“Φεμινιστικό δημιούργημα που προωθεί την ομοφυλοφιλική ιδεολογία” – Την αποχώρησή της από τη Σύμβαση για την προστασία των γυναικών προανήγγειλε η Πολωνία
Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει την “ανησυχία” του, αναδεικνύοντας την υποκρισία του οργανισμού και της ΕΕ έναντι των πολλών παραδειγμάτων ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής της πολωνικής κυβέρνησης.
Αντιδράσεις εντός και εκτός Πολωνίας έχει προκαλέσει η απόφαση της πρόσφατα επανεκλεγείσας δεξιάς κυβέρνησης του Αντρέι Ντούντα να αποχωρήσει η Πολωνία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία, την οποία είχε υπογράψει η χώρα το 2012 και είχε επικυρώσει το 2015.
Με τον τρόπο αυτό “δικαιώνεται” ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Ζπίγκνιου Ζιόμπρο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει εκείνη την εποχή τη Σύμβαση ως «επινόηση, ένα φεμινιστικό δημιούργημα που στοχεύει να δικαιολογήσει την ομοφυλοφιλική ιδεολογία». Ο Ζιόμπρο προανήγγειλε πως τη Δευτέρα θα παρουσιάσει επίσημα την πρότασή του, ζητώντας παράλληλα από το υπουργείο Οικογένειες να προλειάνει το έδαφος για την καταγγελία της συνθήκης. Μέχρι στιγμής, η πολωνική κυβέρνηση αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση της έναντι της πρότασης του υπουργού της, με την εκπρόσωπο τύπου του κυβερνώντος κόμματος Ανίτα Ζερβίνσκα να δηλώνει πως “Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Δεν αποτελεί κοινή μας στάση. Ο υπουργός έχει μια ιδέα. Αν υποβάλει την πρότασή του, θα την αναλύσουμε”.
Η πρόθεση της πολωνικής κυβέρνησης ξεσήκωσε την αντίδραση γυναικείων και όχι μόνο οργανώσεων της χώρας, που την Παρασκευή πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Βαρσοβία ενάντια στα σχέδια αποχώρησης από την πρώτη διεθνή σύμβαση που προβλέπει υπερεθνικά δεσμευτικούς κανόνες για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Την “ανησυχία” του εξέφρασε χθες και το Συμβούλιο της Ευρώπης, δια στόματος της γγ. του Συμβουλίου, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, που χαρακτήρισε την πρόθεση της πολωνικής κυβέρνησης “πολύ λυπηρή” και “σημαντικό βήμα προς τα πίσω”. Πρόσθεσε επίσης πως “Εάν υπάρχουν παρανοήσεις ή παρεξηγήσεις σχετικά με τη Σύμβαση, είμαστε έτοιμοι να τις ξεκαθαρίσουμε μέσω εποικοδομητικού διαλόγου”.
Δεν μπορεί κανείς να παρά να στηλιτεύσει την υποκρισία του οργανισμού, όπως φυσικά και της ΕΕ απέναντι στο ακροδεξιό κρεσέντο της πολωνικής κυβέρνησης, που δε δίνει φυσικά πρώτη φορά δείγματα γραφής. Πριν από λίγους μήνες, σειρά περιοχών της χώρας ανακηρύχθηκαν “ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ ζώνες”, η άμβλωση παραμένει παράνομη εκτός περιπτώσεων βιασμού από το 1993, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η στοχοποίηση των κομμουνιστών, των εφημερίδων και των συμβόλων τους στη χώρα. Οι επιλεκτικές ευαισθησίες και επικλήσεις των “ευρωπαϊκών αξιών” δεν μπορούν να πείσουν κανέναν.