“Ο Τσώρτσιλ ήταν ρατσιστής” – Διαδηλωτές “διακόσμησαν” το άγαλμα του Βρετανού ηγέτη με γκράφιτι και μηνύματα
Η οργή μερίδας της βρετανικής κοινής γνώμης είναι καθ’όλα δικαιολογημένη, καθώς είναι πάμπολλα τα στοιχεία στη βιογραφία του Τσόρτσιλ που συνάδουν με την εικόνα ενός βάναυσου αποικιοκράτη.
Τη σκοτεινή κληρονομιά του Ουίνστον Τσόρτσιλ, αυτή που συχνά παραλείπεται στα ιστορικά βιβλία ανέδειξαν διαδηλωτές στην κινητοποίηση του Black Lives Matter στο Λονδίνο την Κυριακή. Μια ομάδα από αυτούς πρόσθεσε στη βάση του αγάλματος του Βρετανού πρωθυπουργού στην πλατεία Βουλής με σπρέι κάτω από το όνομά του “ήταν ρατσιστής”, ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως “Ο Τσόρτσιλ ήταν ρατσιστής” και “ο Μπόρις [Τζόνσον] είναι ρατσιστής”. Μια μικρότερη ομάδα ατόμων στάθηκε γύρω από το άγαλμα επιχειρώντας να το “προστατέψει”, ενώ τέσσερις αστυνομικοί δεν παρενέβησαν στο συμβάν.
Λίγο νωρίτερα, πανώ με την ένδειξη “Φταίει η βρετανική αποικιοκρατία” και “Τι θα γινόταν αν ήταν ο γιος σου” είχαν αφεθεί στη βάση του αγάλματος, ενώ κάποιοι κόλλησαν μια αφισέτα του Black Lives matter στην κοιλιά του αγάλματος.
Πέρσι το Γενάρη, ένα άλλο άγαλμα του Τσόρτσιλ στο κεντρικό Λονδίνο γέμισε με κατάλευκη μπογιά.
Η οργή μερίδας της βρετανικής κοινής γνώμης είναι καθ’όλα δικαιολογημένη, καθώς είναι πάμπολλα τα στοιχεία στη βιογραφία του Τσόρτσιλ που συνάδουν με την εικόνα ενός βάναυσου αποικιοκράτη. Δεν είναι τυχαίο που ο – κάθε άλλο παρά ριζοσπάστης πολιτικά – Ομπάμα, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του φρόντισε να απομακρύνει και να στείλει πίσω στη Βρετανία προτομή του Τσόρτσιλ που είχε τοποθετήσει στο οβάλ γραφείο ο προκάτοχος του Τζορτζ Μπους. Ο λόγος ήταν ότι ο Κενυάτης παππούς του τότε Αμερικανού προέδρου είχε κρατηθεί και βασανιστεί επί δύο χρόνια υπό τις εντολές του Τσόρτσιλ λόγω του αγώνα του κατά της βρετανικής παρουσίας στην περιοχή.
Aπό νεαρή ηλικία, όταν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην υπηρεσία του βρετανικού στέμματος, ο Τσόρτσιλ εξέφραζε τον ενθουσιασμό του που θα μπορούσε να συμμετέχει σε πολέμους “κατά βάρβαρων” λαών. Έχοντας αποσταλεί στο σημερινό Πακιστάν, κατηγορούσε τους ντόπιους πως είχαν “μια έντονη ιθαγενή προδιάθεση να σκοτώνουν”. Ο ίδιος συμμετείχε ενθουσιωδώς σε επιδρομές που ερήμωναν ολόκληρες περιοχές, καταστρέφοντας σπίτια και καλλιέργειες. Συμμετείχε επίσης στην επανακατάκτηση του Σουδάν, καμαρώνοντας πως προσωπικά είχε σκοτώσει τουλάχιστον “τρεις άγριους”.
Ως βουλευτής δεν έκρυβε την πίστη του στο θρίαμβο της “αρίας φυλής”, ενώ ως υπουργός Αποικιών τη δεκαετία του 1920 κατέστειλε με αγριότητα τους καθολικούς της Ιρλανδίας και εξέφρασε την “έντονη στήριξη του στη χρήση δηλητηριωδών αερίων έναντι απολίτιστων φυλών.. Θα σκόρπιζε το ζωντανό τρόμο”, με αφορμή εξέγερση των Κούρδων κατά της βρετανικής κυριαρχίας.
Ανοιχτό ήταν και το μίσος που εξέφραζε για τους Ινδούς, τους οποίους χαρακτήριζε “τερατώδη λαό με τερατώθη θρησκεία”, προτείνοντας ο Μαχάτμα Γκάντι να “δεθεί χειροπόδαρα στις πύλες του Δελχί και μετά να ποδοπατηθεί από έναν τεράστιο ελέφαντα με τον νέο [Βρετανό] αντιβασιλέα πάνω στις πλάτες του”. Ο ίδιος είχε αρνηθεί το 1943, την εποχή που βρισκόταν στο απόγειο της δημοφιλίας του στη Βρετανία ως επικεφαλής του πολέμου κατά του Χίτλερ, να αποστείλει τρόφιμα στη Βενγκάλη της Ινδία, όπου είχε ξεσπάσει λιμός, κατηγορώντας τους κατοίκους ότι “αναπαράγονται σαν τα κουνέλια”.
Οι “εικαστικές παρεμβάσεις” στο άγαλμα του Τσώρτσιλ έρχονται λίγο αφότου διαδηλωτές στο Μπρίστολ αποκαθήλωσαν άγαλμα ενός τοπικού “ευεργέτη” και εμπόρου σκλάβων και το πέταξαν στο ποτάμι. Οι αστυνομικές αρχές διέταξαν έρευνα για το περιστατικό, ενώ ο υπουργός εσωτερικών το χαρακτήρισε “καθαρό βανδαλισμό”.
Με πληροφορίες από independent.co.uk
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback