά αφήνοντας απέξω 17.250 παιδιά από αυτά που είχαν κάνει αίτηση και ενώ το σύνολο των παιδιών υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 400.000! Είναι ένα πρόγραμμα που δεν δημιουργεί μόνιμες δημόσιες υποδομές και που στοχευμένα ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να καταδεικνύει τις κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και τις ευθύνες του δήμου και να στηρίζει με κάθε τρόπο την δημόσια δωρεάν πρόσβαση στην προσχολική αγωγή κάθε οικογένειας, αποκαλύπτοντας και εμποδίζοντας κάθε αντιδραστική εξέλιξη στον ιδιαίτερο αυτό χώρο.