Πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για προσλήψεις υδρονομέων ζητά ο δήμος Χερσονήσου (VIDEO)
Ο αναγκαστικός νόμος 516, που είχε ψηφιστεί στην καρδιά του εμφυλίου το 1948, κι ενώ ήδη το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου ένα χρόνο νωρίτερα, στόχευε στη νομιμοφροσύνη των δημοσίων υπαλλήλων και επικυρώθηκε με το ΜΘ’ ψήφισμα της ίδια χρονιάς.
71 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου, σε μια ελληνική γωνιά ο αγώνας κατά των “συμμοριτών” “εαμοσλάβων” “αναρχοκομμουνιστών” συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Επί δημαρχίας του γαλάζιου Γιάννη Σέγκου, οι υπηρεσίες του δήμου Χερσονήσου στο νομό Ηρακλείου νεκρανέστησαν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ξεθάβοντας έναν νόμο του 1948 με αφορμή την πρόσληψη συμβασιούχων υδρονομέων άρδευσης.
Δεν είναι κάποιου είδους τρολάρισμα, αλλά αυτό που προβλέπει η σελίδα 3 της απόφασης 56/2020, σύμφωνα με την οποία αποκλείονται από την πρόσληψη:
«β/ Οι εμφορούμενοι υπό ανατρεπτικών ιδεών κατά τον διά του ψηφίσματος ΜΘ’ του έτους 1948 κυρωθέντα υπ’ άριθ. 516 Α. Νόμον, εάν πρόκειται περί υδρονομέως, ούτινος η διάρκεια της υπηρεσίας υπερβαίνει τους πέντε μήνας καθ’ έκαστον έτος, η περί επόπτου υδρονομέων.»
Ο αναγκαστικός νόμος 516, που είχε ψηφιστεί στην καρδιά του εμφυλίου το 1948, κι ενώ ήδη το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου ένα χρόνο νωρίτερα, στόχευε στη νομιμοφροσύνη των δημοσίων υπαλλήλων και επικυρώθηκε με το ΜΘ’ ψήφισμα της ίδια χρονιάς, με εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ιδρύματα, έχοντας ως αποτέλεσμα τις διώξεις όσων “μη εθνικοφρόνων” παρέμεναν ακόμα στον κρατικό μηχανισμό. Παρόμοιες προβλέψεις ίσχυαν και τις τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, με τον Α.Ν 512/1948. Οι διατάξεις αυτές καταργήθηκαν το 1981, ως ένα από τα πρώτα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ κατά την “προοδευτική” του φάση, όταν προχωρούσε σε κάποιους ριζοσπαστικούς για την εποχή, στοιχειώδεις αστικούς στην πραγματικότητα, εκσυγχρονισμούς.
Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς και στο βίντεο της επίμαχης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, αποδίδοντάς το εμμέσως πλην σαφώς σε γραφειοκρατική βραδύτητα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που παρεισέφρυσε (;) η κατάπτυστη διάταξη στο αρχικό κείμενο της πρόσληψης, αυτό δε μειώνει σε τίποτε ότι οι αρμόδιοι θεώρησαν πως είναι κάτι τόσο ασήμαντο που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο ως κάτι φυσιολογικό. Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό από όλα.