Κόλαφος για την κυβέρνηση της Κολομβίας η έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με τις δολοφονίες αγωνιστών στη χώρα
Οι όροι της συμφωνίας με την οποία οι αντάρτες κατέθεσαν τα όπλα τους όχι απλά δεν έχουν υλοποιηθεί μονομερώς από την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα η χώρα έχει βυθιστεί σε ένα νέο κύκλο αίματος, με σχεδόν καθημερινές πολιτικές δολοφονίες.
Δεν ήταν μια καλή μέρα για την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε η Τρίτη στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου παρουσιάστηκε από τον διευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κολομβία Κάρλος Ρουίς Μασιέ η έκθεση τριμήνου για την κατάσταση υλοποίησης της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2016 με την οργάνωση FARC-EP. Έκτοτε, οι όροι της συμφωνίας με την οποία οι αντάρτες κατέθεσαν τα όπλα τους όχι απλά δεν έχουν υλοποιηθεί μονομερώς από την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα η χώρα έχει βυθιστεί σε ένα νέο κύκλο αίματος, με σχεδόν καθημερινές πολιτικές δολοφονίες.
Όπως επεσήμανε ο Μασιέ: “Η βία εναντίον όσων κατέθεσαν τα όπλα στα πλαίσια της συμφωνίας και εναντίον όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δίκαια των επηρεαζόμενων από τη σύγκρουση κοινοτήτων, παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την εμπέδωση της ειρήνης στην Κολομβία”. Κάλεσε παράλληλα τη Μπογκοτά να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.
Παρούσα μέσω βίντεο στη συνεδρίαση ήταν η υπουργός εξωτερικών της Κολομβίας Κλάουντια Μπλουμ, που προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ισχυριζόμενη πως η τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας συνεχίζει να αποτελεί “προτεραιότητα για την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε”. Παράλληλα, προσπαθώντας να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, απαίτησε από την αποστολή του ΟΗΕ στην Κολομβία να ασκήσει πίεση στο πολιτικό κόμμα FARC, για να λάβει “πληροφορίες για τις διαδρομές των ναρκωτικών”, με βάση τις γνωστές εδώ και δεκαετίες κατά των FARC για χρηματοδότησή του μέσω εμπορίου κοκαΐνης.
Αντί για την προώθηση της ειρήνης, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέχεται, όταν δεν υποκινεί ευθέως, τη φυσική εξόντωση πρώην ανταρτών των FARC, αλλά και ανθρώπων που απλά συνδέονται μαζί τους ή κοινωνικών αγωνιστών. Ως σήμερα 218 πρώην αντάρτες έχουν δολοφονηθεί, με τελευταίο τον 53χρονο Χοσέ Αντόνιο Ριβέρα, που πυροβολήθηκε από άγνωστο την ώρα που δούλευε σε συνεργείο της πόλης Πιταλίτο.
Την ίδια ώρα, η οργάνωση νομικών “Σωματείο Νομικής Αλληλεγγύης” κατέθεσε έκθεση στις 7 Ιούλη στο Ειδικό Δικαστήριο Ειρήνης, όπου σε 300 σελίδες καταγράφονται πολλαπλές περιπτώσεις βασανιστηρίων στη διάρκεια της αναμέτρησης με τις δυνάμεις των FARC πριν την συμφωνία του 2016. Ως ένοχοι για τις πράξεις φρίκης υποδεικνύονται αστυνομικοί, στρατιωτικοί και συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών. Το ειδικό δικαστήριο θα εξετάσεις τις “μεθόδους καταπολέμησης της ανταρσίας”, όπως τις ονομάζει το αστικό κράτος της Κολομβίας, είναι ωστόσο ιδιαίτερα αμφίβολα αν θα κληθούν ποτέ να λογοδοτήσουν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων.
Με πληροφορίες από jungewelt.de