ΛΑΣΥ Αθήνας: Γιατί καταψηφίζουμε την Προγραμματική Σύμβαση για την Τεχνόπολη και τον Πολιτιστικό Ιστό
Αυτή η προγραμματική σύμβαση υποβαθμίζει το ρόλο του ΟΠΑΝΔΑ και σηματοδοτεί την επιχειρηματική λογική που έχει η δημοτική Αρχή για τον πολιτισμό. Όλες οι δομές πολιτισμού του Δήμου θα συνεχίσουν να νοικιάζονται σε ιδιώτες, με τσουχτερό εισιτήριο για τη λαϊκή οικογένεια.
«Με αυτή την προγραμματική σύμβαση ύψους 15 εκατ. Ευρώ, μέσα στην περίοδο 2020-2023, η Τεχνόπολη θα εισπράξει από 4,5 μέχρι 10 εκατομμύρια (+ ΦΠΑ). Ο ΟΠΑΝΔΑ και η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ θα εισπράξουν συνολικά περίπου αλλά 5 εκατομμύρια (+ ΦΠΑ) για μελέτες και τεχνικά έργα.
Αυτή η προγραμματική σύμβαση υποβαθμίζει το ρόλο του ΟΠΑΝΔΑ, του βασικού φορέα πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου, και σηματοδοτεί την επιχειρηματική λογική που έχει η δημοτική Αρχή για τον πολιτισμό.
Υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Αθηναίων, αφού αποκτά καθαρά τεχνικό ρόλο και ουδέποτε προβλέφθηκε η συμμετοχή του σε δράσεις όπως το πρόγραμμα “το παιδί η πόλη και τα μνημεία” που με βάση τον ΟΕΥ του Δήμου αποτελεί αρμοδιότητά του.
Στα έργα που θα υλοποιηθούν συμπεριλαμβάνονται και τεχνικά έργα που αποτελούν χρονιές διεκδικήσεις των κατοίκων, όπως η λειτουργία του Μουσείου Λ. Γεωργαντή στο Μετς και του κινηματογράφου Α-Β στα Πατήσια, με τα οποία συμφωνούμε αν η λειτουργία τους έχει κοινωνικό και όχι εμπορικό χαρακτήρα.
Όμως, οι δραστηριότητες της Τεχνόπολης με εξαίρεση κάποιες δραστηριότητες του Μουσείου, το πρόγραμμα “το παιδί η πόλη και τα μνημεία” και ίσως κάποιες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, θα παραμείνουν ανταποδοτικές και απρόσιτες στο ευρύ κοινό. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ για το οποίο η νέα τιμολογιακή πολιτική που παρουσιάστηκε το Μάρτιο, αλλά δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, δεν προτάσσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου.
Δεν προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου των πολιτιστικών κέντρων του Δήμου στις γειτονιές (κέντρα δημιουργικής μάθησης ΟΠΑΝΔΑ), η ανάπτυξη εξωσχολικών και μετασχολικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η ενίσχυση ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών σχημάτων, η συνεργασία με εξωραϊστικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Αντίθετα όλες οι δομές πολιτισμού του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των θεάτρων (παλαιών και νέων), θα συνεχίσουν να νοικιάζονται σε ιδιώτες, με τσουχτερό εισιτήριο για τη λαϊκή οικογένεια, με σκοπό να αυξηθούν τα ίδια έσοδα του ΟΠΑΝΔΑ και της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ.
Για τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας καταψηφίζει τη σύναψη της συγκεκριμένης Προγραμματικής Σύμβασης.»