“Κενά υπήρχαν και υπάρχουν…” – Ο κυνισμός της κυβέρνησης για την έλλειψη γιατρών και ΜΕΘ στα νησιά τσακίζει κόκαλα
Στην ερώτηση του Ριζοσπάστη, ο Κοντοζαμάνης έριξε την μπάλα στην κερκίδα, είπε κυνικά πως “κενά υπήρχαν και υπάρχουν”, αλλά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης υλοποιείται στο ακέραιο…
Πώς γίνεται να υπάρχουν βασικά κενά σε νησιά της χώρας που θεωρούνται πόλος έλξης για τους τουρίστες και διαφημίζονται ως ασφαλής προορισμός; Γίνεται, όταν θέλεις να ζήσεις τον μύθο σου στην Ελλάδα αλλά δε θέλεις να αφήσεις ασήμαντες λεπτομέρειες, όπως η δημόσια υγεία, να σου το χαλάσουν. Και όταν αυτό είναι η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, ο κυνισμός των στελεχών της τσακίζει κόκαλα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο παρακάτω βίντεο από τη χτεσινή ενημέρωση, σχετικά με τον κορονοϊό.
Η αρχική ερώτηση του Ριζοσπάστη ήταν.
Την ώρα που προωθείται το άνοιγμα του Τουρισμού, η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, δεν κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια. Πολλά νοσοκομεία σε τουριστικές περιοχές δεν διαθέτουν βασικές ειδικότητες, π.χ. στη Σάμο δεν υπάρχει πνευμονολόγος, στην Κάλυμνο παιδίατρος. Στα περισσότερα νησιά, όπως π.χ. σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, δεν λειτουργεί ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την προστασία των μόνιμων κατοίκων, των εργαζόμενων στον κλάδο και των τουριστών; Θα υπάρξει τακτική διεξαγωγή δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους στον Τουρισμό; Η διενέργεια περιορισμένων, δειγματοληπτικών μόνο τεστ στους τουρίστες, δεν υπονομεύει την προσπάθεια μη διασποράς του ιού που με θυσίες διασφάλισε ως τώρα ο λαός;
Τα βασικά σημεία της απάντησης του Κοντοζαμάνη ήταν τα εξής:
Θα ήθελα να υπενθυμίσω καταρχάς πως όταν ξεκίνησε η πανδημία τα μέτρα που πήραμε και το σχέδιο που υλοποιήσαμε αφορά το σύνολο της επικράτειας και οι αποφάσεις αφορούσαν όλες τις δομές της Ελλάδας και όλους τους συμπολίτες μας. Προμηθευτήκαμε υγειονομικό υλικό και μέτρα ατομικής προστασίας για όλους, αναβαθμίσαμε τον εξοπλισμό μας, κάναμε επιπλέον προσλήψεις όπου υπήρχε ανάγκη σε όλη την επικράτεια, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Ο υφυπουργός αρχίζει τα ψέματα με γκολ από τα αποδυτήρια, αν λάβουμε υπόψη όσα καταγγέλλουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί για τη Δημόσια Υγεία που παραμένει αθωράκιστη και τις συνεχείς κινητοποιήσεις τους.
Στη συνέχεια, ο Κοντοζαμάνης επαναλαμβάνει κάποια στοιχεία για προσλήψεις συμβασιούχων (στην Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου) που θα απολυθούν σε λίγους μήνες, αποσιωπώντας συνειδητά όμως τα χιλιάδες κενά στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Αλλά μας φυλάει το καλύτερο για το τέλος, με ένα εκπληκτικό επιχείρημα.
«Κενά υπήρχαν και υπάρχουν. Και πριν την πανδημία δεν υπήρχαν ΜΕΘ σ’ αυτά τα νησιά»
Μα πώς κάνετε έτσι; Κενά υπήρχαν και υπάρχουν. Λες και είναι νόμος, δοσμένος από τη ζωή, που πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτόν. Μπορεί στο ενδιάμεσο βέβαια να προέκυψε μια πανδημία, δείχνοντας τους κινδύνους από την υποβάθμιση και τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας, αλλά αυτό που προέχει είναι το τουριστικό σαξές-στόρι.
Εφόσον χρήζει κάποιος συμπολίτης μας ή κάποιος… (σ.σ.: πιθανότατα εννοούσε τουρίστας, αλλά άφησε τη φράση στη μέση) ΜΕΘ, υπάρχουν πρωτόκολλα διακομιδής σε άλλο νοσοκομείο. Δεν αλλάζει κάτι, ο σχεδιασμός μας υλοποιείται στο ακέραιο.
Αν κάποιος νησιώτης χρειάζεται ΜΕΘ, υπάρχουν πρωτόκολλα για να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο νησί, που έχει νοσοκομείο με ΜΕΘ. Αν επιζήσει στο ενδιάμεσο…
Όσο για τον χρυσό κανόνα προστασίας, που είναι τα προληπτικά διαγνωστικά τεστ;
Εφόσον χρειαστούν τεστ στους εργαζόμενους στον κλάδο, θα γίνουν βάσει πρωτοκόλλων. Δεν είναι δυνατόν σε όλο τον πληθυσμό, σε όλους τους κλάδους να κάνουμε τεστ. Θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και εφόσον χρειάζεται, θα γίνονται τεστ.
Ποια πρόληψη; Αφού υπάρχουν πρωτόκολλα. Και μπόλικος κυνισμός για κάθε λαϊκή ανάγκη…