Την απομάκρυνση του ταφικού μνημείου του Καρλ Μαρξ ζητούν ακροδεξιοί στο Λονδίνο
Σε κείμενο συλλογής υπογραφών για την απομάκρυνση του τάφου, ο Μαρξ αναφέρεται ως “αντισημίτης” και “ιδρυτής” μιας ιδεολογίας που “σκότωσε 100 εκ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”.
Βαριά έχει κάτσει στο στομάχι διαφόρων ακροδεξιών και νοσταλγών της αποικιοκρατίας στη Βρετανία η αποκαθήλωση αγαλμάτων δουλεμπόρων, αλλά και η υπενθύμιση ότι ο Τσόρτσιλ (το άγαλμα του οποίου έχει απομακρυνθεί προληπτικά από την αστυνομία, για να ξανατοποθετηθεί σε ευθετώτερο χρόνο) ήταν ρατσιστής και ενεργός πρωταγωνιστής σε σφαγές σε βάρος υποτελών λαών του βρετανικού στέμματος.
Για το λόγο αυτό επιχειρούν να αντεπιτεθούν, βάζοντας στο στόχαστρό τους το ταφικό μνημείο του Καρλ Μαρξ στο κοιμητήριο του Χάιγκεϊτ στο βόρειο Λονδίνο. Το μνημείο έχει πέσει επανειλημμένα θύμα βανδαλισμών, κάποιοι από αυτούς μόλις πέρσι, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με μπογιές και σφυριά. Αυτή τη φορά, έχει δημιουργηθεί κείμενο συλλογής υπογραφών με αποδέκτη το δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, με εμπνευστή κάποιον που εμφανίζεται με άβαταρ και ψευδώνυμο “Άνταμ Σμιθ”, προφανώς θεωρώντας εαυτόν κάτι σαν “αντίπαλο δέος” του Μαρξ.
Στο κείμενο, αναπαράγονται γνωστά αντικομμουνιστικά κλισέ, αλλά και η επίσης παλιά κατηγορία για δήθεν “αντισημιτισμό” του – εβραϊκής καταγωγής ως γνωστόν – Μαρξ. Πιο συγκεκριμένα, το σκεπτικό για την απομάκρυνση του μνημείου έχει ως εξής:
Ο τάφος του Καρλ Μαρξ πρέπει να απομακρυνθεί από το κοιμητήριο του Χάιγκεϊτ στο Βόρειο Λονδίνο. Κι αυτό γιατί ο Καρλ Μαρξ υπήρξε ο ιδρυτής του σύγχρονου κομμουνισμού που έχει οδηγήσει σε θάνατο, βάσανα και καταπίεση σε όλο τον κόσμο. Ο κομμουνισμός έχει οδηγήσει στο θάνατο 100 εκ. ανθρώπων σε όλο τον κόσμο σε χώρες όπως η Κίνα, η Κούβα, το Λάος, το Βιετνάμ, η ΕΣΣΔ, η Βόρεια Κορέα και πολλές ακόμα. Ο Καρλ Μαρξ ήταν επίσης ένας αντισημίτης που έγραψε έργα όπως “Για το εβραϊκό ζήτημα” που δημοσιεύτηκε το 1844. Το μνημείο του θα έπρεπε να απομακρυνθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ασεβές στα εκατομμύρια θύματα του κομμουνισμού και τους αντιρατσιστές παντού.
Άμεση υπήρξε η αντίδραση του καταπιστεύματος που διαχειρίζεται το μνημείο, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση όπου προειδοποιεί πως οι απειλές προς το μνημείο “δε θα γίνουν ανεκτές”. Υπογραμμίζει πως: “στον απόηχο της ευπρόσδεκτης εκστρατείας απομάκρυνσης ή επανατοποθέτησης των αγαλμάτων των ρατσιστών και δουλοκτητών, υπάρχει αντίδραση από φιλοφασιστικά στοιχεία και τους ακροδεξιούς υποστηρικτές τους”. Πρόσθεσε με νόημα ότι για έναν αντίπαλο της δουλείας και του ρατσισμού του βεληνεκούς του Καρλ Μαρξ, δεν υπάρχει κανένα γλυπτό στη Βρετανία. “Το μόνο που έχει είναι έναν τάφο, μαζί με τη γυναίκα και την οικογένειά του. Αυτός έχει τώρα στοχοποιηθεί. Τέτοιες απειλές δεν είναι απλά ιεροσυλία αλλά μια προσβολή στο παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα για το οποίο ο Μαρξ αποτελεί πηγή έμπνευσης”, προσθέτει η ανακοίνωση.
Ενημερώνει επίσης πως έχουν ληφθεί μέτρα συλλογής στοιχείων για τυχόν επόμενη επίθεση στο μνημείο και καλεί τον κόσμο να στηρίξει το έργο του καταπιστεύματος και των φίλων του κοιμητηρίου και να “αποκρούσουν κάθε απόπειρα ζημιάς στον τάφο ενός ανθρώπου που αμφισβήτησε την εκμετάλλευση και την καταπίεση”.