Αποζημίωση 200.000 σε εργαζόμενο της BP επειδή απολύθηκε όταν σατίρισε τα αφεντικά του με βίντεο του Χίτλερ
Ο άντρας προσέφυγε κατά της BP στην Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας (FWC) της Αυστραλίας, διαμαρτυρόμενος ενάντια στην άδικη απόλυση.
Δικαιώθηκε μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα τεχνικός του πετρελαϊκού μεγαθηρίου της BP στη Δυτική Αυστραλία, ο οποίος είχε απολυθεί επειδή μοιράστηκε βίντεο με τη δική του παρωδία της πασίγνωστης σκηνής με το Χίτλερ και τους στρατηγούς του από την ταινία “Η πτώση”. Σε αυτή, εικονίζονταν τα αφεντικά της εταιρείας σε έξαλλη κατάσταση κατά τη διάρκεια συλλογικής διαπραγμάτευσης για τους μισθούς.
Ο άντρας προσέφυγε κατά της BP στην Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας (FWC) της Αυστραλίας, διαμαρτυρόμενος ενάντια στην άδικη απόλυση. Αρχικά έχασε την υπόθεση τον περασμένο Σεπτέμβρη, αφότου η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μέλανι Μπίνετ συμμερίστηκε τη θέση της εταιρείας ότι “το βίντεο είναι ακατάλληλο και προσβλητικό”.
Ωστόσο, η αρχική απόφαση κατέπεσε στην έφεση, όταν ομόφωνα η επιτροπή αναγνώρισε τον σατιρικό χαρακτήρα του βίντεο, ο οποίος δε δικαιολογεί την άποψη ότι ο εργαζόμενος συνέκρινε ευθέως τα αφεντικά του με τους ναζί. Για το λόγο αυτό, τον περασμένο Φλεβάρη, η επιτροπή έδωσε εντολή ο άντρας να επαναπροσληφθεί στο διυλιστήριο του Περθ όπου εργαζόταν.
Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε και νέα απόφαση, σύμφωνα με την οποία η BP καλείται να αποζημιώσει τον άντρα με 200.000 δολάρια για τους μισθούς που έχασε στη διάρκεια της απόλυσής του. Η εταιρεία υπέβαλε ένσταση, ζητώντας να πληρώσει 150000, με το επιχείρημα ότι η κοινοποίηση του βίντεο συνιστούσε “απρεπή συμπεριφορά”, κι ότι ο άντρας θα μπορούσε να έχει βρει άλλη εργασία μέχρι το κλείσιμο της υπόθεσης. Η FWC απέρριψε την ένσταση, επιμένοντας πως η εταιρεία οφείλει συνολικά 200.000 δολάρια για τις απώλειες στο μισθό, τα μπόνους και τις συνταξιοδοτικές εισφορές.
Η εταιρεία επιμένει ότι το βίντεο “αποδίδει στο πρόσωπο του Χίτλερ” επί λέξει σχόλια του διευθυντή της μονάδας στη διάρκεια των μισθολογικών διαπραγματεύσεων, με τη Μπίνετ να συμφωνεί και να προσθέτει πως “το να βάζουμε την ετικέτα της παρωδίας σε κάτι δε σημαίνει “ελευθέρας έξω από τη φυλακή”, ούτε πως κάτι δεν είναι απαραίτητα προσβλητικό”.
Από την πλευρά της, η Ένωση Εργατών Αυστραλίας υποστήριξε πως πρόκειται για “νίκη των εργασιακών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή”.
Με πληροφορίες από Guardian