Θέατρο τη Δευτέρα: «Βίβα Ασπασία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Το 1943, μετά τη «συμφωνία Μπαντόλιο», τρεις Ιταλοί στρατιώτες βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι της νεαρής πόρνης Ασπασίας… Το «Βίβα Ασπασία» είναι μια είναι μια συγκινητική κωμωδία, που αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής.
Το «Βίβα Ασπασία» είναι μια είναι μια συγκινητική κωμωδία, που αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής και ανήκει στην πρώτη δεκαετία του «γεννήτορα συγγραφέα του μεταπολεμικού, νεοελληνικού θεάτρου», Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Η δράση του έργου τοποθετείται το 1943, μετά τη «συμφωνία Μπαντόλιο», όπου οι Ιταλοί βρέθηκαν από σύμμαχοι των Γερμανών να πολεμούν στο πλευρό των συμμάχων. Τότε, τρεις Ιταλοί στρατιώτες βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι της νεαρής πόρνης Ασπασίας…
Τα κωμικά, τραγελαφικά αλλά και δραματικά στοιχεία είναι αλλεπάλληλα, δημιουργώντας απρόσμενες μεταστροφές και καταστάσεις. Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο του «δραματική κωμωδία» εξηγώντας πως είναι «ένα ελληνικό έργο βασισμένο στην πιο καταδιωγμένη και βουβή περίοδο της ζωντανής ιστορίας μας, την Κατοχή. Κι η περίοδος αυτή είναι πολύ σεβαστή για να την αγγίξεις με μεγάλα λόγια. Έτσι οδηγήθηκα στον κλαυσίγελο».
Το «Βίβα Ασπασία» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1966 στο θέατρο Χατζηχρήστου, από τον Θίασο Τζένης Καρέζη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπούχλη. «Ολόκληρο το έργο διαρρέεται από ανθρωπιά και αγάπη στον αγωνιζόμενο άνθρωπο. … ο διάλογος κυλάει μεστός, άνετος, η κριτική που γίνεται στην 4η Αυγούστου, διακρίνεται για την εύστοχη σάτιρα και το λεπτό χιούμορ. Τέλος, εύστοχες είναι οι νύξεις, που γίνονται για το μέλλον των αγωνιστών της αντίστασης» σημείωνε τότε ανάμεσα σε άλλα ο Φάνης Καμπάνης στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή».
Η παράσταση που φιλοξενεί η στήλη προβλήθηκε το 1992 από την σειρά εκπομπών της ΕΡΤ, «Το θέατρο της Δευτέρας», σε τηλεοπτική διασκευή – σκηνοθεσία Γιώργου Αγαθονικιάδη. Παίζουν: Ολυμπία Παπαδάκη, Ελένη Κωνσταντινίδου, Ελένη Κεφαλοπούλου, Χρήστος Ευθυμίου, Αντώνης Πολυχρονόπουλος, Δέσποινα Κούρτη, Βλάσης Ζώτης, Πόπη Παπαδάκη.
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.